Biblijski tekstovi

Citat Original postavio R.Ž Pogledaj poruku
Из наведене реченице можемо да закључимо да је Дух свети носилац силе Свевишњег, али не и да је он сам сила Свевишња.
Као кад кажеш "сео сам у ауто и стартовао мотор". Ово "и" између каже да можеш да седнеш у ауто и да не стартујеш мотор а можеш и да стартујеш мотор без уласка у ауто.

Pa kako u Duh sveti moze da bude nosilac sile svevisenjeg?

Pravoslvni vernik zna da je sam Duh sveti licnost i Bog i ima svoju silu i jednak sa Ocem i Sinom..
On ne nosi niciju silu, vec svoju.
A on sa Ocem i Sinom cini jednoga Boga.

Reci da Duh sveti nosi neciju silu, je unizavanje Duha svetoga i nije pravoslavno ucenje niti biblijsko.

Iz navedene recenice mozemo zakljuciti da je i duh sveti svevisnji kao otac ili da je i otac sa Duhom svetim sudionik u cinu utelovljenja Hristovog.

Da pogledamo:

Luka 1:35 Anđeo joj je odgovorio: “Sveti duh doći će na tebe i sila Svevišnjega zasjenit će te.

Izlazak 40,35 Mojsije nije mogao unići u Šator sastanka; jer se je bio na njega spustio oblak, i slava je Gospodnja napunjala Prebivalište.

Rec u 2 Mojsijevoj napunila i rec Zasjeniti je isti smisao.
U 2 Mojsijevoj je rec o tome da je Bog prisutan u satoru.
Sto znaci u Luki, zasjeniti, oznacava takodje bozje priustvo.
Dakle prisutan je i Duh sveti i sam Otac.
Elbelfelder Biblijski komentar strana1334.

https://www.svetlostistine.org/?mdo...usa-hrista-dr-ranko-stefanovic&mdocs-cat=null
https://www.svetlostistine.org/?mdo...usa-hrista-dr-ranko-stefanovic&mdocs-cat=null
EP-180829470.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Jov 4:12 Još dodje tajno do mene reč, i uho moje doču je malo.
Jov 4:13 U mislima o noćnim utvarama, kad tvrd san pada na ljude,
Jov 4:14 Strah poduze me i drhat, od kog ustreptaše sve kosti moje,
Jov 4:15 I duh prodje ispred mene, i dlake na telu mom nakostrešiše se.
Jov 4:16 Stade, ali mu ne poznah lica; prilika beše pred očima mojim, i ćuteći čuh glas:
Jov 4:17 Eda li je čovek pravedniji od Boga? Eda li je čovek čistiji od Tvorca svog?

1Sam 16:15 Tada rekoše Šaulu sluge njegove: "Evo, zao duh Božji salijeće te.
1Sam 16:16 Zato neka naš gospodar zapovjedi, pa će sluge tvoje potražiti čovjeka koji zna udarati u harfu: kad te napadne zao duh Božji, neka onaj udara u harfu pa će ti biti bolje."

Zao duh bozji, sta je to, o kome je tu rec?
O nekoj nezivoj sili, nije bice, nije licnost, jer je duh, pa to bi trebalo da znaci cim si duh, da nisi bice, licnost, sta je onda ovaj zao duh Bozji?

south railroad:
Ne izvrci reci i hipoteticki nacin govora. Nije ti ovo Sveto Pismo.
Nista ne izvrcem evo dokaza.

Na moje tvrdjenje da niko nije smeod a ubije te Srbe jer su malod rugacije evrovali, ti si odgvorio ovako:

south railroad:
Naravno da su bili stetni, ako su uopste i bili po Srbiji. Evo ti recimo, u kojoj bi se to drzavi u Evropi hteo roditi u to vreme a da te ne proteraju, zato sto ne priznajes vlast i neces da nosis oruzje? Koja bi te drzava Evrope trpela takvog? Drugi da te brani i cuva i gine zbog tebe a ti?
Opravdao pogublenje citavih srpskih porodica?
Istoricari govore od 10 000, 50.000 pa do 200 000 od prilike.
Sve sami Srbi.
A kada sam trazio od tebe dokaza da nisu prihvatali oruzje, nikada ga nisi dao.

Citat Odgovorite
Prijavite Izmenite Izbrišite

[IMG alt="Glasnik."]https://forum.krstarica.com/data/avatars/m/266/266961.jpg?1543081530[/IMG]
Glasnik.
Elita

Poruka24.352
pre 27 minuta - Raznovrsno...
south railroad:
Dakle ti nazivas srpski narod genocidnim ( koje je znacenje reci istrebljenje?) na osnovu nemackog publiciste i istoricara??? Ovo je tvoj izvor da proglasavas Hriscane zlocincima????

