Bez punjenja, bez pedala: Tojota FT-Me redefiniše gradske automobile

Sensei

Master
Moderator
Poruka
89.826
Sa samo 2,5 metara dužine i težinom od 425 kilograma, FT-Me ne zahteva eksterno punjenje i zauzima samo jednu trećinu parking mesta konvencionalnog automobila. Ovo vozilo izaziva očekivanja konvencionalnih automobila.

Dok veliki SUV-ovi dominiraju globalnim tržištem, kompaktna i praktična električna vozila poput FT-Me pojavljuju se kao novi trend u mobilnosti. Tojota predstavlja FT-Me kao napredno rešenje.

Ovaj ultra-kompaktni EV, napravljen za gradsku upotrebu, pokazuje kako napredna tehnologija u malom obliku može pomoći u rešavanju urbanih zagušenja i zabrinutosti za životnu sredinu.

1744394342000.png

FT-Me radi drugačije od konvencionalnih električnih vozila. Solarni paneli na krovu generišu dovoljno energije za dnevni domet vožnje od 19 do 30 kilometara, eliminišući potrebu za punjenjem na kratkim putovanjima na posao. Tojota tvrdi da FT-Me troši tri puta manje energije od tradicionalnih električnih automobila. Može da putuje preko 100 kilometara sa jednim punjenjem, maksimizirajući energetsku efikasnost.

1744396351073.png

Jedna od njegovih istaknutih karakteristika je eliminacija tradicionalnih pedala za ubrzanje i kočnicu. Umesto toga, vozači koriste sistem klizača na volanu da kontrolišu brzinu, poboljšavajući pristupačnost za korisnike invalidskih kolica i osobe sa invaliditetom — bez potrebe za modifikacijama.

Portparol Tojote je naglasio da je pristupačnost vrednost koju ne smemo zanemariti. Svi, uključujući osobe sa invaliditetom i starije osobe, treba da uživaju slobodu kretanja.

FT-Me takođe integriše pametne telefone za otključavanje vrata i pokretanje motora. Vozači mogu da priključe svoje telefone na kontrolnu tablu da bi vozili, a montaža telefona omogućava nesmetan pristup funkcijama vozila. Ova postavka je u skladu sa digitalnim navikama mlađih korisnika.

Back