Безтобост

• Začetnik teme Začetnik teme Wuka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Wuka

Veoma poznat
Poruka
11.926
У турском језику постоји једна предивна реч, "sensizlik ", које нема ни у једном другом језику.
Означава недостајање једне конкретне особе, одсутност једног човека или једне жене.
Стање "без тебе". Не самоћа. Не усамљеност. Него једноставно безтобост.

Питам се да и сте и када осетили на својој кожи вибраиције речи безтобост или сенсизлик?!
И да ли је она икада променила ток ваших одлука?

Осетила и осећам.
Занимљиво је да постоји реч за то. Недостајање једних очију, тог једног начина разговора, баш таквог да те орасположи, покрене..

За одлуке још не знам али знам да је мене променило као особу, постојање неког за кога ћу увек да осећам сенсизлик. 😊

Pa beztobost je cesto situacija kod zena, ali ne onako kako to muskarci tumace a zene vole da predstave....
To je jedan od primera kako su termini , pojmovi , tumacenja totalno neprecizna i razlicita kod zena i muskaraca...
Mansplaining tu ostecuje zene i zensku osecajnost, tj senzibilitet, a opet zene su nekad povedene pa pristaju na mansplaining da naprave neku papazjaniju, pa i toga ima...
Musko osecanje beztobosti je prilicno razlicito od zenskog...ali moje misljenje je da je neke stvari nezahvalno i nemoguce objasnjavati , nesto kao boje slepcu , inteligenciju i apstrakciju glupom , tako i razlicita osecanja kod M i Z....

Da li da se zadrzi razlicitost u osecanjima ili da se napravi kompromis da bi definicija pojma bila ista, a onda da se izgubi razlika u osecanju?
Ja sam za prvu varijantu, jer vise nego ocigledno je sakacenje pojmovne mreze cak i kad su definicije jasne i ciste...postoji teznja da se ispljaju...

Romantika patetika, ku.rva, postenje, cast....primeri za omiljene zvake, rastezanje pojma...

Zanima me kada je već imaju, kako je koriste..
Prilično sam opsednuta rečima njihovom značenju i upotrebi u govoru, pa me interesuje kako je upotrebljavaju u govoru.
Kao i - volim te, trebalo bi je retko i pažljivo koristiti. Čuvati za posebna nedostajanja.

Beztobost govori o nedostajanju svega vezanog za jednu osobu i mana i vrlina i priče i tišine i dodira i glasa i pogleda.
I ne bi smela da se koristi tek tako i za svakog ko trenutno nedostaje pa se brzo zaboravi.

Treba biti siguran da je u pitanju baš sensizlik. 😊

Tako je ja razumem.

Prilično sam praktičan i realan i u suštini nemam takvih problema. Kada god sam bio zaljubljen, to nije bilo ni blizu obostrano ali sam relativno lako uspevao da to prevaziđem. Spustiš se na zemlju i shvatiš da je to samo jedna od mnogobrojnih stvari koje u životu nećeš ostvariti, ne zato što si nešto posebno nesrećan već što jednostavno to tako ide u životu, ili prosto prihvatiš da si ti samo jedna od nekoliko milijardi ljudi na svetu koji neće imati ništa sa tom osobom.
Tako da se nisam baš susretao sa tom bestobošću :)

Prilično sam praktičan i realan i u suštini nemam takvih problema. Kada god sam bio zaljubljen, to nije bilo ni blizu obostrano ali sam relativno lako uspevao da to prevaziđem. Spustiš se na zemlju i shvatiš da je to samo jedna od mnogobrojnih stvari koje u životu nećeš ostvariti, ne zato što si nešto posebno nesrećan već što jednostavno to tako ide u životu, ili prosto prihvatiš da si ti samo jedna od nekoliko milijardi ljudi na svetu koji neće imati ništa sa tom osobom.
Tako da se nisam baš susretao sa tom bestobošću :)
pucas od srece ?

Kada budeš doživeo i bude obostrano razumećeš, a ja se nadam da nećeš osetiti sensizlik. 😊

Ne treba mi to. Biti zavisan od jedne osobe nije dobro. Ja gledam ljude kako se izbedače. Ostavila ga žena, prevario je dečko, razveo se i slično, pa kad se izbedače tačno pomisliš da će ladno da se obesi. Šta će to bilo kome u životu?

Ne treba mi to. Biti zavisan od jedne osobe nije dobro. Ja gledam ljude kako se izbedače. Ostavila ga žena, prevario je dečko, razveo se i slično, pa kad se izbedače tačno pomisliš da će ladno da se obesi. Šta će to bilo kome u životu?

Pa ti pogrešno shvataš. Ili ja. Nije to zavisnost, to je je ljubav. Kažem, kad je doživiš, shvatićeš.

emocionalna tupost... sta ce ti to!

Ja to gledam kao emocionalnu nezavisnost.

Pa ti pogrešno shvataš. Ili ja. Nije to zavisnost, to je je ljubav. Kažem, kad je doživiš, shvatićeš.

Pa doživeo sam je, ko nije. Samo nisam imao taj osećaj "beztobosti". Ili sam imao ali sam znao kako da se nosim sa tim. Što je dobro. Jer je to loša stvar.

Back