Da te je sramota!!!! Pasti na jos nize grane coveku to nije moguce.

Ne pozivaj se vise da ti neko preti i ne glumi drama-queen. Niko te ne progoni i ne nastupa armagedon, vec se reaguje na tvoje podmetacine i lazi. Reci iz Zitija, koje nisi ni procitao jer da jesi, savest ti ne bi dala da pises ove nebuloze, ne govore o tome da je neko izvan Sabora u Rasu, bio progonjen. Govori se o ovim na Saboru i tu se prica zavrsava. A kad bi imao malo obraza, razmislio bi zasto to neko nije uklonio iz Zitija? Da je to bilo nesto tako strasno kako pokusavas da prikazes, a da je Sveta Hristova Crkva onakva kakvom je predstavljas, zasto nije obrisala ovo iz Zitija? Reci zasto?

Ali ni to ne mozes shvatiti, kao ni zasto su u Pismu bez ustrucavanja pomenute prepirke Ap. Pavla i Petra ili svadje Pavla i Varnave? Kad ovo iz Pisma razumes, razumeces i zasto je ovo ostavljeno u Zitijama.
Kliknite za proširenje...
Nigde ja nisam Srspki narod nazavo genocidnim pises nesitine jer zelis da me na taj ancin sprecis da pisem istinu.
Trazio sma vec cetiri puta da mi postavis gde sam to cinio, ali nista nisi postavio.

!.U bosni su za vreme ovog rata, sve tri strane praile genocide.
Ali za to nije kriv celi anrod, vec samo oni koji su cinii genocide.
Dakle, ne moze celi narod da bude otuzen za genocid, zbog nekih koji su to ucinili.

2. Govorimo o dogadjajima pre 700 do 1000 god, tako da niko ne pravi danas srpski anrod genocidnim

3. Pravis zamenu teza.
Ja a se protivim svakom ubijanju anseg naroda bez obzira sta veruje ili n,e ti si to opravdao i meni prebacujes svoju krivicu?

4. Kazes da mi niko ne preti?
Brises mi postove da ljudi ne vide moje odgvore.
I da pogledamo sledece:

south railroad:
Dok to ne pribavis, svaki sledeci slicni post ce se smatrati kao tesko krsenje pravilnika. N
Iako sam pre ove izjave sve argumentovao, pokusao si da me zaplasis da nebi pisao istinu koju ste sami htelid a psiem a ja sam vam rekaod a ne zelim da pisem o ovoj temi.

Citat Odgovorite

[IMG alt="Glasnik."]https://forum.krstarica.com/data/avatars/m/266/266961.jpg?1543081530[/IMG]
Glasnik.
Elita

Poruka24.352
pre 24 minuta - Raznovrsno...
Богумили у Рашкој[уреди | уреди извор]
Главни чланак: Богумили у средњовековној Србији

"Полуверци“, фреска у цркви светог Ахилија у Ариљу (око 1290. године)
Богумиле су у средњовековној Србији православна црква и немањићка држава прогониле као јеретике, називајући их бабунима (по македонској планини Бабуни).[4] Велики жупан Стефан Немања је 1186. године сазвао црквено-државни сабор против богумила у Рашкој. На сабору је њихово учење осуђено као јерес чије је помињање забрањено, њиховом поглавару је „урезан језик у грлу његову“ и многе верске старешине су спаљене на ломачи. Након тога су уследили прогони богумила у Рашкој, током којих су многи верници кажњени разним телесним казнама и прогнани из земље, сва имовина је одузета, а њихове књиге спаљене.[28] Ипак, и после 150 година непријатељске политике Немањића, са њима се сусрео и Душан Силни, који доноси одредбе против њих у свом законику.

„И ко рекне бабунску реч, ако је властелин, да плати сто перпера, аколи је себар да плати дванаест перпера и да се бије штаповима.“— Душанов законик, члан 85
Izvor:
Stefan Prvovenčani, Život Svetog Simeona”. Rastko.rs. Приступљено 8. 3. 2011.

Izvor:
Богумили, Енциклопедија лексикографског завода, Загреб 1955. I свезак. стр. 530-534.

