Bezbednost platnih kartica

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Poodavno uvođenje bezgotovinskog plaćanja čekovima sam jedva dočekao! Zatim su došle platne kartice.

Sve bi to bilo bolje od gotovinskog plaćanja da se poštuju osnovne obaveze.

Naime, smatram da bi svaki blagajnik, ako me lično ne poznaje, i zna ime i prezime, trebalo da traži ličnu kartu i sravni podatke sa karticom.

Posebno se odnosi na najnovije kartice koje samo prinese aparatu i račun je plaćen. Ovako sistem ide na ruku lopovima. Ako neko ukrade kearticu može skinuti s nje sav novac dok vlasnik primeti da je ukradena.

Ako ti neko ukrade novcanik sa parama,moze da potrosi sve pare na sta hoce.Ista stvar je i sa karticom,stim sto kartice imaju bezbednost PIN-a plus ako vidis da ti je kartica ukradena mozes istu blokirati vrlo brzo.Tako da su kartice u velikoj prednosti naspram papira.A licne karte nek gledaju ovlascena lica a ne svaka kasirka i blagajnik.

Licna karta nema nikakve veze - i ne treba da ima - sa platnom karticom.
Postoje vrste platnih kartica kojima se moze placati bez PIN koda - u prevodu na kriptografski jezik, digitalni sertifikat je otkljucan, i svako ko vam ukrade karticu moze je opusteno koristiti dok je ne odjavite...a jedna transakcija je dovoljna da vam svuce sve sa racuna.
To mi se nikako ne svidja, i zato insitiram u banci da dobijem platnu karticu koja se ne moze koristiti bez PIN koda.

Inace, platna kartica sa PIN kodom i sa tzv "cipom" (kriptografskim mini-racunarom, ili kako se pravilno kaze kriptografska smart kartica) je veoma bezbedna, bezbednija za koriscenje od bilo kojeg drugog sredstva placanja.

Pa ne ide to tako lako.. Postoji valjda neko osiguranjae i rezervacija o potvrdi plaćanja koja je tu da se može ponisti transakciju .. Posto su mi već 2 puta pokušavali da skinu sa kartice( pretežno online kupovina) oba puta je banka zaustavila transakciju blokirala karticu i izdala novu bez troškova za mene.. I da uzmu sve pare i gurnu me u dug opet to pokriva osiguranje koje ide uz karticu... Sad jedino ako sami razmišljate da sebi ukradete pare sa konta pa ne reagujete na rezervaciju koja vam stoji danima.. :)

Back