Naravno, dok se igraš i učiš, neće biti problem ali ako odradiš ozbiljan sajt sa velikim posetama, ili radiš za klijenta preporučljivo je da sve vezano za prava bude u redu.
Pa da, razmisljam unapred, gledam na YT radove drugih, poprilicno se divlja sa PS-om i budimo realni ti sto su odradjeni sa PS-om su bas dobri. Pre ili kansije moracu da imam resenje za problem slika, a kako sada vidim resenje ne postoji.
acca:"To vezano za link prema autoru, recimo na Flickr-u imaš dosta fotografija koje su sa CC licencom, gde ne moraš da stavljaš link nego da pomeneš ko je autor negde. To možeš da napišeš negde u footeru, ili na posebnoj strani o sajtu ili slično."
Ne mora link ali mora autor, sto mu dodje skoro pa isto. A ako stavim u footeru, koji vec ima neki svoj sadrzaj, kvarice footer. U stvari ne postoji pravo mesto gde bi se takav podatak stavio i zato su sve takve slike neprivlacne. Jesu slobodne za koriscenje, ali ta stavka oko prava uopste nije mala. Ako bih postavio celu sliku, bez izmena, na neki svoj sajt, sto ne znam ko radi al ajde, mogao bih u cosku slike sitno da ispisem npr. autora. To jos nekako i moze. Ali taj primer je daleko od realnog problema. Ali sta u situaciji kada od preuzete slike koristim samo jedan manji deo, nepravilnog oblika, koji stoji u jednom segmentu stranice? Kako u taj neki, sitni, geometrijski nepravilan oblik, da stavim ime autora. Ima da ubada u oci svakog ko vidi sajt. Prvo sto bude video je to. Posebna stranica mi isto ne izgleda kao resenje, a i ako bi na nju stavio sve podatke o autorskim pravima onda ne bi izlgedala lepo, izgledala bi amaterski, a takav utisak ne bi zeleo niko da ostavi pa makar i bio amater.
acca:"Druga varijanta su sajtovi poput
http://photodune.net gde imaš odličnih fotografija za po par dolara.
Treća je naravno da sam odradiš fotke koje ćeš da koristiš."
Kupovina slika za "koji dolar", bi mogla da bude i prihvatljiva da radis za neke solidne pare koje ti to omogucavaju, ali budimo realni za neki jeftin posao kupovina slika se ne isplati.
Treca varijanta je jedina realna, ali koliko sam primetio slike sa neta su daleko atraktivnije za koriscenje od nasih sopstvenih slika slikanih prosecnim digitalnim fotoaparatom. Sopstvenim slikama kao da nesto fali.
acca:"I ima i sajtova gde se nude potpuno besplatni radovi bez ikakvih uslova za korišćenje, samo dobro proguglaj, zaista se ne sećam nijednog naziva ali znam da sam nailazio na neke. Doduše manje, sa malim izborom slika ali ih ipak ima. "
Pretrazujem neko vreme, verovatno sam i naisao na koji takav sajt ali cim ga nisam bookmarkovao znaci da je beskoristan.
PS: Hvala za post svima.