Citat Odgovorite

Glasnik.
Elita

Poruka24.352
pre 24 minuta - Raznovrsno...
Богумили у Рашкој[уреди | уреди извор]
Главни чланак: Богумили у средњовековној Србији

"Полуверци“, фреска у цркви светог Ахилија у Ариљу (око 1290. године)
Богумиле су у средњовековној Србији православна црква и немањићка држава прогониле као јеретике, називајући их бабунима (по македонској планини Бабуни).[4] Велики жупан Стефан Немања је 1186. године сазвао црквено-државни сабор против богумила у Рашкој. На сабору је њихово учење осуђено као јерес чије је помињање забрањено, њиховом поглавару је „урезан језик у грлу његову“ и многе верске старешине су спаљене на ломачи. Након тога су уследили прогони богумила у Рашкој, током којих су многи верници кажњени разним телесним казнама и прогнани из земље, сва имовина је одузета, а њихове књиге спаљене.[28] Ипак, и после 150 година непријатељске политике Немањића, са њима се сусрео и Душан Силни, који доноси одредбе против њих у свом законику.

„И ко рекне бабунску реч, ако је властелин, да плати сто перпера, аколи је себар да плати дванаест перпера и да се бије штаповима.“— Душанов законик, члан 85
Izvor:
Stefan Prvovenčani, Život Svetog Simeona”. Rastko.rs. Приступљено 8. 3. 2011.

Izvor:
Богумили, Енциклопедија лексикографског завода, Загреб 1955. I свезак. стр. 530-534.

Citat Odgovorite

Glasnik.
Elita

Poruka24.352
pre 18 minuta - Raznovrsno...
Богумили у Далмацији[уреди | уреди извор]
Главни чланак: Патарени у средњовековној Далмацији

Спаљивање људи које је црква прогласила јерецима.
Сматра се да богумилство у Далмацији има претече у глагољашком покрету (види: Гргур Нински) и ћирилометодијској традицији словенског богослужења. Патаренско, односно богумилско учење је у далматинске градове продрло током 12. века, а нарочито у Задар, Трогир и Сплит. На катарском сабору у Сен Феликсу одржаном 1167. године, помиње се и црква Далмације. 1185. је одржан метрополитански синод у Сплиту који проклиње све „секте херетика“ који „оцрњују науку“ римске цркве и тражи од власти у далматинским градовима одузимање њихове имовине, њихово изопштење и прогон. Нови сплитски надбискуп Бернард је убрзо по преузимању дужности 1196. године прогнао патарене из града, запленивши им имања. Многи прогнани су тада, почетком 1200. године, нашли уточиште под окриљем цркве босанске и бана Кулина.

Izvor:
  1. Josip Vrandečić, Crkva bosanska i Crkva dalmatinska: Srednjovjekovna hereza u Dalmaciji
  2. ^ http://www.kroraina.com/varia/kaluzh/cdhfins.pdf[

Citat Odgovorite

Glasnik.
Elita

Poruka24.352
pre 17 minuta - Raznovrsno...
Богумили у Далмацији[уреди | уреди извор]
Главни чланак: Патарени у средњовековној Далмацији

Спаљивање људи које је црква прогласила јерецима.
Сматра се да богумилство у Далмацији има претече у глагољашком покрету (види: Гргур Нински) и ћирилометодијској традицији словенског богослужења. Патаренско, односно богумилско учење је у далматинске градове продрло током 12. века, а нарочито у Задар, Трогир и Сплит. На катарском сабору у Сен Феликсу одржаном 1167. године, помиње се и црква Далмације. 1185. је одржан метрополитански синод у Сплиту који проклиње све „секте херетика“ који „оцрњују науку“ римске цркве и тражи од власти у далматинским градовима одузимање њихове имовине, њихово изопштење и прогон. Нови сплитски надбискуп Бернард је убрзо по преузимању дужности 1196. године прогнао патарене из града, запленивши им имања. Многи прогнани су тада, почетком 1200. године, нашли уточиште под окриљем цркве босанске и бана Кулина.

Izvor:
  1. Josip Vrandečić, Crkva bosanska i Crkva dalmatinska: Srednjovjekovna hereza u Dalmaciji
  2. ^ http://www.kroraina.com/varia/kaluzh/cdhfins.pdf[

Citat Odgovorite

Glasnik.
Elita

Poruka24.352
pre 7 minuta - Raznovrsno...
A sve sto sam do sada napisao, na osnovu Istorijskih podataka i istrazivanja je potvrdio i poznati Milan Vidojevic, srpski publicista i novinar. na ovom videu:

Pocinje od 36 minuta.

