BIBLIJSKO TROJSTVO !!!

BIBLIJSKO TROJSTVO ! ! !

Rec trojstvo se ne nalazi direktno u Bibliji, ali indireketno.

Nauka koju nazivamo Trojstvo potice iz biblije.

Cesti je slucaj da kod svih religija nalazimo to, da koriste neku rec da opisu neko svoje verovanje iako se ta rec ne nalazi direktno u Bibliji.

U tekstu kojii sledi cete videti da je rec Trojstvo aposlutno biblijski korektna, i da ono sto nalazimo u bibliji o Bogu, mozemo da nazovemo, Trojstvo!

Isus je rekao:

9 Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha, 20 Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin.

U Bilbiji jasno nalazimo ono sto sve hriscanske crkve, zajednice priznaju, da se i Isus vise puta u Bibliji naziva Bogom.
A I Duh sveti i on sam ima Bozanske atribute i naziv Bog.
I naravno Otac.

Zbog toga koristimo rec Trojstvo, da opisemo to sto u Bibliji nalazimo, da su i Otac i Sin i Duh sveti Bog.

Iako imamo tri bozasnke licnosti, mi ipak imamo jednoga Boga koga one zajednicki sacinjavaju.

Boga koji nastupa i jednini a u svojoj biti u mnozini. ELOHIM.

Biblija je jasna da niko nesme da se naziva Bogom i da se tako obozava ako to nije.

Iako su ljudi sebi napravili razne bogove, to nisu bogovi.
Samo je jedan pravi i stvarni Bog objedinjen po jednim imenom JHVH; Otac, Sin i Duh sveti u svojoj jednini ali i mnozini supstance.

Sa ovim zelim da razresimo prvo pitanje reci trojstva.
Da je apsolutno opravdano da neko sme da upotrebi rec koja ne stoji striktno u bibliji ali ima osnove za nju, i sa njom zeli da objasni to sto nalazi u Bibliji.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8.

ISUS JHWH

2.Mo 20:11 Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan subotni i posvetio ga.

Marko 2:28 Dakle je Gospodar Sin čovečji i od subote.

Gospodar jer je Isus JHWH stvorio subotu i ceo svet za 7 dana.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslednja izmena:
BOG JE DUH I SVE TRI LICNOSTI BOZANSTVA SU DUH SVETI

Bozanstvo sacinjava tri licnosti. Odvojene licnosti.

Biblija kaze da je Bog Duh. i da je Bog sveto bice.
Sto znaci da je Bog DUH SVETI.

Svaka od tri licnsoti je DUH SVETI.

Joh 4:24 Bog je Duh; i koji Mu se mole, duhom i istinom treba da se mole.

1.Sam 2:2 Nema svetog kao što je Gospod; jer nema drugog osim Tebe; i nema stene kao što je Bog naš.

Zbog plana spasenja coveka, se jedna od 3. Bozanske osobe, predstavlja kao Otac jer je posinio Isusa koji pre toga nije bio njegov sin.
To je ucinjeno radi plana spasenja.

Druga Bozanska licnost nam je predstavljena kao Sin.
A trece lice Bozanstva je ostalo samo Duh sveti.

Inace bismo morali da ih zovemo duh sveti broj jedna broj dva broj tri ili slicno?

Ovako ih razlikujemo po njihovim ulogama koje su sami se bi odredili u planu spasenja coveka.

Ovde je lepo opisano sta je Hristos i zasto ucinio:

5 Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu,
6 Koji, ako je i bio u obličju Božijem, neje SMATRAO ZA OTIMANJE STO JE JEDNAK S BOGOM
7 Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.
Filibljanima 2.

Duh sveti, trece lice Bozastva je ucinio da se drugo lice Bozastva utelovi kroz Mariju.

Mt 1:18 A rođenje Isusa Hrista bilo je ovako: kad je Marija, mati Njegova, bila isprošena za Josifa, a još dok se nisu bili sastali, nađe se da je ona trudna od Duha Svetog.

