Biblija i demokratija

• Začetnik teme Začetnik teme fosilvaso
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
fosilvaso:
kada bi se svi ljudi jedne zajednice ponašali u skladu sa načelima Biblije, da li bi se to moglo smatrati idealnim demokratskim društvenim uređenjem ili???

PA,moglo bi i tako da se nazove;naravno ukoliko smatraš da ovce takođe žive u idealnom demokratskom društvu samo zato što se ponašaju i žive u skladu sa pravilima koja je uspostavio čobanin i prateći buljuk pasa.Za one koji nisu sigurni,ovo poređenje je namerno.Ali iako sam dobrim delom neupućena u tačno značenje pojma demokratija, slobodno mogu da kažem da imam tu suludu misao da ona sama po sebi podrazumeva slobodnu volju,i mada je ta sloboda ograničena tzv. 'društvenim ugovorom',ona podrazumeva mnogo širi opseg mogućnosti i delovanja nego što to pružaju biblijska načela.Pre svega mislim na tzv. smrtne grehove,ne kažem da šalju lošu poruku,ali samim tim što su proglašeni za delovanja sa ishodištem u Obećanom Paklu-ograničavaju našu volju i slobodu izbora (jer ako smo uvereni da je ishod istinit zašto bismo delovali u suprotnosti sa našim instinktom za samoodržanjem-samim tim naša 'sloboda' je prilično ograničen pojam).
Mada da se ne zavaravamo,najveći procenat svetskog stanovništva čine NEKI vernici,tako da ja slobodno mogu reći da se kao ubeđeni ateista osećam blago rečeno nelagodno u narastajućoj masi verskih fanatika,jer znam da su za njih izrazi kao što su 'sloboda izbora' i 'lična ubeđenja'samo izrazi kojima se bez svesti barata.Tako da kada su u pitanju vernici sigurna sam samo u jedno,a to je da ne može biti ni govora o bilo kom obliku društvenog uređenja koje bi se smatralo idealnim pre svega zbog njihove sklonosti da 'uklanjaju' one koje smatraju 'različitijim'.

8)

Bivse komunisticke zemlje su prepune ateista iako oni sami nisu ni svesni da je to jedno od najiskrivljenijih verovanja. Jedan interesantan podatak otkriva zasto ljudi ne veruju u stvaranje vec u evoluciju koju vecina ateista zastupa, naime, receno im je-ateistima i svima koji veruju u evoluciju, da samo inteligentni i skolovani ljudi veruju u evoluciju!

Moj surak nema ni osnovnu skolu i veruje u evoluciju, iako nema pojma sta su to geni, a o DNK i RNK i da ne govorimo!

Najveci njegov biser je da su daleke zvezde cestice stakla-ogledala od kojih se odbija sunceva svetlost!

Moj surak ima blizu 30 godina i ima porodicu-suprugu i bebu staru 4 meseca!

:wink:

Neutralni:
8)

Bivse komunisticke zemlje su prepune ateista iako oni sami nisu ni svesni da je to jedno od najiskrivljenijih verovanja. Jedan interesantan podatak otkriva zasto ljudi ne veruju u stvaranje vec u evoluciju koju vecina ateista zastupa, naime, receno im je-ateistima i svima koji veruju u evoluciju, da samo inteligentni i skolovani ljudi veruju u evoluciju!

Moj surak nema ni osnovnu skolu i veruje u evoluciju, iako nema pojma sta su to geni, a o DNK i RNK i da ne govorimo!

Najveci njegov biser je da su daleke zvezde cestice stakla-ogledala od kojih se odbija sunceva svetlost!

Da li to znaci da su svi inteligentni ljudi na svetu nazovimo vernici?

