Berane: Policija redom hapsila meštane

Тихи

Starosedelac
Poruka
185.834
Berane: Policija redom hapsila meštane
M. SEKULOVIĆ | 06. septembar 2013. 21:22 | Komentara: 0
Na zahtev Vlade i Berana policajci su deblokirali deponiju na Vasovim vodama. Povređena devojka, privedeni odbornici opozicije i sveštenstvo SPC

reg-hapsenje-berane.jpg

BERANE - Nova sramota u Beranama. Pošto je zbog neodgovornosti lokalne uprave vodom iz gradskog vodovoda zvanično otrovano oko 1.500 građana, za šta niko nije odgovarao, vlasti su u saradnji sa Vladom priredili građanima nove neprijatnosti.

U akciji više od 100 policajaca u oklopima, pristiglih i iz Bijelog Polja i Pljevalja, posle višemesečnih protesta, na silu je deblokirana divlja deponija Vasove vode, gde lokalne vlasti nameravaju da grade regionalnu deponiju, tačno između dva manastira - 800 godina stare svetinje Đurđevi stupovi i srednjovekovnog manastira Šudikovo.

Policijsku akciju najavljivanu na sva zvona u medijima pod kontrolom režima, mirno je dočekalo nekoliko stotina meštana Beransela.

- Samo jedno nemojte da uradite - da postupite po naređenju onih koji ne misle dobro svom narodu - zamolio je policijske čelnike ugledni učitelj Vaso Popović, nudeći ih pogačom, solju i rakijom.

Đorđije Tomović, starina od 95 godina, videvši da je policija rešena da posluša odluku Đukanovićevog i kabineta predsednika opštine Berane Vuke Golubovića, kome su građani skandirali „Vuka lopove“, „Uhapsite lopova“, legao je pred policijsku „maricu“. Nekoliko policajaca ga je brzo odnelo, a potom je počelo odvođenje građana koji su posedali na asfalt.

Bilo je tu i „treniranja“ strogoće u čemu su prednjačile policajke iz Bijelog Polja koje su povredile jednu devojku iz Beransela, koja je potom pala u nesvest. Posle intervencije građana, koja je potrajala nekoliko minuta, odneta je u hitnu pomoć, gde joj je konstatovano nekoliko hematoma u predelu glave.

- Zatražili smo intervenciju opštinskog tužioca zbog prekomerne primene sile. Dokumentovaćemo je snimcima - saopštio je brat devojke, čiji identitet ne pominjemo iz razumljivih razloga.

Pošto su vinovnici ovog incidenta sakriveni u jedno od policijskih vozila, nastavljeno je hapšenje građana Beransela, među kojima je bio i opozicioni odbornik, stanovnik tog mesta Mladen Premović. U „maricu“ su ubačeni i sveštenici iz manastira Đurđevi stupovi.

Zahvaljujući prisebnosti građana, ali i većine policajaca koji su korektno postupali, izbegnuti su veći incidenti.

- Mogu da nas hapse koliko god žele. Opet ćemo se vratiti. Dosta su nas trovali, čak i medicinskim otpadom. Zašto policija ne hapsi one koji neće da ugase deponiju koja gori četiri meseca?! One koji su deponiju formirali i smeće bacaju bez neophodnih papira? Sutra smo ponovo tu - poručio je Slobodan Lončar dok ga je policija hapsila.

Mnogi smatraju da su vlasti htele da isprovociraju veće incidente građana i policije kako bi zabašurile odgovornost za trovanje vodom jer nisu na vreme obavestili o neispravnosti.

VODA DUGO PUTOVALA DO ZAGREBA

JOŠ jednom je direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša ponovio da je epidemija u Beranama hidričnog porekla i da su pronađene fekalne bakterije i „nero“ virusi.

U Zagrebu, gde su uzorci vode poslati na analizu, nisu potvrdili ali ni isključili prisustvo virusa u sirovoj vodi sa dva vodoizvorišta u Beranama, jer su oni nestabilni i teško se dokazuju. Uzorci vode su do Zagreba umesto 12 putovali čak 48 sati. Vlada je zbog toga zaključila da se „sa apsolutnom sigurnošću ne može utvrditi uzrok epidemije, ali da mnoge stvari ukazuju da je zarazu izazvala neispravna voda“.