2.Kor 13:14 Blagodat Gospoda našeg Isusa Hrista i ljubav Boga i Oca i zajednica Svetog Duha sa svima vama. Amin.
U ovom stihu vidimo njihove zadatke u spasenju covecanstva.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ISUS POSTAJE BOZJI SIN ON TO NIJE BIO PRE TOGA:

Isus nije rodjeno ili stvoreno bice, ili Bozji sin. On to postaje.
Biva posinjen. da bi tako bio i Bozji i ljudski sin.
Da bi imao pravo da plati krivicu koju je samo covek morao da plati.

Ps 2:6 "Ja sam pomazao cara svog na Sionu, na svetoj gori svojoj."

Ps 2:7 Kazaću naredbu Gospodnju; On reče meni: "Ti si sin moj, ja te sad rodih.

32 I mi vam javljamo obećanje koje bi očevima našim da je ovo Bog ispunio nama, deci njihovoj, podignuvši Isusa;
33 Kao što je napisano i u drugom psalmu: Ti si moj Sin, ja Te danas rodih.
Dela 13 glava.

Heb 1:5 Jer kome od anđela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: Ja ću Mu biti Otac, i On će mi biti Sin.

Heb 5:5 Tako i Hristos ne proslavi sam sebe da bude poglavar sveštenički, nego Onaj koji Mu reče: Ti si moj sin, ja Te danas rodih.

2.Sam 7:14 Ja ću mu biti Otac, i on će mi biti sin: ako učini šta zlo, karaću ga prutom ljudskim i udarcima sinova čovečijih.

Isus psotaje uzima ulogu sina pre svog rodjenja kroz Mariju. On ne postaje sin Bozji rodjenjem ili nekim stvaranjem jer on nikada nije stvoren, vec psotoji sa Bogom od vecnosti.
Kroz Mariju, Isus dobija telo i sa time postaje i sin covecji.

Niti njegovo postojanje pocinje rodjenjem ili nekim stvranjem.

Vidimo da vec zivom, postojecem Isusu Bog kaze od danas postajes moj sin ja cu ti biti otac.

Zasto Isus dolazi na ovaj nacin na zemlju?

Joh 3:16 Jer Bogu tako omile svet da je i Sina svog Jedinorodnog dao, da nijedan koji Ga veruje ne pogine, nego da ima život večni.

Bozasntvo Oca Sina i Duha svetoga odlucuje da jedno lice Bozanstva koje mi zovemo Isus, koje je i stvorilo ovaj svet, dodje i odkupi covecanstvo:

5 Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu,
6 Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije SMATRAO ZA OTIMANJE TO STO JE JEDNAK SA BOGOM.
7 Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove:
Filibljanima 2 glava.

Tako da ucenje da je Isus bio stvoren, nema nikavog temelja u Bibliji vec su to samo proizoljna netacna tvrdjenja.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DUH SVETI BOG:

1 A jedan čovek, po imenu Ananija, sa ženom svojom Sapfirom prodade njivu,
2 I sakri od novaca sa znanjem i žene svoje, i donesavši jedan deo metnu apostolima pred noge.
3 A Petar reče: Ananija! Zašto napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu Svetome i sakriješ od novaca što uze za njivu?
4 Kad je bila u tebe ne beše li tvoja? I kad je prodade ne beše li u tvojoj vlasti? Zašto si dakle takvu stvar metnuo u srce svoje? Ljudima nisi slagao nego Bogu.
Dela 5, 1-5.

1.Kor 12:11 A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće.
1.Kor 12:28 I jedne dakle postavi Bog u crkvi prvo apostole, drugo proroke, treće učitelje, a potom čudotvorce, onda darove isceljivanja, pomaganja, upravljanja, različne jezike.
Duh sveti je Bog koji razdeljuje te darove i on ima VOLJU I VLAST I ODLUCUJE SAM KAKO STA I KOME.

