Bezbolna popravka zuba?

• Začetnik teme Začetnik teme baric
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

baric

Zainteresovan član
Poruka
103
Ja se jako bojim zubara, može se čak reći da imam fobiju, a kao za inat imam jako loše zube.

Nedavno sam video na facebook-u reklamu za bezbolno popravljanje zuba, to me je zainteresovalo pa sam pogledao o čemu se radi. Radi se o laserskoj popravci zuba koja je totalno bezbolna jer laser utičr samo na pokvareni deo zuba, nije potrebna čak ni anestezija. Mene interesuje da li je neko to probao, kako to funkcioniše i da li je stvarno bezbolno?

Мени се чини да је та ласерска поправка још прототип у свету и у фази истраживања и развијања и да у Србистану још не постоји.

Дакле, стисни мууда и издржи, знам како је гадно али шта ћеш.

Ja se jako bojim zubara, može se čak reći da imam fobiju, a kao za inat imam jako loše zube.

Nedavno sam video na facebook-u reklamu za bezbolno popravljanje zuba, to me je zainteresovalo pa sam pogledao o čemu se radi. Radi se o laserskoj popravci zuba koja je totalno bezbolna jer laser utičr samo na pokvareni deo zuba, nije potrebna čak ni anestezija. Mene interesuje da li je neko to probao, kako to funkcioniše i da li je stvarno bezbolno?
Kao sto ti je covek rekao, laserska popravka se jos istrazuje, vecina lasera u upotrebi moze samo vrlo povrsinski karijes da ukloni, medjutiom ostatak ipak mora busilicom. Dakle to je, za sada, samo za one koji redovno idu na kontrolu i kojima je karijes u pocetnoj fazi.
Danas je svaka popravka zuba bezbolna, ili bi trebala biti. Otidji kod privatnika, zahtevaj anesteziju i neces imati frke uopste.

Imas lose zube jer ne ides kod zubara kao i ja sto nisam isla.Toliko o tome.

Čuo sam da negde u BG ima bezbolna popraka zuba. Mada su takvi aparati uglavnom namenjeni deci i osobama koje su alergične na sastojke anestezije. Postoje tri vrste " bušilica" za takozvanu bezbolnu popravku zuba . Prvi tip je sa puderom koji izlazi velikom brzinom iz bušilice i time erodira karijes. Drugi tip je tzv laser , koji u stvari vrsi naglu ekspanziju tečnosti u glavi busilice i tečnost pod visokim pritiskom u impulsima erodira ili busi zub. Treci sistem je smišljen u Kanadi i takođe radi na principu vode pod visokim pritiskom koja u impulsima hladi i erodira , odnosno buši zub. Šta kod nas konkretno ima - ne znam.

Сада баш гледам о томе на нету, имају као неке ординације са тим, наплаћују по 3 сома поправку.
Ја сам за ту ласерску поправку чуо пре 2 године можда када је тек почела да се развија у свету, па рачунам иако се до сад развила, у Србију то стиже за пола века :lol:

Čuo sam da negde u BG ima bezbolna popraka zuba. Mada su takvi aparati uglavnom namenjeni deci i osobama koje su alergične na sastojke anestezije. Postoje tri vrste " bušilica" za takozvanu bezbolnu popravku zuba . Prvi tip je sa puderom koji izlazi velikom brzinom iz bušilice i time erodira karijes. Drugi tip je tzv laser , koji u stvari vrsi naglu ekspanziju tečnosti u glavi busilice i tečnost pod visokim pritiskom u impulsima erodira ili busi zub. Treci sistem je smišljen u Kanadi i takođe radi na principu vode pod visokim pritiskom koja u impulsima hladi i erodira , odnosno buši zub. Šta kod nas konkretno ima - ne znam.

Gle kada ti skines onaj povrsinski deo zuba, onaj unutrasnji ce da te boli na vazduh (ne znam stomatoloske termine i nazive jbg).. Dakle ako hoces bezbolnu popravku, trazi anesteziju da ti umirtvi zivac pa ti moze busiti i busilicom za beton...

Gle kada ti skines onaj povrsinski deo zuba, onaj unutrasnji ce da te boli na vazduh (ne znam stomatoloske termine i nazive jbg).. Dakle ako hoces bezbolnu popravku, trazi anesteziju da ti umirtvi zivac pa ti moze busiti i busilicom za beton...
Nisam stomatolog , no meni je jedina anestezija dekolte moje zubarke.Ali sto se tiče tehnike, zivac neće reagovati na busenje vodom , jer postoji i tu neka fora u vremenu reagovanja zivca u odnosu na duzinu impulsa.

Nisam stomatolog , no meni je jedina anestezija dekolte moje zubarke.Ali sto se tiče tehnike, zivac neće reagovati na busenje vodom , jer postoji i tu neka fora u vremenu reagovanja zivca u odnosu na duzinu impulsa.

Мислим да живац баш зна да реагује на хладну воду. Ја сам мрзео кад ми лепо избуши зуб и направи кратер, па онда као фил на све то кркне ону воду под притиском, а она ладна ћу думрем. Да је бар мало подгрејала :confused:

Мислим да живац баш зна да реагује на хладну воду. Ја сам мрзео кад ми лепо избуши зуб и направи кратер, па онда као фил на све то кркне ону воду под притиском, а она ладна ћу думрем. Да је бар мало подгрејала :confused:

Za manje popravke ja ni ne trazim anesteziju vise, zato kada mi skine taj povrsinski deo osetim nadrazaj od samog vazduha...
Ali mozda je covek u pravu, nzm..

