Besplatno školovanje košta 18.500 dinara!

carromanov

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
333
SRAMOTA: Besplatno školovanje košta 18.500 dinara!

Društvo 13:01, 12.09.2014.

Autor: Sanja Ilić

Roditelji učenika starijih razreda na ovaj iznos, koji pokriva pribor i radne sveske, moraju da dodaju i desetak hiljada, koliko košta komplet udžbenika
đaci, učenici, školovanje, skupo, udžbenici, knjige

BEOGRAD - Da bi roditelji u Srbiji besplatno školovali svog osnovca, potrebno je da samo za školski pribor i neophodne knjige izdvoje između 9.000 i čak 27.000 dinara, što je u proseku oko 18.500, u zavisnosti od detetovog uzrasta, izdavača i spiska predmeta.

To znači da se od đaka, pored osnovnih udžbenika koje Ministarstvo prosvete i Gradski sekretarijat za obrazovanje obezbeđuju iz budžeta, u većini škola dodatno traže razne knjige za strane jezike, izbornu nastavu iz oglednih predmeta, radne sveske, zbirke zadataka, atlase, radne vežbe za tehničko obrazovanje i drugi nastavni pribor za koji se nastavnici opredele.

Marija Jovanović iz Beograda, koja kupuje knjige za sina, kaže da je do sada potrošila oko 11.000 dinara.
- Komplet knjiga smo nabavili preko škole i koštao je oko 9.000 dinara, a sad dodatno kupujemo zbirku iz fizike, koja može da se nađe po ceni od 700 do 900 dinara i udžbenik iz engleskog, koji je oko 1.200 - objašnjava ona i naglašava da su ove godine ulični prodavci u Kosovskoj ulici u Beogradu bestidni, pošto pojedini primerci koštaju duplo više nego u knjižarama.

Aleksandra Hrnjak iz Beograda, majka dvoje đaka, kaže da je najgore što plata kasni, pa su udžbenike morali da kupuju parcijalno.
- Pazarili smo kad smo koliko imali. Otprilike smo za oba deteta do sada iskeširali oko 8.000 dinara, što nije zanemarljivo. Pogotovo kad se dodaju razne sveske, rančevi i ostali školski pribor. Najveći problem je što su nam nastavnici izdiktirali neke stare naslove, koje sada ne možemo da nađemo - rekla je ona.

Žaklina Boc iz Pančeva naglašava da su kao pripadnici romske manjine imali pravo na besplatne udžbenike, ali u školi im je rečeno da neće biti isporučene pre novembra.
- Boli me što moramo da kupujemo nešto što je trebalo da bude besplatno! Ali morali smo tako, jer su u školi već krenuli da ih ispituju, pa moraju da imaju odakle da uče - objašnjava ona i navodi da je celu platu dala samo na nabavku školskih potrepština.

Udruženje „Roditelj“
RODITELJI SE NAJVIŠE ŽALE NA CENE!

Dragana Soćanin iz udruženja „Roditelj“ kaže da se roditelji žale na cene udžbenika, ali i nesistematičnost.
- Dešavalo se da u škole stignu besplatni udžbenici, a da se ispostavi da se od đaka traže potpuno drugi naslovi. Negde nema dovoljnog broja nasleđenih radnih svesaka. Takođe, pojedini učitelji traže po pet knjiga za jedan predmet. To je potpuni haos, pa se radujemo najavljenim izmenama Zakona o udžbenicima.

http://www.kurir-info.rs/vesti/drus...-skolovanje-kosta-18500-dinara-clanak-1550521

Sva sreca da je besplatno.:dash:

Žaklina Boc iz Pančeva naglašava da su kao pripadnici romske manjine imali pravo na besplatne udžbenike, ali u školi im je rečeno da neće biti isporučene pre novembra.
- Boli me što moramo da kupujemo nešto što je trebalo da bude besplatno! Ali morali smo tako, jer su u školi već krenuli da ih ispituju, pa moraju da imaju odakle da uče - objašnjava ona i navodi da je celu platu dala samo na nabavku školskih potrepština.

А видиш, мене је од свега највише заболело ово цитирано.