2 Duh Gospodnji govori preko mene, i beseda Njegova bi na mom jeziku.
3 Reče Bog Izrailjev, kaza mi Stena Izrailjeva; koji vlada ljudima neka je pravedan, vladajući u strahu Božijem;
2 Samuilova 23,2,3,

Bog Izrailjev je i Duh JHVH.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslednja izmena:
BOZANSKA LICNOST DUH SVETI

Sledeci stihovi pokazuju da je Duh Sveti osoba a ne samo neka delujuca sila kako neki pogresno tvrde.

Röm 8:34 Ko će osuditi? Hristos Isus koji umre, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas?

Isus nas zastupa pred Ocem. Moze li neko da nas zastupa u molitvama ako nije osoba?

Röm 8:26 A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim

I Duh sveti nas zastupa u molitvama, da li je on osoba?

Moze li se neko ozalostiti ako nije osoba?

Eph 4:30 I ne ožalošćavajte Svetog Duha Božijeg, kojim ste zapečaćeni za dan izbavljenja.

Duh sveti cuje, javlja, upucuje, govori, moze li to neko ako nije osoba:
Joh 16:13 A kad dođe On, Duh istine, uputiće vas na svaku istinu; jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti šta čuje, i javiće vam šta će biti unapred.

Duh sveti sebe naziva JA:
Apg 13:2 A kad oni služahu Gospodu i pošćahu, reče Duh Sveti: Odvojte mi Varnavu i Savla na delo na koje ih pozvah.

Apg 15:28 Jer nađe za dobro Sveti Duh i mi da nikakvih tegoba više ne mećemo na vas osim ovih potrebnih:

Apg 16:6 A kad prođoše Frigiju i galatijsku zemlju, zabrani im Duh Sveti govoriti reč u Aziji.

Röm 8:27 A Onaj što ispituje srca zna šta je misao Duha, jer po volji Božijoj moli se za svete.

Duh Sveti ima zajednicko ime sa Ocem i Sinom kao deo trojstva

19 Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,
20 Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin
.

Poslednja izmena:
ISUS SLIKA NEVIDLJIVOG BOGA

On je slika nevedljivog Boga.

2.Kor 4:4 U kojima bog sveta ovog oslepi razume nevernika, da im ne zasvetli videlo jevanđelja slave Hristove, koji je oblik Boga, koji se ne vidi.

Kol 1:15 Koji je obličje Boga što se ne vidi...

Heb 1:3 Koji budući sjajnost slave i obličje bića Njegovog, i noseći sve u reči sile svoje, učinivši sobom očišćenje greha naših...

Isus je u Bozanskom smislu i sjajnost slave Bozje.

Koje stvoreno bice moze da predstavlja slavu, svetlost Bozju???

Zato je Isus mogao da kaze:

Jovan 10:30 Ja i Otac jedno smo.

To jedinstvo je ovako iskazano:

Joh 14:11 Verujte meni da sam ja u Ocu i Otac u meni; ako li meni ne verujete, verujte mi po tim delima.

Koje stvoreno bice moze da da ovakve izjave?

6 Isus mu reče: Ja sam put i istina i život; niko neće doći k Ocu do kroza me.
7 Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga.
8 Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta.
9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?

Koje stvorenje moze da kaze ovako nesto???

NASTAVICE SE !!!

Poslednja izmena:
Jedna od karakteristika Bozanskog bica je svetost.

Bog je svet kaze Pismo.

I stvorena bica mogu da postanu sveta. Ali Bog je u svojoj sustini svet, on nije postao svet, ili dobio svetost.

I svetost je samo Bozasnka karakteristika. Sveto bice je Bog.

Ako su ljudi ili andjeli sveti, onda su oni posveceni. Dobili su svetost i zato su sveti. To nije njihova karakteristika, vec su ju dobili od onoga koji posvecuje.

3.Mo 21:8 I tebi neka je svaki svet, jer prinosi hleb Boga tvog; svet neka ti je, jer sam ja svet, Gospod, koji vas posvećujem.

