Besplatne slike na internetu

Rough Collie

Primećen član
Poruka
915
Poceo sam da se zanimam veb dizajnom i prilikom realizacije svojih ideja naisao sam na, za sada, veliki problem, a to je nedostatak kvalitetnih a potpuno besplatnih slika koje mogu da se koriste prilikom izrade web sajtova. Ma koliko bio uvezban sa html-om ili css-om ili PS-om, cini mi se da ipak od kvalitetnog vizuelnog materijala vise zavisi krajnji izgled, i posebno atraktivnost sajta. Danima prelistavam sajtove za skladistenje slika, i srecem se sa "besplatnim" slikama koje u stvari nisu besplatne jer da bi se koristile mora da se navede cije su tj. odakle su preuzete. A ako bih se i opredelio za neku sliku kako da navedem cija je i odakle je. Da stavim ispod slike? Ili u cosku slike? Msm, to ni na sta ne lici i ne dolazi u obzir. Pretpostavljam da ovde ima dosta ljudi koji se bilo profesionalno bilo amaterski bave veb dizajnom i zeleo bih ako mogu da me posavetuju. Da li postoje sajtovi sa potpuno, ali potpuno besplatnim slikama, koje bih mogao da skinem i koristim i u nekomercijalne i u komercijalne svrhe, a da pritom ne moram nista da navodim. Ni cija je slika, ni odakle sam je skinuo. Jer samo ta varijanta mi odgovara.

Pitanje ti je potpuno na mestu, i nije OK da uzima i koristi fotografije za koje nema autorska prava.
Naravno, dok se igraš i učiš, neće biti problem ali ako odradiš ozbiljan sajt sa velikim posetama, ili radiš za klijenta preporučljivo je da sve vezano za prava bude u redu.

To vezano za link prema autoru, recimo na Flickr-u imaš dosta fotografija koje su sa CC licencom, gde ne moraš da stavljaš link nego da pomeneš ko je autor negde. To možeš da napišeš negde u footeru, ili na posebnoj strani o sajtu ili slično.
Druga varijanta su sajtovi poput http://photodune.net gde imaš odličnih fotografija za po par dolara.
Treća je naravno da sam odradiš fotke koje ćeš da koristiš.
I ima i sajtova gde se nude potpuno besplatni radovi bez ikakvih uslova za korišćenje, samo dobro proguglaj, zaista se ne sećam nijednog naziva ali znam da sam nailazio na neke. Doduše manje, sa malim izborom slika ali ih ipak ima.

Naravno, dok se igraš i učiš, neće biti problem ali ako odradiš ozbiljan sajt sa velikim posetama, ili radiš za klijenta preporučljivo je da sve vezano za prava bude u redu.

Pa da, razmisljam unapred, gledam na YT radove drugih, poprilicno se divlja sa PS-om i budimo realni ti sto su odradjeni sa PS-om su bas dobri. Pre ili kansije moracu da imam resenje za problem slika, a kako sada vidim resenje ne postoji.

acca:"To vezano za link prema autoru, recimo na Flickr-u imaš dosta fotografija koje su sa CC licencom, gde ne moraš da stavljaš link nego da pomeneš ko je autor negde. To možeš da napišeš negde u footeru, ili na posebnoj strani o sajtu ili slično."

Ne mora link ali mora autor, sto mu dodje skoro pa isto. A ako stavim u footeru, koji vec ima neki svoj sadrzaj, kvarice footer. U stvari ne postoji pravo mesto gde bi se takav podatak stavio i zato su sve takve slike neprivlacne. Jesu slobodne za koriscenje, ali ta stavka oko prava uopste nije mala. Ako bih postavio celu sliku, bez izmena, na neki svoj sajt, sto ne znam ko radi al ajde, mogao bih u cosku slike sitno da ispisem npr. autora. To jos nekako i moze. Ali taj primer je daleko od realnog problema. Ali sta u situaciji kada od preuzete slike koristim samo jedan manji deo, nepravilnog oblika, koji stoji u jednom segmentu stranice? Kako u taj neki, sitni, geometrijski nepravilan oblik, da stavim ime autora. Ima da ubada u oci svakog ko vidi sajt. Prvo sto bude video je to. Posebna stranica mi isto ne izgleda kao resenje, a i ako bi na nju stavio sve podatke o autorskim pravima onda ne bi izlgedala lepo, izgledala bi amaterski, a takav utisak ne bi zeleo niko da ostavi pa makar i bio amater.

acca:"Druga varijanta su sajtovi poput http://photodune.net gde imaš odličnih fotografija za po par dolara.
Treća je naravno da sam odradiš fotke koje ćeš da koristiš."

Kupovina slika za "koji dolar", bi mogla da bude i prihvatljiva da radis za neke solidne pare koje ti to omogucavaju, ali budimo realni za neki jeftin posao kupovina slika se ne isplati.