Дакле, госпођа има пара да купи књиге, јер ради, али би их добила и бесплатно, јер је Циганка.

Док Срби и остали морају да се убију од доказивања да немају одакле да купе, а најчешће им и не пође за руком.

Иначе, школовање ни у СФРЈ није било бесплатно, тако да ме ово сад не изненађује.

И не смета ми, нервира ме само по мало.

ОК, држава нема пара, евидентно.

Нека онда бар избришу "бесплатно" из Закона, или нека наведу да је бесплатно само предавање, све остало се плаћа и крај.

Pa skolovanje jeste besplatno, odnosno ne placas tih 8 godina osnovne + 4 godina srednje vec knjige i pribor.

Nista u ovoh banan drzavi nije besplatno!

Ako je osnovna skola obavezna,zasto onda svake godine moram kupiti knjige(koje su inace besplatne)a ja za dete drugog razreda dadoh nekih 8 ooodin?To sto daju besplatno i ne koriste,alo knjiga iz likovnog za dete drugog osnovne moram platiti 900dinara!!!Pa muzicko,pa narodna tradicija,pa casopis Vitez,pa engleski,pa se placaju kontrolne vezbe.....Mani me toga sto jos i ne placam direktno uciteljici platu,pa ga zavodis ko besplatno skolovanje!

А видиш, мене је од свега највише заболело ово цитирано.

Дакле, госпођа има пара да купи књиге, јер ради, али би их добила и бесплатно, јер је Циганка.

Док Срби и остали морају да се убију од доказивања да немају одакле да купе, а најчешће им и не пође за руком.

Иначе, школовање ни у СФРЈ није било бесплатно, тако да ме ово сад не изненађује.

И не смета ми, нервира ме само по мало.

ОК, држава нема пара, евидентно.

Нека онда бар избришу "бесплатно" из Закона, или нека наведу да је бесплатно само предавање, све остало се плаћа и крај.

imas opce ideju koliko kosta godina privatne skole?

A koga to briga!?Osnovno obrazovanje je OBAVEZNO,pa ako je obavezno,ne moze drzava da otima novac pod sumnjivim izgovorom da nema novaca.Kuba je decenijama pod sankcijama,ali skolovanje i lecenje u toj zemlji JESTE besplatno!U danasnje vreme nema vise sportskih sekcija,skole nemaju skolske timove,pa takmicenja izmedju skola,tj turniri,i to kosta ako dete zeli da trenira.Kada sam ja isla u skolu,nastavnik fizickog je formirao skolske timove iz kosarke,odbojke i rukometa,i treninzi su bili besplatni,tj obavezni za odabrane.Nema po skolama ni dramskih,recitatorskih sekcija,likovnih itd.U skoli moje cere nastavnica istorije bukvalno je prosle godine rekla da ko zeli na takmicenje,nek uci sam!:dash: Doduse nastavnica hemije pod pritiskom dece pristala je na pripreme i njih petoro je otislo na Opstinsko takmicenje,a jedna ucenica je osvojila Trece mesto.A bilo je potrebno jednom nedeljno izdvojiti jedan pisljivi cas za rad sa tom decom.Nastavnici(cast izuzecima,a to su uglavnom oni stariji predavaci) su nezainteresovani da izvuku maksimum od djaka,jer odradjuju svoj predavacki posao tek reda radi,odrzi cas,ko je shvatio shvatio,ko nije nek plati privatan cas,a ona se ne oseca jadno sto njeno predavanje 70% djaka nije primilo k znanju!

Имаш уопште идеју шта значи појам бесплатно?

Или си трудна или ниси, не можеш бити мало трудна.

Дакле, или је нешто бесплатно или се наведе колико тачно кошта.

Не причам сада о приватним школама, причам о мојим трошковима у државној бесплатној школи.