BOG JE DUH:

Joh 4:24 Bog je Duh; i koji Mu se mole, duhom i istinom treba da se mole.

BOG JE SVET:

Off 4:8 I svaka od četiri životinje imaše po šest krila naokolo, i unutra puna očiju, i mira ne imaju dan i noć govoreći: Svet, svet, svet Gospod Bog Svedržitelj, Koji beše, i koji jeste, i koji će doći.

BOG JE DUH SVETI.

Imamo telesna i duhovna bica. Telesna smo mi ljudi i zivotinje. Duhovna bica su andjeli ali i Bog.

Samo sto andjeli nisu duh sveti, vec su sluzbeni duh ili sluzbeni duhovi.

Heb 1:13 A kome od andjela reče kad: Sedi meni s desne strane dok položim neprijatelje Tvoje podnožje nogama Tvojim?
Heb 1:14 Nisu li svi službeni duhovi koji su poslani na službu onima koji će naslediti spasenje?

I oni su sveta bica, ali ne sami po sebi kao Bog, vec su posveceni. Oni imaju dobijenu svetost.

Zato je samo Bozasnko bice Duh sveti. Sveto bice.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslednja izmena:
Otac prvo lice Bozanstva, niakda nije rodio ilis tvorio Sina. Isus je posinjen, u jednom periodu nebeslke istorije, Otac posinjuje sina, radi plana spasenja.

Posinivsi Isusa, prvo lice Bozanstva dobija i ulogu Oca.

Mi vidimo taj dogadjaj gde prvo lice Bozastva kaze:

On kze Isusu koji jos nije nejgov sin a razgovaraju:

Apg 13:33 Kao što je napisano i u drugom psalmu: Ti si moj Sin, ja Te danas rodih.

Heb 1:5 Jer kome od andjela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: Ja ću Mu biti Otac, i On će mi biti Sin.

Heb 5:5 Tako i Hristos ne proslavi sam sebe da bude poglavar sveštenički, nego Onaj koji Mu reče: Ti si moj sin, ja Te danas

rodih.

Prvo lice Bozanstva razgovara sa Isusom koji nije njegov sin a razgovaraju gore i on ga posinjuje, ti to postajes od danas kaze mu.

Isus nije sin Bozji po stvaranju ili slicno. Isus je psoinjen, on postaje sin Bozji. Prvo lice Bozastva razgovara s anjime i to mu kaze. Zasto mu to kaze od danas postajes moj sin?

Zasto je Isus postao posinjen? Prvo lice Bozastva pita, a Isus odgovara:

Isaija 6:8 Potom čuh glas Gospodnji gde reče: Koga ću poslati? I ko će nam ići? A ja rekoh: Evo mene, pošalji mene.

Ja cu ici kaze Isus. Od tog trnutka isus preuzima ulogu Adama i pocinje njegovo delo spasenja.

Sta on cini?

Fil 2:6 Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da s eunizi;
Phil 2:7 Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nadje se kao čovek.
Phil 2:8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.

Isus bio Bog koji je sam sebe unizio da bi nas spasio. Niko ga nije unizio.

On od tog trenutka preuzima ulogu Adama. On igra ulogu ponizenog. Zasto?

http://biblija.serbianforum.info/t39-nefilimi-u-bibliji
Na ovom blogu je to opisano.

Joh 1:1 U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.
Joh 1:2 Ona beše u početku u Boga.
Joh 1:3 Sve je kroz Nju stvoreno, i bez Nje ništa nije stvoreno što je stvoreno.

Ovde imamo jasnu sitinu da Isus nije stvoreno bice, vec Bog koji je stvarao . Nista nije stvoreno bez njega . Sto zancid a Isus nije niakda stvoren.
Nista nije stvoreno bez njega sto je stvoreno. Da je on stvoren tako ne bi moglo da pise. Jer bi nipak nesto bilo stvoreno pre nejga sto je stvorano. Ali tekst kaze da nista nije stvoreno sto je stvoreno bez n jega. Sto nam pokazuje njegovo vecno postojanje.

Back