Za poslednja 24 sata lekarima se zbog stomačnih tegoba prijavilo 34 građana. Na bolničkom lečenju je i 14 dece.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:452759-Berane-Policija-redom-hapsila-mestane

Tomin i Vuckov drugar Milo hapsi Srbe jer ne zele da im se se istovara i spaljuje smece pored kuca u kojima zive . Pohapseni su i monasi iz manastira Djurdjevi Stupovi...

Istovremeno preko 1500 gradjana Berana se do sada otrovalo zbog neispravne vode iz gradskog vodovoda....

Djorđije Tomović (95) pokušao je da spriječi probijanje blokade legavši ispred policijskog vozila uzvikujući: „Gazite me junaci Bobovi i Vukini“
Mještani Beransela dočekali su policiju tako što su na sto postavili flašu rakije, hljeb i so

Nakon što je Vlada obavezala Opštinu Berane da hitno očisti grad od nagomilanog otpada, kamioni Komunalnog preduzeća uspjeli su juče da se u pratnji jakih policijskih snaga domognu deponije na Vasovim vodama i da tamo istovare znatne količine smeća. Deblokada deponije uslijedila je nakon što su pripadnici beranske policije, potpomognuti specijalnim jedinicama iz nekoliko crnogorskh gradova, počeli da uz primjenu sile hapse mještane Beransela koji su od ranih jutarnjih časova zauzeli plato na lokalitetu Persina stanica. Policaja je desetak mještana ubacila u službena vozila, dok je ostale odgurala u stranu praveći prolaz za vozila Komunalnog preduzeća. Bile su to jezive slike, praćene zapomaganjem i plačom žena i djece, koji su uzvikivali: „Hapsite kriminalce, a ne nas!“, „Lopovi, lopovi!“, „Ubice, ubice!“ i „Dolje konjica Raška Konjevića!“ Prilikom intervencije policije mještanka Suzana Korać izgubila je svijest padajući glavom na pločnik. Prevezena je u beransku bolnicu gdje joj je ukazana hitna medicinska pomoć, a iz bolnice su kasnije saopštili da je Koraćeva puštena kući.
Taj slučaj izazvao je dodatno ogorčenje naroda koji je pogrdnim riječima prozivao ministra zdravlja Miodraga Radunović, predsjednika opštine Vuku Golubovića i direktorku Komunalnog prduzeća Milijanu Vučeljić.
– Ovo je najsramniji dan u istoriji Berana. Danas je demokratija pala na ispitu. Ovo je prva vlast u ovom gradu koja je sa policijom udarila na sopstveni narod. Ovo im sud istorije neće oprostiti jer mi smo obični ljudi koji brane pravo na čist vazduh. Neka se ne nadaju dobru oni koji su poslali ovoliku policiju da udara na nejač. Neka ih bude sramota. No, oni ne znaju šta je stid jer su davno zalivadili obraz – kazao je mještanin Sveto Tomović.
Iz Uprave policije juče je saopšteno da su priveli 11 lica koja su nakon toga upućena kod sudije za prekršaje. Oni su cijeli dan saslušavani kod sudije Miladina Magdelinića, da bi im na kraju bilo naređeno da se danas ponovo jave u pomenutu ustanovu. Među privedenima bili su i monah Anastasije iz manastira Đurđevi stupovi, kao i odbornik Nove Mladen Premović.
Danas su priveli monaha Anastasija, što dokazuje da njima ništa nije sveto, pa ni osmovjekovni manastir Đurđevi stupovi. Malo je reći da je ovo staljinizam. Ovo je gore od svakoga zla jer mi godinama trpimo torturu koja nije svojstvena civilizovanim društvima. Isključivi krivac za sva dešavanja je predsjednik opštine Vuka Golubović koji se u cijeloj priči ponašao kao da je na pijaci. Njegova neizbiljnost dovela je do ovakvog stanja. Poručujem mu da osustane od svog ništavnog nauma jer nije daleko dan kad sve ovo može da preraste u tragediju – naglasio je Premović.