Neutralni:
8)

prvo ateizam sam po sebi podrazumeva neverovanje,bar u tom smislu u kom ga ti koristiš.dalje,osvrćem se ponovo na činjenicu koliko je mali broj pravih ateista u svetu:gotovo 95% svetskog stanovništva spada u vernike i verovatno najveći broj njih spada u neobrazovane ili slabo obrazovane,to možda govori u prilog činjenici da je većina ljudi odabrala da ide putem većine,zapravo i ne verujući iz ubeđenja ili i potrebe već iz samoljublja(čitaj:obećani raj)i iz straha (čitaj:obećani pakao).Dakle,postavi sebi pitanje ko je ovde zaista žrtva onoga što mu je rečeno.I mada ovo dosta izlazi iz okvira teme, da priložim jednu zanimljivost:moja komšinica ima 80 godina,nepismena je,ima danas oko 20 potomaka,eto,žena veruje da je postojao jednom neki čovek koji je umro i oživeo.Takođe veruje da su zvezde na nebu duše umrlih.Jedan od njenih najvećih bisera je, iako ne zna ništa o procesima nasleđivanja, da svi potičemo od samo dva potomka.KO nam je kriv onda ako smo degenerici.
toliko od mene.

pa bilo bi prilično glupo od mene da odbacim neku ideju a da se pre toga ne upoznam sa kapitalnim delom.u svakom slučaju,za mene je ideja postojanja boga pre svega podjednako realna koliko i Tolkinovi hobiti i čarobnjaci.eto,meni na primer nije bilo teško da odbacim dve hiljade godina staru iluziju... no,zaista bih volela da se ovo ne pretvori u još jednu u nizu rasprava o postojanju boga.moje je mišljenje da iz religije nikada nije proizašlo ništa dobro i samo sam htela da kažem da ne mislim da bi svet bio idealno demokratsko društvo ako bismo se svi upravljali verom.naprotiv,mislim da bismo bili samo gomila ovaca, i to veoma glupih ovaca koje prate, o sad stvarno ne mogu da se izrazim,a šta bi to pa jadne ovce tačno pratile?!
iako se gore pominje i komunizam on je isto tako samo još jedna u nizu ideja-kao što je to i religija u određenom smislu- pametnih ljudi koju su idioti pretvorili u sredstvo za obuzdavanje masa i mlaćenje para. i eto da citiram iz jedne verovatno vam dobro poznate knjige:papa,prodavac indulgencija,valja se u svili i kadifi,umesto da go i bos ide po svetu tražeći nekog da ga razapne na krst.-što važi i za ostale verske poglavare.toliko o plemenitosti i čestitosti crkvenih otaca,a ni ostali nisu ništa bolji.
jednostavno,ne funkconiše ni dobra ideja ni verska uniformnost ili bilo koja uniformnost u ponašanju jer nisu svi ljudi isti,niti su im iste želje i očekivanja.

leonida:
Neutralni:
8)

prvo ateizam sam po sebi podrazumeva neverovanje,bar u tom smislu u kom ga ti koristiš.dalje,osvrćem se ponovo na činjenicu koliko je mali broj pravih ateista u svetu:gotovo 95% svetskog stanovništva spada u vernike i verovatno najveći broj njih spada u neobrazovane ili slabo obrazovane,to možda govori u prilog činjenici da je većina ljudi odabrala da ide putem većine,zapravo i ne verujući iz ubeđenja ili i potrebe već iz samoljublja(čitaj:obećani raj)i iz straha (čitaj:obećani pakao).Dakle,postavi sebi pitanje ko je ovde zaista žrtva onoga što mu je rečeno.I mada ovo dosta izlazi iz okvira teme, da priložim jednu zanimljivost:moja komšinica ima 80 godina,nepismena je,ima danas oko 20 potomaka,eto,žena veruje da je postojao jednom neki čovek koji je umro i oživeo.Takođe veruje da su zvezde na nebu duše umrlih.Jedan od njenih najvećih bisera je, iako ne zna ništa o procesima nasleđivanja, da svi potičemo od samo dva potomka.KO nam je kriv onda ako smo degenerici.
toliko od mene.

Коперник је рекао: „Господе, не тражим благодат коју је имао Павле, нити милост коју је имао Петар, него Те молим за помиловање које си дао ономе разбојнику на крсном дрвету."

Кеплер: „Створитељу мој, Господе, хвала Ти што си ми у својим створењима и у делима своје руке, приредио толико радости. Узвишеност Твојих дела објавио сам људима онолико колико је мој коначни разум могао да схвати Твоју неизмерност. Милостиво ми опрости ако сам рекао штогод што није Тебе достојно, или што умањује Твоју Славу!"

