Pa, mislim da ti panegirik obiluje entuzijazmom... to je dobra osobina, ali često iskrivljuje faktografiju.
1. Ne bih se kladio da štrčimo po genijalcima, uz izuzetak Tesle, on je ipak jedan jedini za ceo svet... Sve ostalo - prosek, kao uostalom i svugde.

U pitanju je mit o izuzetnosti, izdvojenosti i personalno - ne volim ga, ne zato što mi ne laska sujeti, već zato što ipak više volim istinu (po onoj Aristotelovoj da mu je draža od voljenog učitelja Platona), a koja glasi da je čitav zemaljski šar s njegovim brojnim narodima krcat znanim i neznanim, značajnim i izuzetnim ljudima. Nikad to nije ni bilo takmičenje...

Taj gram soli uvida u to mi je slađi od svih kolača istoga sveta.
2. Ne mislim da smo izrazito destruktivan narod kako se ovde sugeriše...ali mislim da smo, zapravo, onaj defanzivan.

Sva destrukcija koja iz nas izbija rađa se iz pokušaja odbrane, često i neodbranjivog, ali opet iz pokazne vežbe, čuvenog inata, preživljavačkog mehanizma iz prošlosti koji je atavizam današnjice. Prosto, u ono pred-državno doba, seljak je najpre branio svoju porodicu i ognjište... Nije imao predstavu da je država nešto šire od toga - upravo - mreža njemu sličnih porodica, koje potom grade zajedničke odbrambene kule - institucije.

Svi naši nesporazumi do dana današnjeg tiču se naše neosvešćenosti i naše nekompatibilnosti sa modernim umreženim sistemom zajedničke podloge za sve... jer i dan-danas gledamo samo sebe, ne vidimo drugoga i njegovo...

Defanzivno se borimo samo za to umesto za zajednicu - koju bi činila sa pravom država... zato je nažalost danas i nemamo...
3. Mislim da svako ima plan jer čovek bez plana je go k...

Svako je rođen da ga vodi ta srećna zvezda i to je tačka u kojoj se determinizam i indeterminizam mire...

: jer ono prvo (sudbina) biva određeno drugim, našim slobodnim izborom (volja), a to je itekako jedan plan.

Ne ide ni tu sve sjajno, ali tako jeste. Ostalo je prosto havarija i haos, laž koji mnogi pasu... Život počinje od rođenja, koliko ja shvatam, ili u 30-toj, po gledištu benda Darkwood Dub. Ostalo je new age drama...

I ne mislim da nam je ni uporište ni polazište patnja i nesreća. Prošli su dani kad je Vuk K. špartao po narodu samo da ga upozna, direktno sa bečkog dvora... Hajde danas neko da prošparta, makar samo malo, bez predubeđenja i predrasuda... Pa našao bi nekog srećnog, više njih, čak i mnoštvo zajedno, a na manjinu u patnji bi se sažalio...

Život nije nežan, ali ima apetit, pa i zube, kao ker, ali to samo znači da je zdrav.

Stoga, kao i cuko, pripitomljeni drevni vuk, biva na koncu - nežnim...

Ništa, doduše, od sveg ovog ukoliko tačke 2 i 1 nisu ispoštovane. Ali ipak, i to je sve stvar mitomanije... no ne i istine, jerbo i političari kao maglovite figure izrastaju iz tog naroda.

I eto cele misterije kontradikcije - voila!