Beogradski hipermarketi i trzni centri

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.920
Setam neki dan po metrou gurajuci ona njihova kolica za kiklope ispred sebe
dosla sam da kupim morsku ribu i par sitnica koje mogu na komad a ..izasla sam sa
mnogo vise stvari koje nisam imala nameru da kupim tog dana ali kao treba mi uskoro..
platim uredno naravno..cifra ni malo naivna..stresem se ali boze moj sta je tu je..
stavim to sve u gepek,zatvorim ga..odguram kolica do mesta za njih .uzmem nazad 20 din
vratim se, sednem u kola i..zapitam se: Nina,da li si ti normalna..?

I jesam i nisam....jesam zato sto mi je u tim hipermarketima sve na jednom mestu
a nisam zato sto nema sanse da ne kupim bar 5 stvari preko onoga sto sam planirala
a ja ustvari volim da kupujem po manjim prodavnicama i pijacama i samo za dnevnu upotrebu
cime potrosim i manje novca..a i necega se i odreknem..ali nije to pitanje vec:

-Koliko su hipermarketi i trzni centri ovakvog tipa,ovolikog broja i nacina zivot kod nas..potrebni
i koliko je njihova svrha ustvari da izvlace narodu mnogo vise novca nego sto bi inace trosio..
jer kod nas ne vazi onaj sistem da je roba u takvim centrima jeftinija a vikendom i na velikim snizenjima..
pa mnogi na kasama za placanje dozivljavaju blagi nervni slom kada na kraju vide konacan iznos racuna..

ranije sam odlazila u Tempo,ono nabavka kojecega preko potrebnog za recimo dve nedelje...e ja sam se tamo redovno sludjivala sa puno stvari...sve tipa ovo mi treba pa ono...pritom pishe akcija ili snizenje i eto mamca...sada vishe to ne radim,kupim jednog dana za celu nedelju mesa, povrca i voca a preko nedelje samo sitno i to bash ako treba...primetila sam da ima neke ushtede iako ona nije astronomska

dal je moguce da se i tom vidu kupovine protivimo..svuda u svetu ljudi idu u velike nabavke povremeno i nije nista novo da se kupi vise od planiranog..ali svakakako ne treba biti naivan i ne znati koje su cene po manjim trgovinama..a ako se uporede cene sve to neplanirano moze izaci dzabe u odnosu na cene po privatnim radnjama..ako se reklamira neki nov proizvod moja je volja da li cu ga probati ako me svrbi novcanik..ako je neki proizvod na akciji...koji inace kupujem..i tad cu ga uzeti i gomilati jer je i to usteda..ne mrzi me po 5 km tamo-vamo pesaciti samo za 1 proizvod..skoro sam u tempu uzeo pastu za zube na akciji 80 i nesto dinara..to je nekih 50 din jeftinije nego obicno..2 komada sam uzeo neplanirano a to je 100din ustede..po gradu nikad ta cena nije niti ce biti..i tako za xxx proizvoda

Poslednja izmena:
Hiper-mega-giga-sta-ja-znam marketi su dosli... i nameravaju da ostanu. I to, ne samo da misle da budu ovde, nego misle da istrebe svu konkurenciju. Kazu neki, da ce Beograd da ima 50-60 tih "velikih prodavnica sa parkingom" i to je to. Onda ce da se igraju spustanja cena - sto nase male lokalne prodavnice nece moci da izdrze... tako da cemo van pomenutih da kupujemo tek hleb i novine i tek ponesto jos.
A nekada se nista i nije kupovalo u tim "multiprakticima" nego odes u pekaru, mesaru...

Jedini nacin kako mi mozemo da se snadjemo u takvoj kupovini je da ne idemo na veliki broj mesta - tako da lakse popamtimo gde je sta. Uz to, vrlo je bitno da se ima spisak, pozeljno je da bude poredjan slicnim redom kojim cemo na stvari da nailazimo. Prolazak je isto strogo konrolisan, tako da nema vrtenja u krug, prodjemo tamo gde zelimo (ne gledamo obavezno sve) i to je to.

Sto se para tice, moz' da se uzme mob, ali mozda pozeljnije neki kineski digitron, pa oko vrata stavis, pa sabiras. Meni se desavalo da pogresim samo sa par desetina para, a racun bude 5-6-7 hiljada dinara.

Razumem da ovo nije bas zenski pogled na kupovinu, ali to je nacin da se kuci vratimo uredni i u stvarima i u novcaniku.

Nemam nista protiv hipermarketa. Najcesci sam gost kada su neke akcije, pa cak i ako mi ne treba trenutno, kupim da imam na lageru. Recimo, cesto su u Maxiju makarone na akciji, pa kupim po par kesica, nece da se baci :) ... a i ostalo sto mi je zanimljivo, a snizeno je, kupim...nikada nisam kupovao samo zato sto sam u velikoj prodavnici, pa je na dohvat ruke...

Trzni centri su mi skroz ok kao simboli velikog grada, ali uzasno mrzim da ih obilazim...jos pogotovo sa osobom zenskog pola...to traje besomucno mnogo.. recimo, odem u Usce na rucak ili da platim telefon ili...nesto konkretno, bez mnogo lutanja...