Mještani Beransela dočekali su policiju tako što su na stolu postavili flašu rakije, hljeb i so. Istakli su da je to tradicionalni običaj u Vasojevićima i da se gosti dočekuju na ovaj način. Pozivali su policajce da se počaste, pa da tek onda postupe po naređenju.
– Mi vama kao ljudi nudimo hljeb i so. Nadamo se da znate šta to znači. A vi izvolite radite šta hoćete. Juriš, samo treba da znate da je Bog na našoj strani – rekao je Vaso Popović obraćajući se policijskim starješinama.
Lenka Bugarin pozvala je policiju da odustane od intervencije, ističući da su mještani za mirno rješenje.
– Tražimo da se izvrši hitna sanacija smetlišta na Vasovim vodama i da se odabere druga lokacija za izgradnju regionalne deponije. To tražimo jer više ne ne možemo da podnosimo trovanje. Nadležni treba da znaju da je veliki broj mještana zbog obližnjnjeg smetlišta obolio od najtežih bolesti. Nudimo ovu pogaču miru, a ko pokuša da je prevrne, neka mu služi na čast – istakla je Bugarin.
Na lice mjesta pristigao je i načelnik beranske Komunalne policije Milan Marković pozivajući okupljeni narod da omogući prolaz do deponije Vasove vode. To je naišlo na oštre reakcije mještana koji su ignorišući Markovićeve pozive isticalu da ti ljudi mogu proći samo preko njih mrtvih. Uslijedilo je i poslednje upozorenje policije koja je nakon toga krenula da gura i uklanja okupljeni narod. U tom momentu devedesetpetogodišnji Đorđije Tomović, koji je u više navrata osuđivan zbog deponije na Vasovim vodama, legao je ispred policijskog vozila izvikujući: „Gazite me junaci Bobovi i Vukini!“
– Bolje da me ubijete nego da gledam kako mi se djeca i unučad truju. Ja sam danas ovdje umjesto policije očekivao ministra Radunovića i Vuku Golubovića da nas pogledaju u oči i da pokušamo da se dogovorimo. Mi smo donijeli i rakiju da ih počastimo, ali oni nijesu došli nego su poslali vas da nas gazite. Sram ih bilo – uzvikivao je Tomović.
Njega su policajaci sklonili ispred vozila, da bi po sedmi put u poslednje tri godine izvršili deblokadu deponije na Vasovim vodama. Većinu mještana koji su sjedjeli na asfaltnoj površini morali su na silu da dignu i odguraju u stranu. I pored toga narod je jednoglasno ponovio da će opet blokirati gradsko smetlište i da neće dozvoliti da žive u zatrovanoj životnoj sredini.
– Nijesu nas uplašili, nastavićemo sa blokadom. Nijesu nas pokolebali vladino pojačanje i helikopteri koji su nadlijetali iznad Beransela kao da smo ratni zločinci. Bićemo još jači, a državu neka je sramota za neviđeni teror koji je danas sprovela u Beranselu – poručio je Goran Šćekić.
D. Jovović

Ponovo postavili blokadu
Mještani Beransela sinoć kasno saopštili su da će nastaviti sa blokadom deponije i da će svoja prava braniti svim raspoloživim sredstvima.
– Nema te sile koja nas može pokolebati. Narod je jači od svake sile. Neka to shvati i Ranko Krivokapić koji treba da podnese neopozivu ostavku jer se u Crnoj Gori ne poštuju zakon i skupštinske odluke. U tim odlukama jasno je navedeno da se mjesta poput Vasovih voda ne mogu koristiti za deponovanje smeća. I dalje ćemo stajati na braniku demokratije i prava na čist vazduh, ubijeđeni u konačnu pobjedu – poručili su mještani Beransela.

