Besplatne akcije?

Ok cena se znaci moze videti a "kolicina" akcija to jest ne znam koliko ih imam kao ni kojih imam?

Kod nas u Republici Srpskoj postoji nesto sto se zove Centralni registar hartija od vrednosti i tu se vodi svo vlasnistvo nad kapitalom,akcije,obaveznice itd
Vjerovatno takva institucija postoji u srbiji.Vidis gde se nalzei njihov salter u tvom gradu i odes i tamo ces dobiti info koliko je tvoje vlasnistvo u nekom preduzecu i tacan broj dionica

Ako imas odredjene dionice prodati ih mozes na berzi beogradskoj pre toga moras da nadjes ovlastenog brokera koji ce za tebe trgovati i unjeti u sistem tvoj prodajni nalog
Vjerovatno BG berza ima svoj sajt na kojim se mogu pratiti cijene dionica......cijena zavisi od ponude i traznje,od poslovanja preduzeca itd itd
...............................................................
Nisam pratio kakva je privatizacija provodjena u Srbiji ali kod nas u RS je provodjena takozvana vaucer privatizacija...gradjani su dobijali po 20 vucera osnovnih to su dobijali svi a zasluzni gradjani su dobijali dodatne vaucere ,svi koji su bili u ratu u VRS u zavisnosti od vremena provedenog u zoni borbenih dejstava,ranjenici,amputirci moglo je da se nakupi i 200-300 vaucera

Sa tim vucerima se mogao kupovati kapital u preduzecima ili investicionim fondovima u procesu privatizacije

Nprimer ja sam svojih 69 vaucera koje sam dobio ulozio u Telekom Srpske ,dionice nisam prodavao,one danas vrijede malo vise od 2000 ojra i svake godine vec 10 god dobijam redovno dividendu koja iznosi oko 130 ojra godisnje nekad manje nekad vise
Cijena akcija Telekoma Srpske naprimjer 2007 je bila 3.5 km a danas je mislim oko 1,5 km..naprimjer bilo bi pametno da sam tada prodao kad je bio vrh a kasnije kupio mogao sam imati mnogo vise akcija

E pa vidis u Srbiji smo dobili obecanje na 1000e a u stvarnosti smo dobili po 3000din uplacenih na racun a ostalo kao u deonicama sto se vodi negde na nekom spisku.
Posto od onda kada su nam uplacene tih 3000din vise nista ne znam sta se desava ni sta i koliko imam a o dividendama mozemo samo da sanjamo :(

Kao sto sam i mislio postoji institucija i u srbiji koja se zove centralni registar hartija od vrednosti koja vodi evidenciju vlasnistva.evo izguglo sam njihov sajt
http://www.crhov.rs/

- - - - - - - - - -

evo i sajt beogradske berze na kojem se moze pratiti trgovina,cijene dionica,vjerovatno ponuda i traznja,financijski izvjestaji preduzeca itd

http://www.belex.rs/

- - - - - - - - - -

E pa vidis u Srbiji smo dobili obecanje na 1000e a u stvarnosti smo dobili po 3000din uplacenih na racun a ostalo kao u deonicama sto se vodi negde na nekom spisku.
Posto od onda kada su nam uplacene tih 3000din vise nista ne znam sta se desava ni sta i koliko imam a o dividendama mozemo samo da sanjamo :(

Kod nas je bilo slucajeva da su obicni ljudi postajali milioneri u privatizaciji,sasvim slucajno

Druze nasao sam i ja to ali kada se ne razumem,ranije je imao neki sajt gde se upise jmbg i jos nesto (ne secam se sta) i onda izbaci "imas toliko i toliko akcija te i te firme,vrednost toliko i toliko" sada to izgleda da nema?

Druze nasao sam i ja to ali kada se ne razumem,ranije je imao neki sajt gde se upise jmbg i jos nesto (ne secam se sta) i onda izbaci "imas toliko i toliko akcija te i te firme,vrednost toliko i toliko" sada to izgleda da nema?

Izgleda da ces morati na njihov salter da dobijes tu info
Kod nas Centralni registar salje kuci postom obavjest ako bude nekih promjena na racunu....cudi me da to ne rade u srbiji ako su ti upisali na racun akcije trebali su poslati postom obavjest

Back