Лаплас је писао сину: „Молим Бога да бдије над тобом. А ти Га у мислима увек имај пред собом, као што то чине твој отац и твоја мати."

Кант: „Бог мора постојати, јер без Њега не би се могло разумети ни откуд би историја постанка васионе била исто тако наивна као оне приче за децу које почињу речима: ’Био једном неки човек’, с том разликом што би историја васионе почињала речима: ’била једном нека велика, велика магла’."

Ламарк: „Све постоји само по вољи Великога Творца. Творцу би угодно да одреди општи ред ствари."

Карутерс: „Не знам ни једну научну чињеницу која би противречила Библији правилно схваћеној."

Велики математичар Коши: „Ја сам хришћанин, тј. верујем у Божанство Исуса Христа, као Тихо де Брахе, Коперник, Декарт, Њутн, Фермат, Лајбниц, Паскал, Гримади, Ојлер и други."

Toliko o 95% zatucanih vernika na planeti. Ja se kao neko ko se bavi prirodnim naukama ne bih usudio da vredjam kao sto to cini Leonida.

Pa ako uzmeš da je 5% ljudi teistički nastrojeno, a očigledno ima ljudi koji mogu da se bave naučnom metodologijom ali im to ne smeta da veruju u boga, onda prosta statistika nalaže da će se naći na hiljade naučnika koji veruju u boga.

PA???
Kakav je to imbecilan način rezonovanja: među naučnicima ima vernika, ergo bog postoji???

Teoretski, čovek zdravog razuma sme da veruje u bilo šta što nije pobijeno. Postojanje boga se ne može apsolutno pobiti, kao praktično ni jedna jedina činjenica u istoriji, jer za sve postoji poneki filozofski kontraargument. Tako, čovek, pa i naučnik, sme da veruje u bilo šta, pa i u postojanje boga. Ono što niko ne sme da uradi to je da dozvoli da verovanje ili neverovanje utiče na njegov sud kada postavlja teoriju. Naučnik može da ustvrdi da je vrlo neverovatno da je život nastao slučajno, na primer. Ali nikada ne sme da nastavi tu rečenicu sa "dakle, očigledno bog postoji".

Da skratim, naučnik može, sme (možda i treba) da veruje da bog postoji, ali nikada, nikada ne sme da tvrdi da zna da Bog postoji jer je i to nemoguće naučno dokazati.

Tako da, sa logičke tačke gledišta, podjednako su smešni i oni koji tvrde da bog ne postoji i oni koji tvrde da postoji; jedino što je bitno za ovu diskusiju to je: da li nauka kakvu poznajemo danas može da objasni svemir, Zemlju i evoluciju, a da nije nužno da uplete postojanje "više sile". Tu na scenu stupa princip Okamove oštrice: ako jednu pojavu možeš objasniti na dva načina, onda kao tačan smatraš onaj način koji uvodi manje hipotetičkih elemenata. (Usput, vredi primetiti da sami teisti često pominju Okamovu oštricu kao argument postojanja Boga, ali najčešće zato što izvrću princip.)

Anonymous:
Pa ako uzmeš da je 5% ljudi teistički nastrojeno, a očigledno ima ljudi koji mogu da se bave naučnom metodologijom ali im to ne smeta da veruju u boga, onda prosta statistika nalaže da će se naći na hiljade naučnika koji veruju u boga.

PA???
Kakav je to imbecilan način rezonovanja: među naučnicima ima vernika, ergo bog postoji???

Teoretski, čovek zdravog razuma sme da veruje u bilo šta što nije pobijeno. Postojanje boga se ne može apsolutno pobiti, kao praktično ni jedna jedina činjenica u istoriji, jer za sve postoji poneki filozofski kontraargument. Tako, čovek, pa i naučnik, sme da veruje u bilo šta, pa i u postojanje boga. Ono što niko ne sme da uradi to je da dozvoli da verovanje ili neverovanje utiče na njegov sud kada postavlja teoriju. Naučnik može da ustvrdi da je vrlo neverovatno da je život nastao slučajno, na primer. Ali nikada ne sme da nastavi tu rečenicu sa "dakle, očigledno bog postoji".