A koga to briga!?Osnovno obrazovanje je OBAVEZNO,pa ako je obavezno,ne moze drzava da otima novac pod sumnjivim izgovorom da nema novaca.Kuba je decenijama pod sankcijama,ali skolovanje i lecenje u toj zemlji JESTE besplatno!U danasnje vreme nema vise sportskih sekcija,skole nemaju skolske timove,pa takmicenja izmedju skola,tj turniri,i to kosta ako dete zeli da trenira.Kada sam ja isla u skolu,nastavnik fizickog je formirao skolske timove iz kosarke,odbojke i rukometa,i treninzi su bili besplatni,tj obavezni za odabrane.Nema po skolama ni dramskih,recitatorskih sekcija,likovnih itd.U skoli moje cere nastavnica istorije bukvalno je prosle godine rekla da ko zeli na takmicenje,nek uci sam!:dash: Doduse nastavnica hemije pod pritiskom dece pristala je na pripreme i njih petoro je otislo na Opstinsko takmicenje,a jedna ucenica je osvojila Trece mesto.A bilo je potrebno jednom nedeljno izdvojiti jedan pisljivi cas za rad sa tom decom.Nastavnici(cast izuzecima,a to su uglavnom oni stariji predavaci) su nezainteresovani da izvuku maksimum od djaka,jer odradjuju svoj predavacki posao tek reda radi,odrzi cas,ko je shvatio shvatio,ko nije nek plati privatan cas,a ona se ne oseca jadno sto njeno predavanje 70% djaka nije primilo k znanju!

Kad spomenu takmienja...
Meni se ne sviđa što se i učešće na takmićenju plaća....(barem u školi u koju idu moja deca)

Имаш уопште идеју шта значи појам бесплатно?

Или си трудна или ниси, не можеш бити мало трудна.

Дакле, или је нешто бесплатно или се наведе колико тачно кошта.

Не причам сада о приватним школама, причам о мојим трошковима у државној бесплатној школи.

skolovanje jest besplatno - ne placa se skolarina
udzbenici se placaju
ne kapiram sta ti tu tocno smeta?

e, to je nesto drugo
u skolstvu je korupcija jednako prisutna kao i u ostalim sferama drustva
zapravo citava drzava ima problem s tim i to se reflektuje i na skolstvo
da im ministarstvo naredi kako i sta trebaju tako bi i radili...morali bi
al posto to izostaje rade sta hoce, a uhljebili su se bez premca

skolovanje jest besplatno - ne placa se skolarina
udzbenici se placaju
ne kapiram sta ti tu tocno smeta?

Сем тога што није бесплатно?

У приватним школама платиш школарину која подразумева макар предавања и књиге.

Овде плаћамо само књиге.

Али и даље није бесплатно школовање.

Бесплатно школовање и здравство је било у неким арапским земљама, чији су лидери скоро убијени јер су давали ружан пример осталим државама како се брине о свом народу.

Да не причам о томе да ће од наредне године и тај "основни" бесплатни пакет књига бити доступан само најугроженијима, како рече министар Вербић.

А знамо ко су најугроженији у овој држави.

Сем тога што није бесплатно?

У приватним школама платиш школарину која подразумева макар предавања и књиге.

Овде плаћамо само књиге.

Али и даље није бесплатно школовање.

Бесплатно школовање и здравство је било у неким арапским земљама, чији су лидери скоро убијени јер су давали ружан пример осталим државама како се брине о свом народу.

Да не причам о томе да ће од наредне године и тај "основни" бесплатни пакет књига бити доступан само најугроженијима, како рече министар Вербић.

А знамо ко су најугроженији у овој држави.

ta skolarina koju platis kosta puno vise od kompleta knjiga, sveski i olovki
probaj pa vidi
tehnicki, skolovanje jeste besplatno
ne placas skolarinu, ni dodatne takse bilo kakve
i to ti je to
s libijom se mi nikad nismo mogli porediti
iz prostog razloga sto nemamo naftu

probaj pa vidi
i to ti je to

Како немамо, зар Милошевић није нашао нафту на Косову :mrgreen:

Ја сам само навела шта генерално значи појам бесплатно.

teoretski mi smo siromasniji, ali smo i skuplji od drzava u regionu
ili je grcka prakticno siromasnija?
sve nam je skuplje od grcke, i blizeg komsiluka
isti brendovi, iste usluge, restorani... prakticno ces otici u soping u grcku u zaru,
tamo roditelji vise od 3 dece imaju posebne tablice na automobilu, koje im nose razne olaksice
a ovde, placas klimu detetu u skoli, najskuplje exkurzije, masu nekih dadzbina ...
uvek traze neki dinar
drzava samo dere malog coveka da bi dala- kome???