On jasno govore da su to bili srbi koji su bili pobijeni i njegov zakljucak je da se je Stevan Nemanja, verovatno iz tog razloga zamonasio jer mu je posle proradila savest, jer je pobio toliko Srbe, citave porodice, decu, zene, starce, itd.

Vidimo da su se na tom saboru neki pobunili, ali nije vredelo.
Naravno da on pokusava bez ikakvog argumenta da kaze i opravda da bogumili nisu hteli da uzmu oruzje pa su ih zato pobili.
Ali takav podatak nigde nije potvrdjen.
Ono sto nalazimo, jeste zbog njihove hriscanske vere koja je bila malo drugacija.
Cak on kaze u videu da su ih drugi vladari prihvatili, one koje su svoji prognali i nisu stigli da pobiju.
Znaci, drugim vladarima su dobri a svojima ne?
Cak su na tom saboru bili neki koji su hteli da ih zastite jer su i oni bili prozeti Bogumilstvom, ali nije uspelo.
I doslo je do sukoba.
A nosili su oruzje i niko to ne navodi kao razlog protiv bogumila na saboru.
Zamislite da vide Hrista koji ne nosi oruzje i koji je protiv kao i bogumili,
I on navodi podatak da su pobijeni nekih od 10 000 do 50.000.
Neki istoricari pisu i o 200.000.

О ПАКЛУ

Пошто сам ти већ нешто рекао о православном схватању пакла, наставићу о тој теми.

Понављам да нико никада, за ових 2000 година постојања Православне Цркве, није рекао да је Бог створио пакао. За цркву је богохулна и сама помисао на то[1], али то не значи да пакао не постоји. Следећи логику вашег Расела можемо закључити да не постоји ни зло. Међутим, евидентно је да оно постоји. Откуда зло ако га није Бог створио? Измислио га је ђаво - то би вам одговорио и сам Расел. Тако можемо одговорити и на питање: откуд пакао? Измислила га је и створила пала творевина. Свако постојање без Бога и ван Бога је пакао! За творевину не постоји трилема, већ само или са Богом или без Њега. Онај ко изабере ово друго бира пакао, био тога свестан, или не. Бог је апсолутан и изабравши Бога човек добија све. Тиме ни та дилема творевине није принудни чин, јер је Бог и апсолутна слобода. Бог не може натерати човека да га овај воли, јер би то онда била принуда, а свака принуда искључује љубав, а оно што човек изабере, а није Бог, води у пакао, у стање одвојености од Бога..."...

Sa:
https://www.svedokverni.org/20-pisa...5S8hzXnP5cojeB11Wr3173o-dwykI4SDNU4eH1OId_fJk
Raduje me da pravoslavni sve vise uvidjaju da je klasicno katolicko ucenje o paklu gde ljudi gore i muce se zabluda i da se vracaju korenima.
Pa to pocinju da objasnjavaju drugacije.
Nadam se da cu to poceti da citam i od pravoslvnih duhovnika sve vise ne samo od vernika?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od juce se cudim gledajuci stav nekih pravoslavnih vernika o paklu.

Jos ne mogu skroz da se otmu stavu vecnih muka, ali sam zacudjen novom stavu koga ranije nisam citao niakada u diskusiji sa njima?.
To je kazu stanje duse, u nespokoju, ili mraku.
Nekoj vrsti patnje duse u samoci mraka itd, ali ne gorenja.
Do prosle godine je bio krv i noz da je to ipak pakao i vecno gorenje.
I onda tako razmisljam, prelistavam nesto i neznam da li je slucajno, naidjem na Papin novi stav o paklu.
Zacudih se da je on isti kao sto citah sinoc i danas od nase pravoslavne brace?
Jeste da i kod katolika nisam ranije drugo slusao osim o paklu.
I kod njih mi je to novo.

Mnogo me to podseti na ovaj kovid i azilante i sve sto se oko toga sprovodi po svetu, tako isto i jedinstveno, kao da sve dolazi iz jedne centrale?
Kao da si svima dao signal pistaljkom.
Sad.

Papa Franjo o paklu:
To je „vječni ponor samoće“ u koji dolaze svi koji odbiju Božju ljubav Papa Bergoglio više je puta govorio o paklu kao o stanju koje osoba odabire kada odbije Božju ljubav…
Izvor: https://book.hr/papa-franjo-paklu-to-vjecni-ponor-samoce-dolaze-svi-odbiju-bozju-ljubav/

I ranije sam citao kako su istocna crkva pa i druge, mnogo toga prihvatale od latina.
I uzimao sam to kao rezervu.
Ali vidim nije rezerva.

Poslednja izmena:

Back