Falio samo NATO
Prilikom proboja blokade U Beranselu su se našli i pojedini opozicioni odbornici, ističući da je prizor iz Beransela teško riječima opisati.
– Neshvatljivo je da zbog hira predsjednika opštine u Beranselu bude priređen ovakav cirkus, sve liči na dramu. Cirkusanti su Vlada i policija, dok je narod Beransela žrtva sveukupne tragedije koja se nadvila nad Beranama. Nije tačno da se na teritoriji Berana ne može naći drugi prostor za regionalnu deponiju. Ovolika policije koja se danas sjatila u Beranselo je bruka za državu – istakao je odbornik SNP-a Dragutin Joksimović.
Slično mišljenje iznio je i njegov partijski kolega Savo Vučetić navodeći da je juče u Beranselu nedostajao samo još NATO.
– Čudim se poslije svega da Vlada nije u Beranselo poslala i NATO snage, da i tako pokaže svoju silu i snagu. Njihova snaga je bijedna kao što je bijedna i ova današnja intervencija. Bolje bi bilo da je ministar zdravlja Miodrag Radunović, kao rođeni Beranac, ovom narodu umjesto policije poslao ljekove da se liječe jer su svi oboljeli zbog deponije. Ne bi se obrukao da im je poslao i novčanu pomoć jer sve što su imali potrošili su braneći sopstveno zdravlje i zdravlje svog potomstva – naglasio je Vučetić.

Ministar zadovoljan
Ministar zdravlja Miodrag Radunović tokom posjete Pljevljima kazao je da mu je drago što je sprovedena akcija u Beranama i što je otpad odvezen tamo gde je struka rekla pa će grad napokon biti čist.
– Mislim da je to racionalno rješenje ako je struka rekla da tu treba da bude deponija – kazao je Radunović i napomenuo da ako postoje dvije uređene deponije u Crnoj Gori samo je pitanje koliko će to koštati građane Berana – da li je racionalnije transtortovati otpad na dva kilometra od grada, pa će ih to koštati tri eura, ili transportovati otpad 200 kilometara, pa će ih to koštati po domaćinstvu 15 eura.

Voda i dalje neispravna
Prema rezultatima analiza od 2. septembra voda iz gradskog vodovoda u Beranama se ne preporučuje za piće, saopštili su juče iz Instituta za javno zdravlje. Naglasili su da se nakon prokuvavanja voda može koristiti za ličnu i opštu higijenu, pranje zuba, ruku, tuširanje, kao i za pranje posuđa. Preporučili su da se za piće koristi flaširana voda.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Povodi&datum=2013-09-07&clanak=396211

Taj nije normalan!

Hapsiti Sveštena lica i skrnaviti Pravoslavne Crkve, je najzadnje što neko može da počini. Pa ni tito nije tako radio!

Pa da li ima Srba uopšte u CG?

Da li treba da se spakujemo odavde i da jednom j.m. tom zlu za sva vremena?

ima Srba ali smo bez vlasti i pod diktaturom antisrba

Milo Vucic Hasim Taci svi oni prde u istu tikvu i rade za istog antisrpskog gazdu

Не само дозволити, него са извесним уживањем и одобравањем посматрати све то... Маратон, маратон!
Pa ovo je neviđeni biser svih vremena, u CG! Neverujem da u CG ima Pravoslavnih muškaraca.

Mesto gde žive, u svom mestu, mirno gledati kako im ruše Crkvu! Nemogu to da razumem....

Ajde neka se neko usudi da dira Pravoslavne Crkve u Pančevu! Da dira Sveštenstvo, i ja da doznam!

Сила Бога не моли, Срба доље добро и има с обзиром ко их води и заступа..:dash:

Srba ima duplo vise nego po popisu... dve studentkinje iz Niksica pre par godina mi bile cimerke, tj. meni i moj porodici na letovanju... pa svega se ispricsasmo, pa i to
rekose da su prilike takve da moraju se izjasniti crnogorkama...

Suvise su mala sredina, spijuniranje omiljen zanat.. tako kad prilike nalazu treba ici niz dlaku onom ko drzi vlast, a u sebi i u krugu porodice biti ono sto jesi...