Nemam nista protiv, voleo bih da ih bude jos...

potrosacko doba....takav je sistem...samo je pitanje hoces ti ili neces....da li je isplativo ili ne zavisi....ako si podlozan takvom trosenju, to definitivno ne treba da radis....sve u granicama svojih potreba....jer stvari ima mnogo....nikad nije bilo vise stvari od sopstvenih potreba....ne bitno koji su artikli u pitanju....uvek je bilo obratno....

ja u stvari ne znam sta znaci kupiti "vise od planiranog"
ako kupis nesto sta ti ne treba onda si kreten :)
ako kupis nesto sto ce ti koristiti onda je svejedno kupio odmah (neka akcija recimo ili si video pa se setio) ili za nedelju .. dve. to cak nije ni trosenje vise novca jer bi taj novac u svakom slucaju dao na to samo koju nedelju kasnije.
i kako god okrenemo, povoljnije je nego u klasicnim prodavnicama... ziveli hipermarketi.. sve na jednom mestu i jos pride jeftinije :)

Neznam ni ja sta znaci kupiti ''vise od planiranog'' .... jer sve mi treba :D
Dali danas ili za mesec dana ... ali treba :rumenko:

Medjutim velike hiper markete sam izbacila iz upotrebe vec godinama jer
jednostavno pobrljavim u svojim megagiga potrebama
i to onda izgleda katastroficno na kasi i presvlacenju kartica .
Shavtila sam da mi zaista ne treba sve sto se reklamira i da nemoram imati
5 slicnih stvari za ciscenje koje ustvari obavljaju istu stvar .... i tako razno .
Opredelila se za odredjene radnje po ceni i kvalitetu zadovoljavajuce
i uvela se i neki kakav takav red .... i opet uvek imam viska jer nema sanse da se pridravam spiska :mrgreen:

Neznam ni ja sta znaci kupiti ''vise od planiranog'' .... jer sve mi treba :D
Dali danas ili za mesec dana ... ali treba :rumenko:

Medjutim velike hiper markete sam izbacila iz upotrebe vec godinama jer
jednostavno pobrljavim u svojim megagiga potrebama
i to onda izgleda katastroficno na kasi i presvlacenju kartica .
Shavtila sam da mi zaista ne treba sve sto se reklamira i da nemoram imati
5 slicnih stvari za ciscenje koje ustvari obavljaju istu stvar .... i tako razno .
Opredelila se za odredjene radnje po ceni i kvalitetu zadovoljavajuce
i uvela se i neki kakav takav red .... i opet uvek imam viska jer nema sanse da se pridravam spiska :mrgreen:
kakvo reklamiranje napravis spisak i i gledas sta je od tih prozivoda na akciji

Pa, ako ne moz' da imas spisak, onda posluj na kes. Nemoj da poneses kartice, ali ponesi pare, koliko ti vec treba... 2 hiljade ili 20, ne pravim pitanje. .
Probala sam i tako ... pa posle sa kase trcim u menjacnicu da doplatim racun :rumenko:

kakvo reklamiranje napravis spisak i i gledas sta je od tih prozivoda na akciji

Joj vi muskarci ... kad nerazumete mentalitet zene :mrgreen:
kako nerazumes kad prodjes pored carapa i jorgana na akciji a krenuo si po spagete npr
a ono idealna cena
kupim celo pakovanje zamrznute ribe ili onaj cetvrtasti kackavalj od 6 kg koji podelim sa nekim
i opet mi traje bezgranicno ... smuci mi se ... a zamrznuto stoji u frizu vise od 2 meseca i ja
onda necu da ga jedem ... usput vidis cokolade na akciji ... uz omeksivac dobijes jos neki djavo
ali ga ne dobijes nego je ukupna cena manja ... puknes pare neplanirano ... onda vidis neku serpu na akciji ...
pa gle cuda sto su lepe ove case ...a sve jeftinoooooo
To jednostavno nije za mene .... mozda platim nesto vise u obicnoj radnji ...
ali ne kupujem uz kafu i dzezvu jer mi netreba ... a tamo mi simpaticno
U kuci imam ... od posle sankcija, 1 kg secera , 1 kg brasna , 1 l ulja , 200-300 gr kafe
i iskreno se nadam da necu vise nikada ni ja ni drugi
morati da pravim zalihe ;)
Sto ne znaci da sam u drugim stvarima pod kontrolom :zper:

:mrgreen:

Probala sam i tako ... pa posle sa kase trcim u menjacnicu da doplatim racun :rumenko:

:tiganj:

kako nerazumes kad prodjes pored carapa i jorgana na akciji a krenuo si po spagete npr
a ono idealna cena
kupim celo pakovanje zamrznute ribe ili onaj cetvrtasti kackavalj od 6 kg koji podelim sa nekim
i opet mi traje bezgranicno ... smuci mi se ... a zamrznuto stoji u frizu vise od 2 meseca i ja
onda necu da ga jedem ... usput vidis cokolade na akciji ... uz omeksivac dobijes jos neki djavo
ali ga ne dobijes nego je ukupna cena manja ... puknes pare neplanirano ... onda vidis neku serpu na akciji ...
U kuci imam ... od posle sankcija, 1 kg secera , 1 kg brasna , 1 l ulja , 200-300 gr kafe

Ja dobru vecinu razumem - ali ja radim drugacije.

a ono idealna cena

pa to je fora sto ti se smuci znaci ne kupujes nesto sto ne koristis svakodnevno..ja samo prodjem pored onih promoterki osacujem i pojedem sta se reklamira i cao:lol:

Pa, ako ne moz' da imas spisak, onda posluj na kes. Nemoj da poneses kartice, ali ponesi pare, koliko ti vec treba... 2 hiljade ili 20, ne pravim pitanje. Pa kupuj dok imas para :mrgreen:
To moze da bude odlicna kontrola.

Mi tako radimo i nikada nemamo problema.

ja to uradio jednom i pojeo se ziv sto nisam poneo jer sam morao da odustanem od nekih stvari .. neka hvala... samokontrola je izvikana stvar :hahaha:

Back