Biblija: istina ili bajka ?

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.497
Vernici tvrde da su Bibliju pisali ljudi, a da je sam Bog govorio kroz njih.

Nauka opet kaze da su Bibliju pisali ljudi.

Da li Stari i Novi zavet imaju istorijsku podlogu?

Da li je Mojsije na Sinaju zaista primio direktno od Boga 10 zapovesti?

Da li je Isus zaista bio boziji sin?

Da li se zaista sve to dogadjalo u stvarnosti sto tamo pise?

Ili je sve samo jedna jevrejska bajka?:think:

Bog je rekao da ce doci lazni proroci i pokusati da nas obmanu cineci cuda koja nisu istinita (ne znam sad tacno kako ide)

Pitam se da li se ta recenica odnosi i na govore kao sto je da vera ne postoji i da sve ono sto znamo nije prava istina? Mislim,lako je danas reci kad neko ceo dan sedi za kompjuterom e Bog ne postoji,a ne ide u crkvu niti se moli.

Znam da je net pun textova koji govore o religiji o sasvim drugom svetlu,ali ja ipak mislim da je to upravo sto je receno: lazna znanja i pokusaji da se udaljimo od Boga.

Sta vi mislite?

biblija je izuzetno kompleksna knjiga koju nikako ne treba shvatati bukvalno. poenta je skrivena negde izmedju redova i smatram da svako moze da je tumaci na svoj nacin.
pisali su je ljudi, a ako idemo cinjenicom da je bog u svakome od nas, to je onda i odgovor na postavljeno pitanje.

biblija je izuzetno kompleksna knjiga koju nikako ne treba shvatati bukvalno. poenta je skrivena negde izmedju redova i smatram da svako moze da je tumaci na svoj nacin.
pisali su je ljudi, a ako idemo cinjenicom da je bog u svakome od nas, to je onda i odgovor na postavljeno pitanje.

Ovo je jedna od hermetickih izreka, mislim da je stajala na kraju knjige Otkrovenje templara: Zar ne znate da ste svi bogovi?

Jednog lepog dana, sedeli sveštenici za stolom listajući skripte ispred sebe. Bio je to dan kao i svaki drugi, kad se o sudbini smrtnika odlučivalo uz koju čašu vina. Tako naiđoše na razna Evanđelja, bilo je tu Jovanovo, Lukino, Matejovo, Tomino, Marije Magdalene, Filipovo i da ne nabrajam dalje ... svi dobro znamo šta se još nalazi u Nag Hamadijevoj biblioteci ... ups, da ne zaboravimo Judino evanđelje :rtfm:
Nisam bila tamo, ali pretpostavljam da je tada došlo do rasprave koje skripte će upakovati u knjigu koja će se zvati Biblija. Odakle moja pretpostavka? pa evo ... koliko znam, evanđelja su opisi događaja i samog Isusa od strane onog koji je to evanđelje pisao. Što se tiče Novog Zaveta, očito je da su samo 4 odgovarala tadašnjem sveštenstvu ( a vidim da je isti slučaj danas ... zadnja strana u Bibliji jasno i glasno kaže "ko se usudi da oduzme ili doda slovo ovoj knjizi ... kazna, pakao, muke tantalove :evil:), ali ukoliko je verovati opisu Isusa iz Nazareta, mislim da se ne bi složio sa tim da se evanđelja ostalih apostola izostave, s'obzirom da ih je sve jednako voleo, poštovao itd. Drugo, mislim da se ne bi složio sa tim što ga sveštenstvo ne predstavlja kao ljudsko biće, već samo kao duhovno, odnosno Božijeg sina. Sve u svemu, smatram da se ne bi složio sa dosta stvari, naročito sa delom gde se Biblija eksploatiše zarad manipulacije, da se ime njegovo koristi kao opravdajuće sredstvo za ubijanje i sve druge poganštine koje ne bih da nabrajam :( ... verujem da zbog toga smatra da je njegova žrtva uzaludna.
Da, vernik sam, poštujem Bibliju, ali ne poštujem ideju koja stoji iza njenog kreiranja ...

:eek:
Мени само није јасно зашто се у посљедње вријеме допушта ово?
Провлачење расправа о религији на овом дијелу.
Забава је пикање лопте, играње бриџа, прича о репосима и Атлантиди.
Религија,тј. вјеровање је ЛИЧНИ избор,не мора бити везано за обичаје.
Маного људи је прешло из једне "струје" у другу.
Да ли је нешто истина или бајка може се расправљати.
Али о Светој књизи не ОВДЈЕ.
Зато молим некога ко је надлежан да реагује.
Расправу ћу да водим,на ову тему, ако ЈА тако одлучим и гдје хоћу.
А то ГДЈЕ није на Забави...
Поздрав.

Поздрав.

pa jeste misterija ko je napisao bibliju.

Поздрав.

Ovo je podforum gde se raspravlja o MISTERIJAMA.

Biblija je jedna od velikih svetskih misterija.

Sta onda nije u redu?

Nisam venik ni jedne od avramskih religija... a vidim NZ kao zanimljivo religiozno štivo i SZ kao skup semitskih mitova.

Takođe, delimo stav.
Inače, apropo toga da religiozne stvari nisu za ovaj pdf... pa, religije su toliko neodvojivo povezane sa misterijama da ne može da se spreči njihovo prožimanje sa misterioznim i natprirodnim temama. A sad, različiti ljudi su osetljivi na različite stvari... neko je osetljiv na Bibliju, neko na Kur'an, neko duboko veruje u teorije zavere.. ne možemo sprečiti da se piše o nečemu samo zato što jedan sloj korisnika određenu temu smatra nedodirljivom, na neki način.
Diskustovati se može o svemu vezano za ovaj podforum, dokle god se to čini u granicama kulturnog ophođenja i dokle god se zadržava stav poštovanja prema sagovorniku i temi.

Meni su poznata dva otkrića koje neki naučnici povezuju sa događajima iz Biblije.
prvi je:
Ostaci oružja,dvokolica i fosilni ostaci konja i naoružanih vojnika iz egipta na obalama Egipta.
Ovo se povezuje sa opisanim događajem kada je Mojsije sproveo svoju pratnju kroz Crveno More i ono se zatim zatvorilo i potopilo njihove progonitelje.
Drugi nalaz:
Ako se ne varam radi se o jednom od vrhova Mont Everesta gde su pronađeni ostaci drvenog broda koji odgovara dimenzijama opisanom brodu koji je pravio Noje.
Sve ovo je obradila i TV Nacionalna Geografija a snimci postoje i na You Tube.

Back