Srba ima duplo vise nego po popisu... dve studentkinje iz Niksica pre par godina mi bile cimerke, tj. meni i moj porodici na letovanju... pa svega se ispricsasmo, pa i to

Е мој брате, још и не знаш.. А тек да видиш кога су испред "српске" стране одредили да надгледа попис.. То је Богу за плакат..

Е мој брате, још и не знаш.. А тек да видиш кога су испред "српске" стране одредили да надгледа попис.. То је Богу за плакат..

Kazem ...

Suvise su mala sredina, spijuniranje omiljen zanat.. tako kad prilike nalazu treba ici niz dlaku onom ko drzi vlast, a u sebi i u krugu porodice biti ono sto jesi...

Tzv. Crna Gora je jedna sprdacina.. i mi smo, ali ovi su na kub.

Gospodar Milo se cesto nalazio na interpol poternicama, potom je resio da igra kako dzivdzani sviraju... ali u tom kolu moraju da budu i shqipi.. pristao Milo...

A pre toga pristao da krene putem Sekule Drljevica inace sponzorisanog licno od Ante Pavelica, ali u tu svrhu pokrao ideje nekih liberala, inace jedne smesne skupine...

E sad.. ono sto nikom ne pada na pamet da trazi od shqipa, on mora - budvanski pederbal ... ali shqipe ne sme da zove na pederbal... kako to?

Tzv. Crna Gora je jedna sprdacina.. i mi smo, ali ovi su na kub.

Gospodar Milo se cesto nalazio na interpol poternicama, potom je resio da igra kako dzivdzani sviraju... ali u tom kolu moraju da budu i shqipi.. pristao Milo...

A pre toga pristao da krene putem Sekule Drljevica inace sponzorisanog licno od Ante Pavelica, ali u tu svrhu pokrao ideje nekih liberala, inace jedne smesne skupine...

E sad.. ono sto nikom ne pada na pamet da trazi od shqipa, on mora - budvanski pederbal ... ali shqipe ne sme da zove na pederbal... kako to?
Tačno.

CG je postala najveća sramota Pravoslavlja!

Mora se nešto preduzeti. Kad oni ***** nisu uzeli usrane motke i razbili pandure koji se usudili da služe največem zlu, skrnave Crkve i hapse Sveštenstvo i vernike.

Taj Milo, koji je on Crnogorac? Šiptarčina koja glumi nekog zombija? Nisam upoznat sa političarima u CG, sa situacijom, ali možda i bolje.

Po liniji mojih predaka, iz CG, taj Milo nema nikakve veze sa Crnogorskim Narodom!

Mislim da su prterali svaku meru čovečnosti, i zdravog razuma! Fali još samo jedna kap da čaša prelije!

Poslednja izmena:
Tačno.

CG je postala najveća sramota Pravoslavlja!

Mora se nešto preduzeti. Kad oni ***** nisu uzeli usrane motke i razbili pandure koji se usudili da služe največem zlu, skrnave Crkve i hapse Sveštenstvo i vernike.

Ne.. ja sam imao nesrecu da naletim na letovanju na jednu histericnu babetinu koja je bila organizator tog pederbala, bivsa poslanica CG skupstine.. samo mi zao sto je nisam pitao - Hocete li i Albance zvati.. ako smete?

Ne.. ja sam imao nesrecu da naletim na letovanju na jednu histericnu babetinu koja je bila organizator tog pederbala, bivsa poslanica CG skupstine.. samo mi zao sto je nisam pitao - Hocete li i Albance zvati.. ako smete?
Ja nikad nisam bio u CG.

Očigledno da ću morati, nema druge, dovoljno je da samo prošetam...

A oni neka vide šta će posle.

Vreme je razbucati te silne stare šintere.

Poslednja izmena:
Па то и јесте основа свега, ради се на томе да се наметне да су Загреб и Тирана главни пријатељи..

Joj nikad ne mogu da zaboravim.. crnogorska 'azbuka' od 32 slova napisana u Zagrebu :D

- - - - - - - - - -

Мудри су Арнаути, они раде само ђе користи имају, не бој им се.. Они тек по своје долазе..

Jes'... oni nece da paradiraju.. cik da ih Milo pita... cik ;)

Back