Како немамо, зар Милошевић није нашао нафту на Косову :mrgreen:

Ја сам само навела шта генерално значи појам бесплатно.

fora i jeste u tome sto to si ti navela opce nije generalno
to su izuzeci i na zemaljskoj kugli jos uvijek ih mozes nabrojiti na prste, nazalost
ovo sto mi imamo je jos uvijek besplatno skolovanje do odredjenog nivoa
kakvog je kvaliteta, nije tema, al da je za dz jeste

- - - - - - - - - -

teoretski mi smo siromasniji, ali smo i skuplji od drzava u regionu
ili je grcka prakticno siromasnija?
sve nam je skuplje od grcke, i blizeg komsiluka
isti brendovi, iste usluge, restorani... prakticno ces otici u soping u grcku u zaru,
tamo roditelji vise od 3 dece imaju posebne tablice na automobilu, koje im nose razne olaksice
a ovde, placas klimu detetu u skoli, najskuplje exkurzije, masu nekih dadzbina ...
uvek traze neki dinar
drzava samo dere malog coveka da bi dala- kome???

sebi...jer "drzava to sam ja" :mrgreen:

fora i jeste u tome sto to si ti navela opce nije generalno
to su izuzeci i na zemaljskoj kugli jos uvijek ih mozes nabrojiti na prste, nazalost
ovo sto mi imamo je jos uvijek besplatno skolovanje do odredjenog nivoa
kakvog je kvaliteta, nije tema, al da je za dz jeste

Ма, да, кад платиш књиге остало ти је за џ.

a knjge su ono soma evra ko skolarina u prosjecnoj privatnoj skoli pa je to
nepremostiva prepreka

Врагана, у крају у коме живим није лако издвојити за књиге једну и по просечну плату.

Овде људи раде за 10000 месечно, па ти види да ли је за њих ово бесплатно или није.

Немамо сви плате од 100.000, па нам књиге дођу као џепарац.

Осврни се мало око себе и погледај свет туђим очима, видећеш да није све тако ружичасто.

Овде народ и не помишља на приватне школе.

Да не причам о томе да школују углавном по двоје деце.

Математика је јасна.

Врагана, у крају у коме живим није лако издвојити за књиге једну и по просечну плату.

Овде људи раде за 10000 месечно, па ти види да ли је за њих ово бесплатно или није.

Немамо сви плате од 100.000, па нам књиге дођу као џепарац.

Осврни се мало око себе и погледај свет туђим очима, видећеш да није све тако ружичасто.

Овде народ и не помишља на приватне школе.

Да не причам о томе да школују углавном по двоје деце.

Математика је јасна.

matematika je ista ko sto je i bila
ja sam u skolu isla s tudjim knjigama od prosle godine
i sta mi je falilo...nista
mada, tad su udzbenici bili fiksno standardizirani i nije bilo
problem ako koristis rabljene knjige...
ovo s placama i standardnom koji konstantno opada je neka druga tema zapravo

matematika je ista ko sto je i bila
ja sam u skolu isla s tudjim knjigama od prosle godine
i sta mi je falilo...nista
mada, tad su udzbenici bili fiksno standardizirani i nije bilo
problem ako koristis rabljene knjige...
ovo s placama i standardnom koji konstantno opada je neka druga tema zapravo

Некако мислим да мислимо исто, а не разумемо се.

Раније кућни буџет није толико осећао куповину књига,а половне је користило више генерација.

Сада у истој школи 5 учитељица користи књиге 5 различитих издавача, дакле треба се убити па прикупити половне књиге по жељи учитеља и наставника.

А кад купиш нове, од плате не остане ништа.

Треба нешто и јести, купити дрва, ставити зимницу...

За наш крај то је превелики намет од стране бесплатног школства.

probaj pa vidi
i to ti je to

A Kuba ima sta?
I u Austriji se udzbenici u drzavnoj skoli,ne placaju,jer je taj nivo skolovanja obavezan!

Poslednja izmena:

Back