Pa ove sa vodom verovatno, ali to nikako nije bezbolno. Jedino je bezbolno ako ti drmne anesteziju pre struganja.

Neko se plasi i bola te inekcije pa njemu prvo poprskaju to mesto sprejom da ne bi osetio ubod igle.
Ja bez anestezije uopste ne otvaram usta. U nekim je ordinacijama moguca i i neka anestezija gde i zaspis
pa i ne znas sta ti radi.

Ima jedan zubar u Subotici...oprema mu je očigledno vrhunska, mada se ne hvali time, čak se trudi da sakrije da je tako. Kad krene da popravlja zub, pita zelis li anesteziju , ali ti predlozi da počne da popravlja bez nje, pa ako boli, daće ti je. Do sada ni jednom nisam uzela anesteziju, cenim da ima ili taj neki laser ili nešto o čemu ne bi da prica, ali kod njega se zakazuje i 10 dana unapred. Ordinacija mu je zatvorena rešetkama i opasnim video nadzorom. Vise mi je bolno skidanje kamenca nego popravka zuba kod njega.

Iz nekog razloga nežele da mi daju anesteziju, ustvari samo sam jednom dobio anesteziju i to kada sam vadio umnjak, a da stvar bude još gora ja nemogu da zatvorim oči, moram da gledam.
Zašto ne žele. šta su rekli...ako si alergican onda bi i tada bilo reakcije...meni bzv. da zatvorim oci,. msm moram da gledam:lol:al se zablejim u neku tačku a ne u iglu:roll:

Ima jedan zubar u Subotici...oprema mu je očigledno vrhunska, mada se ne hvali time, čak se trudi da sakrije da je tako. Kad krene da popravlja zub, pita zelis li anesteziju , ali ti predlozi da počne da popravlja bez nje, pa ako boli, daće ti je. Do sada ni jednom nisam uzela anesteziju, cenim da ima ili taj neki laser ili nešto o čemu ne bi da prica, ali kod njega se zakazuje i 10 dana unapred. Ordinacija mu je zatvorena rešetkama i opasnim video nadzorom. Vise mi je bolno skidanje kamenca nego popravka zuba kod njega.
Vidi, smeshno je pricati o laseru i popravljanju zuba. To ne postoji, Laser bi ti unistio ceo zub sa sve korenom za 3 sekunde.

Ima genijalnih stomatologa ( ono, laka ruka) koji stvarno kazu pacijentu da ako zaboli daju anesteziju
Ne postoji vrhunska i manje vrhunska oprema, vise od dve decenije svi zubari imaju ove busilice na principu vode i hladjenja, meni to nije dovoljno,
uvek zelim anesteziju. Ubod igle i bol je totalno zanemarljiv.

Vidi, smeshno je pricati o laseru i popravljanju zuba. To ne postoji, Laser bi ti unistio ceo zub sa sve korenom za 3 sekunde.

Ima genijalnih stomatologa ( ono, laka ruka) koji stvarno kazu pacijentu da ako zaboli daju anesteziju
Ne postoji vrhunska i manje vrhunska oprema, vise od dve decenije svi zubari imaju ove busilice na principu vode i hladjenja, meni to nije dovoljno,
uvek zelim anesteziju. Ubod igle i bol je totalno zanemarljiv.
:ok:tako je,samo treba imati srece i takvog naci...msm nisu svi...moja mala zubarka je cudo od zenice...sve kaze dal ce boleti, nece boleti, sad radim ovo pa ono i ima osmeh na licu...kad daje anesteziju kaže malo ce vas zaboleti(i to je istina al traje buk.dve sekunde) a do ceka da anes.proradi prica o svemu i svacemu:lol:a ručice male a jake:D

Standardno ubedjivanje da to neće ništa boleti (njih i neće), a kad počne da buši zub kao da me pogodi u oko.
Moram da gledam u bušilicu, neznam zašto, i kada vadim krv moram da gledam kad mi bode iglu.
Zašto ne žele. šta su rekli...ako si alergican onda bi i tada bilo reakcije...meni bzv. da zatvorim oci,. msm moram da gledam:lol:al se zablejim u neku tačku a ne u iglu:roll:

Standardno ubedjivanje da to neće ništa boleti (njih i neće), a kad počne da buši zub kao da me pogodi u oko.
Moram da gledam u bušilicu, neznam zašto, i kada vadim krv moram da gledam kad mi bode iglu.
:dontunderstand: pa gledaj onda,al misli na nešto drugo:mrgreen:..meni pomaže brojanje, ono od sto do jedan i nazad:lol:

- - - - - - - - - -

...jednom sam ostala na stolici pola sata i za to vreme stigla do velikog broja:lol:

Sto se mora mora se. Od ove godine idem kod dobre zubarke. Bude lakse.
Да си конзумирао пресно млеко нити један зуб ти се не би покварио, јер протеински ланци у млеку остану очувани и омогућују потпуни апсорпцију калцијума и фосфора.
Ах да, ти си веган па не пијеш млеко... баш ме жао.

Na muci se poznaju junaci:mrgreen: samo napred...ej čoveče zar nije lakše da primiš anesteziju, ebeš iglu i posle milina:mrgreen:msm ona traje 4 sata koliko se secam a za to vreme mogu da urade i operaciju vilice a kamoli da poprave zub

Back