"Bezobrazni" vjernici

~sweet girl~

Šmederling
VIP
Poruka
4.459
Slična tema i razmišljanja kod ljudi su me navela na ovu temu. Kad kažu, pop a vozi dobar auto, ili vara ženu a vjernik, ili vjernik a svađa se na forumu itd.
Kako vi zmišljate da trebaju biti vjernici? S obzirom da se čudite da se neki svađaju, šta još očekujete od vjernika? Imate li te sve osobine sami?

To je moje pitanje. A dalje želim napisati nešto važno.

1. Otkud ikome od nas pravo da od drugoga nešto očekuje, od osobina, ponašanja itd.?
2. Vjernik nije Isus. Samo vjeruje u Isusa i teži ka idealu.
3. Pitate li se kako se vjernici nose sa grijesima?
4. I kako očekujete da su svi vjernici introspektivni i svjesni da griješe?
5. Da li ste proučili religiju bar malo?

P.S. greskom se postavi tema prije

ako iskreno veruje u boga a taj bog propisuje neka pravila

i brani neke stvari

logicno je da se vernik treba ponasati u skladu sa tim pravilima

ne lazi - laze

ne kradi - krade

ne cini preljube - svaler

budi skroman - nigde skromnosti , cak se bahati

Slična tema i razmišljanja kod ljudi su me navela na ovu temu. Kad kažu, pop a vozi dobar auto, ili vara ženu a vjernik, ili vjernik a svađa se na forumu itd.
Kako vi zmišljate da trebaju biti vjernici? S obzirom da se čudite da se neki svađaju, šta još očekujete od vjernika? Imate li te sve osobine sami?

1. Otkud ikome od nas pravo da od drugoga nešto očekuje, od osobina, ponašanja itd.?

Ja kao verna osoba se ne svadjam skoro sa nikoga ovde, lepo postoji opcija ignore i mirna mi glava, malo mi mojih problema pa jos ovde treba da se natezem i iskaljujem....u virtuelnom svetu.

Ja kao verna osoba se ne svadjam skoro sa nikoga ovde, lepo postoji opcija ignore i mirna mi glava, malo mi mojih problema pa jos ovde treba da se natezem i iskaljujem....u virtuelnom svetu.
Baš tako.

Mene iznenađuje kako ljudi sebi daju za pravo da za nekoga misle da je licemjeran, jer je vjernik, a griješi.

Svi griješimo. Ljudi smo.
Nisu vjernici bezgrešni,

Lijep pozdrav za tebe.

Osim što ti savjetujem da ovo prebaciš na Religiju...
reći ću samo ovo...
100 ljudi 100 čudi.
Naravno da niko nema pravo da bilo šta očekuje od bilo koga.
Ali ljudi smo pa griješimo.
Zašto se narod ovuda svađa sa drugima?
Pa zato što nema posljedica...
ne može niko da te ošamari, potegne nož na tebe ili te upuca.
Jednostavno je...ovo je ventil mnogima.
Ne bi trebalo da bude tako...ali jeste.

logicno je da se vernik treba ponasati u skladu sa tim pravilima
Logično? Hej stari, izvini, ali logika ti je loša. Ali eto, znam da koristiš vjerovatno kao poštapalicu, pa onda nema veze..

To nije stvar logike, već savjesti, introspekcije, samosvijesti..... Kako znaš da ti sam to sve imaš?

Nismo svi isti, često uopšte nismo svjesni sebe, a kako onda znaš da si ti svjestan drugih?

I odgovor je već bio pod 4, ali ti proširih, da bude jasnije kako ja to vidim.
Iz nabrojanih razloga,
4. ne vide svi svoje greške.

Pozdrav

Osim što ti savjetujem da ovo prebaciš na Religiju...
Hvala, ali nisam namjerno stavila na Religiju, jer je ovo baš za Svaštaru, pošto ja vaš želim diskusiju o razmišljanju ljudi koji NISU vjernici o vjernicima.
Ovo se sreće u 95% ljudi kao razmišljanje, a živimo u strci, frci i samo osuđujemo.
A ljepše je kad razumijemo, bar meni. Veći je spokoj u nama sa okruženjem.

Hvala, ali nisam namjerno stavila na Religiju, jer je ovo baš za Svaštaru, pošto ja vaš želim diskusiju o razmišljanju ljudi koji NISU vjernici o vjernicima.
Ovo se sreće u 95% ljudi kao razmišljanje, a živimo u strci, frci i samo osuđujemo.
A ljepše je kad razumijemo, bar meni. Veći je spokoj u nama sa okruženjem.
Razumijem.
Ipak mislim da je sasvim privatna stvar da li je neko vjerniik ili ne...
A pogotovo kako se ko ponaša...
Vjerujući čovjek je bolji izraz.
Jer meni se čini da vjernici ne idu baš mnogo po netu...
moj utisak, naravno...

ateist nema kontrolu sem svoje savesti

vernik priznaje postojanje entiteta koji je propisao neka pravila
Logično? Hej stari, izvini, ali logika ti je loša. Ali eto, znam da koristiš vjerovatno kao poštapalicu, pa onda nema veze..

To nije stvar logike, već savjesti, introspekcije, samosvijesti..... Kako znaš da ti sam to sve imaš?