Da skratim, naučnik može, sme (možda i treba) da veruje da bog postoji, ali nikada, nikada ne sme da tvrdi da zna da Bog postoji jer je i to nemoguće naučno dokazati.

Tako da, sa logičke tačke gledišta, podjednako su smešni i oni koji tvrde da bog ne postoji i oni koji tvrde da postoji; jedino što je bitno za ovu diskusiju to je: da li nauka kakvu poznajemo danas može da objasni svemir, Zemlju i evoluciju, a da nije nužno da uplete postojanje "više sile". Tu na scenu stupa princip Okamove oštrice: ako jednu pojavu možeš objasniti na dva načina, onda kao tačan smatraš onaj način koji uvodi manje hipotetičkih elemenata. (Usput, vredi primetiti da sami teisti često pominju Okamovu oštricu kao argument postojanja Boga, ali najčešće zato što izvrću princip.)

odlicno.
mislim da je ovom definicijom HIPOTEZE ova diskusija dobrim delom zaokruzena, imajuci u vidu na kom se forumu nalazimo(PRIRODNE NAUKE).
dobro je poznato da hipoteze postoje(tj stvari cija se tacnost, a ni netacnost ne moze dokazati, vec se svi dalji zakljucci izvode na osnovu pretpostavke da je istinita, tj da nije istinita)
Mozda i najpoznatija hipoteza je peti euklidov postulat, koja je izrodila neke veoma interesantne rezultate negacijom istinitosti da postoji jedinstvena prava kroz tacku van druge prave takva da sa njom nema zajednickih tacaka.

:?

Interesantno je cuti kako se zadovoljavate hipotezama kao odgovorima na sva pitanja na koja nemate logicno objasnjenje!

Ilustracija:

Neupucena i neobrazovana osoba koja nikad nije videla kako funkcionise mobilni telefon ili bilo koje sredstvo na daljinsko upravljanje, pomislice da je cudo to sto vidi, ali nece reci to je nemoguce, to je iluzija, to ne postoji samo zato sto nije u stanju da objasni zakonitosti i nacin na koji funkcionise naprava!

Drugim recima sve ono sto nauka ne moze i nije u stanju da objasni na osnovu zakonitosti i principa koja su trenutno poznata danasnjoj nauci, nauka proglasava nemogucim, fantazijom i slicno!

To se zove dogma a pristalice i sledbenici dogme su oni koji gube, oni koji nisu spremni i otvoreni za istrazivanja, kompromise i nova saznanja-gubitnici. Ameri kazu losers!

:wink: :wink:

leonida:
Neutralni:
8)

toliko od mene.

a naucnici koji proucavaju mitrohondijalnu DNK i imaju teoriju o "mitrohondijalnoj Evi" su isto tako degenerici kao ta tvoja polupismena baba?

toliko od mene

leonida:
ateisti čine samo 5% svetskog stanovništva.
Po nekim istrazivanjima pise ovako
Islam 22%
Ateisti 20%
Hriscani (svi djuture i katolici i pravoslavci) - 18%
Hinduizam, Budizam i ostale kineske religije oko 10%

Svi ostali znatno manje.

leonida:
eto,žena veruje da je postojao jednom neki čovek koji je umro i oživeo.Takođe veruje da su zvezde na nebu duše umrlih.Jedan od njenih najvećih bisera je, iako ne zna ništa o procesima nasleđivanja, da svi potičemo od samo dva potomka.
To je vidis ono sto ne valja kod nas. I zamisli nekom tako zatucanom neobrazovanom 'verniku' (pogotovu matorom) da kazes da nije u pravu. Ima da ***** i ***** ne znajuci sta govori.

Neutralni:
Sta ti mislis sta je onda svrha zivota?
Prvo ti kazi sta je svrha zivota ako si vernik? Da li ti onda zivot ima ikakvu poentu osim zablude?[/quote]
Коперник је рекао: „Господе, не тражим благодат коју је имао Павле, нити милост коју је имао Петар, него Те молим за помиловање које си дао ономе разбојнику на крсном дрвету."
Vidis Kopernik je ziveo u XVI veku kada nije postojalo ateista i kada je glavna i jedina obrazovna ustanova nila Crkva. I kako onda zakljucujes da Bog postoji nabrojajuci njega i ostale?