Treca varijanta je jedina realna, ali koliko sam primetio slike sa neta su daleko atraktivnije za koriscenje od nasih sopstvenih slika slikanih prosecnim digitalnim fotoaparatom. Sopstvenim slikama kao da nesto fali.

acca:"I ima i sajtova gde se nude potpuno besplatni radovi bez ikakvih uslova za korišćenje, samo dobro proguglaj, zaista se ne sećam nijednog naziva ali znam da sam nailazio na neke. Doduše manje, sa malim izborom slika ali ih ipak ima. "

Pretrazujem neko vreme, verovatno sam i naisao na koji takav sajt ali cim ga nisam bookmarkovao znaci da je beskoristan.

PS: Hvala za post svima.

Google napredna pretraga je korisna ali nije svemocna i cesto ti nudi objasnjenje u vidu nekog tipa dozvole za autorska prava. A onda kad ti odes na stranicu koja objasnjava taj tip dozvole za koriscenje on se pozove na neku trecu stvar. U sustini vrti te u krug bez jasnog objasnjenja. Doduse za neke slike jasno pise da su slobodne za nekomercijalnu upotrebu. Ali sta pa sad to znaci. Msm, koji ce mi slika ako je samo za nekomercijalnu upotrebu.

Google napredna pretraga je korisna ali nije svemocna i cesto ti nudi objasnjenje u vidu nekog tipa dozvole za autorska prava. A onda kad ti odes na stranicu koja objasnjava taj tip dozvole za koriscenje on se pozove na neku trecu stvar. U sustini vrti te u krug bez jasnog objasnjenja. Doduse za neke slike jasno pise da su slobodne za nekomercijalnu upotrebu. Ali sta pa sad to znaci. Msm, koji ce mi slika ako je samo za nekomercijalnu upotrebu.

A kakav sajt pravis o cemu ?

Galerija Slika ?

A kakav sajt pravis o cemu ?

Galerija Slika ?

Ne galerija slika, ne mislim ni na jedan konkretan projekat. Recimo u trenutku padne ti dobra ideja na pamet i krenes na net da nadjes vizuelni meterijal koji ti treba. A tamo cvonjak. Ako i nadjes, sve ono najkvalitetnije je zasticeno ovom ili onom dozvolom i uslovima, ili jednostavno ima cenu. I onda uzmes neku dzabe sliku koja nije ni blizu onoga sto ti treba, i stalno tako pravis kompromise a na stetu izgleda. Problem postoji. I zato sam i postavio tu temu ovde na forum, da vidim vasa iskustva i savete. Kako doci do potpuno besplatnih, kvalitetnih slika, koje ne iziskuju ama bas nikakvo atribuiranje. Na osnovu iskustva jasno mi je da ocekujem da postoji nesto sto nije realno da postoji. Ali ipak pitam, pa ako slucajno neko od vas zna neki dobar sajt, a slike su potpuno besplatne i za komercijalnu upotrebu (naravno i bez atribuiranja), i ima solidan izbor slika, navedite.

Ne galerija slika, ne mislim ni na jedan konkretan projekat. Recimo u trenutku padne ti dobra ideja na pamet i krenes na net da nadjes vizuelni meterijal koji ti treba. A tamo cvonjak. Ako i nadjes, sve ono najkvalitetnije je zasticeno ovom ili onom dozvolom i uslovima, ili jednostavno ima cenu. I onda uzmes neku dzabe sliku koja nije ni blizu onoga sto ti treba, i stalno tako pravis kompromise a na stetu izgleda. Problem postoji. I zato sam i postavio tu temu ovde na forum, da vidim vasa iskustva i savete. Kako doci do potpuno besplatnih, kvalitetnih slika, koje ne iziskuju ama bas nikakvo atribuiranje. Na osnovu iskustva jasno mi je da ocekujem da postoji nesto sto nije realno da postoji. Ali ipak pitam, pa ako slucajno neko od vas zna neki dobar sajt, a slike su potpuno besplatne i za komercijalnu upotrebu (naravno i bez atribuiranja), i ima solidan izbor slika, navedite.

Vidi ovde : http://www.google.rs/#hl=sr&gs_nf=1...pw.r_qf.&fp=e98c56cb363d09ac&biw=1163&bih=622

http://www.freestockphotos.biz/

http://forums.digitalpoint.com/showthread.php?t=163320

http://www.doncrowther.com/social-media/how-to-findpictures-online

http://www.google.rs/#hl=sr&gs_nf=1...pw.r_qf.&fp=e98c56cb363d09ac&biw=1163&bih=622

Poslednja izmena:

Potpuno isti kriterijum za pretragu na Googlu sam koristio, naravno i razne druge varijante kriterijuma. Free Stock Photos je ok, imas sta moze sta ne moze relativno jasno, ali koliko sam video i tu ima varijacija u zavisnosti od tipa slike. Ali u svakom slucaju hvala svima koji su ucestvovali u temi.

Back