Nismo svi isti, često uopšte nismo svjesni sebe, a kako onda znaš da si ti svjestan drugih?

I odgovor je već bio pod 4, ali ti proširih, da bude jasnije kako ja to vidim.
Iz nabrojanih razloga,
4. ne vide svi svoje greške.

Pozdrav
dobar vernik postuje ta pravila

ne mogu da shvatim da neko veruje u boga koji sve vidi i sve zna a onda krsi propisano

kao da kaze bogu * boli me ... za tvoje zakone*

al dobro , prihvatam da su takvi, ali ne prihvatam da stvarno veruju , to im je neka maska u zivotu

Razumijem.
Ipak mislim da je sasvim privatna stvar da li je neko vjerniik ili ne...
A pogotovo kako se ko ponaša...
Vjerujući čovjek je bolji izraz.
Jer meni se čini da vjernici ne idu baš mnogo po netu...
mouj utisak, naravno...
Pa i vjerujući/vjernik, kako god želiš, su ljudi i što ne vi koristili internet ili forume, na šta možda misliš?
I Ja isto sam vjerujuća i ovdje sam.

Ali ne znam da li tu zamišljaš nesvjesno za vjerujućug nekoga na višem nivou duhovnosti?

Ali msm da ja ne mogu o ovome više, slabo znam. Pa vrijeme je da stanem.

Pa i vjerujući/vjernik, kako god želiš, su ljudi i što ne vi koristili internet ili forume, na šta možda misliš?
I Ja isto sam vjerujuća i ovdje sam.

Ali ne znam da li tu zamišljaš nesvjesno za vjerujućug nekoga na višem nivou duhovnosti?

Ali msm da ja ne mogu o ovome više, slabo znam. Pa vrijeme je da stanem.
Ma naravno.
Ja iz mnogo razloga nikad ne pričam o vjeri i politici.
Sve drugo mogu da manevrišem.
Ovo mi je ipak suviše klizav teren.
Ne toliko meni koliko se ljudi znaju uvrijediti.
Zato i zaobilazim uglavnom ovakve teme.

Ma naravno.
Ja iz mnogo razloga nikad ne pričam o vjeri i politici.
Sve drugo mogu da manevrišem.
Ovo mi je ipak suviše klizav teren.
Ne toliko meni koliko se ljudi znaju uvrijediti.
Zato i zaobilazim uglavnom ovakve teme.
Ja ne pričam zbog neznanja.
Ono što znam, svjesna sam do kojim ograničenih visina ide, i politika, a tek religija.

Meni je tu uvijek pametnije pitati, a ne pričati.

ateist nema kontrolu sem svoje savesti

vernik priznaje postojanje entiteta koji je propisao neka pravila

dobar vernik postuje ta pravila

A joj, dragi Saša, kako je to arogantan stav.
Auu.
Čuj, vjernik sluša pravila,a ateist savjest...

ne mogu da shvatim da neko veruje u boga koji sve vidi i sve zna a onda krsi propisano

kao da kaze bogu * boli me ... za tvoje zakone*

al dobro , prihvatam da su takvi, ali ne prihvatam da stvarno veruju , to im je neka maska u zivotu
Ja sam već na tu tvoju priču odgovorila, neću da se ponavljam.

Samo ovo pričanje o maskama, zaista ne razumijem. Ne mogu misliti o tuđim maskama, imam i ja svojih maski kao i ti svojih.

Ja ne pričam zbog neznanja.
Ono što znam, svjesna sam do kojim ograničenih visina ide, i politika, a tek religija.

Meni je tu uvijek pametnije pitati, a ne pričati.
Tako je.
Problem je samo KOGA pitati.
Mislim na internet naravno.
Lako mi je inače tražiti savjet na razne teme...
kako da znam ko ovdje šta zna o čemu?
Doduše, tu sam već mnogo godina...pa umijem da "provalim" glumce i provokatore.

prvo veruj u sebe , a posle samo po sebi dolazi sopstveno , lično duhovno poimanje stvari

Ako je covjek vjernik ne bi trebao osudjivati druge. Najjace mi je kad cujem kako onaj ovako, ovaj onako a ne vidis sam sebe, a sto je jos gore nece ni da pogleda sam sebe. Mislim i ja znam osudjivati ljude, ali se trudim da svedem to na minimum. Kaze gledaj popa vozi (neko dobro auto). Sta mene boli briga sta pop vozi i sta radi. Kaze vidi one sta je obukla, vidi onog na sta lici haha. :D

@sasasta
Cao, danas sam čula lika gdje izjavljuje mrtav ladan kako je svaki put kad je prevario ženu, otišao se ispovjediti.
I prije toga je dao savjet ovima da idu kod katoličkog, jer nema to u pravoslavlju.
I oslovljavali su ga sa doktore, ima 70ak godina.

To je taj tip osobe, o kojoj si ti pričao, zar ne?

Pao si mi napamet momentalno. I to je sve bilo dok je ladno igrao one igre u kafiću, bingo i to...

Ja sam se isto začudila onako na prvu, ali to je to...nisu svi svjesni ni sebe, ni ničega... Drug kaže da to rade ljudi da savjest umire...

Back