Tako da, sa logičke tačke gledišta, podjednako su smešni i oni koji tvrde da bog ne postoji i oni koji tvrde da postoji;
Ne, smesni su oni koj tvrde da postoji.
Znas za ono: "Nista ne postoji dok se ne dokaze da postoji". Biblija (jedina stvar sto se moze uzeti kao dokaz) se svodi na price rekla-kazala i neke dogadjaje tog vremena, tako da uopste nije merodavna.

Neutralni:
Drugim recima sve ono sto nauka ne moze i nije u stanju da objasni na osnovu zakonitosti i principa koja su trenutno poznata danasnjoj nauci, nauka proglasava nemogucim, fantazijom i slicno!

To se zove dogma a pristalice i sledbenici dogme su oni koji gube
Dgoma znaci (koliko sam upucen) verovanje u nesto sto je dokazano kao pogresno.
E sad takvih verovanja najvise ima, a gde drugo, u Crkvi odnosno religiji.
Zasto Pravoslavci imaju stari kalendra?
Zasto Hriscanska religija govori i dan, danas o nekom Stvoritelju koji je sve to zamahom carobnog stapica napravio. Govori se bukvalno o danima (1. dan rece... i bi tako......6. dan rece....i bi tako).
E to je Dogma.
Verovati da je neko napravio ovako savrsenu prirodu za par dana masuci sa oblaka stapicem je Dogma.

8)

Dogma je nesto sto ti se servira i moras u to da verujes! Primer je komunizam u kome sam, na zalost i ja odrastao i zavrsio skolu usmeren da razmisljam na nacin koji ne ostavlja mesta drugacijem razmisljanju izuzev onom koji nam je servirala evolucija. Znaci nismo smeli da razmisljamo o stvaranju. To je dogma.

Zasto Hriscanska religija govori i dan, danas o nekom Stvoritelju koji je sve to zamahom carobnog stapica napravio. Govori se bukvalno o danima (1. dan rece... i bi tako......6. dan rece....i bi tako).
E to je Dogma.
Verovati da je neko napravio ovako savrsenu prirodu za par dana masuci sa oblaka stapicem je Dogma.

Ne, to nije dogma to je laz! Razumem sve one koji na osnovu stava raznoraznih crkava i svestenika imaju iskrivljeno misljenje o Bibliji.

Nesto sto ne razumem jeste kako mogu da veruju takvim osobama i nacinu na koji ti svestenici opisuju zbivanja. Obzirom da njihove izjave smatraju pricama za malu decu, zaista je smesno kako mogu da prihvataju te price kao istinite. Zasto se sami ne uverite u istinitost Biblije?

:?

Jedini razlog zbog koga sam navodio citate velikih umova je da oborim argument koji pojedinci iznose da samo zatucani veruju u Boga, a nikako da time dokazujem da Bog postoji.

Ne samo hriscanstvo, vec i metafizika danas nemaju mesto u nauci zahvaljujuci logickim pozitivistima koji su pokusali da nauku ociste od metafizike, sto naravno nije moguce jer se njihova podrucja preplicu i granice stalno pomeraju. Ali Njutn, jedan od otaca moderne nauke je recimo dokazivao svoj zakon inercije pozivajuci se na apsolutnu nepromenljivost Boga. Ne kazem da je to bilo pravilno, licno se ne slazem s takvim pristupom, ali samo hocu da kazem da ima takvih pogleda kod veoma ozbiljnih naucnika, filosofa itd. Vi koji apriori odbijate svaku metafiziku, vi ste dogmaticni, samo se tesite time da ste slobodni umovi jer ne verujete u natprirodno. Ali ko je slobodniji - onaj koji veruje i svim srcem prihvata da je sve materija i prihvata da zivi u zatvoru od materije ili onaj koji osim u materiju veruje da postoji i nesto vece i oslobadjajuce? Namerno kazem veruje jer je nemoguce apsolutno dokazati bilo koji od ova dva pogleda.

Back