Beogradski fantom

• Začetnik teme Začetnik teme BG5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

BG5

Veoma poznat
Poruka
11.580
Vlada Vasiljević proslavio se u nekoliko letnjih noći 1979. godine, kada je u ukradenom "poršeu" – tada jedinom u Beogradu - oduzimao dah prolaznicima i zadavao muke miliciji vratolomnim vožnjama po centru grada.

porsche_phantom-1.jpg

belgradephantom.jpg

j6kb5v-1.jpg

Ilija Bogdanović, očevidac, tada mladić, tek zaposlen u JAT-u kao stjuart, s ljubavlju prema fotografiji, manuo se tada svega i rešio da uhvati fotoaparatom Fantoma na delu:

"Ta 1979. bila je stabilna i mirna. A onda kao iz vedra neba, pojavio se neki „fantom”. To je bio strašan izazov za mene. Rešio sam da ga ovekovečim. Sreća je da sam za to vreme imao dobru opremu i dobre, osetljive filmove koje sam nekoliko dana ranije kupio u Njujorku. Prvo što sam čuo je da neki beli „porše” juri 200 na sat, preko raskrsnice kod Londona i da se javlja Studiju B gde će i kad proći. Bila je neviđena frka. Gomila je rasla, čekao ga je narod. I na Slaviji i na Autokomandi... Procenio sam da je Slavija mesto gde ću ga sigurno sresti. Angažovao sam Vuka Tomanovića, prvaka Jugoslavije u motociklizmu, da pripremi motor ako treba da ga jurimo. Uključio sam i jednog drugara taksistu koji je imao radio-stanicu da smo u toku gde prolazi – priseća se Ilija Bogdanović posle 30 godina. Prvo sam uspeo da uslikam samo automobil u prolazu, ali nisam uhvatio lik. A onda desetu ili jedanaestu noć, posrećilo mi se. Uleteo mi je u kadar. Slikao sam ga sa nekoliko metara. Uhvatio sam mu facu kroz vetrobran"

fantom2-300x196.jpg

"Imao sam tremu dok sam išao kući da razvijem film i uverim se da li mi je to sve uspelo. Jeste. I onda, dilema. Šta sa tom fotografijom. Ako je objavim, biću taj koji ga je „provalio” i polomiće mu kosti. Nisam hteo da ga nosim na duši, a negde sam i navijao za njega."

Moralo se hitno regovati ali kako?Opcija pucanja u gume nije dolazila u obzir,nema opravdanja,to što je radio potpadalo je zakonski pod prekršaj,ne krivično delo.Postavili su zamku,autobusima su blokirali sve izlaze sa Slavije. Ma koliko bio vešt, fantom nije uspeo da izbegne dva Ikarbusova autobusa.Udario je u barikadu i uspeo da pobegne,iskočivši iz auta pre samog udarca,i nestao u masi.Narod nije dao fantoma.

ku-medium-1.jpg

beogradskifantomautobus.png

beogradski_fantom-autobuska_blokada-1.jpg

Poslednja izmena:
Zar od svih fotografija Vlade Vasiljevića nisu mogli da nabave još neku osim one uslikane za vreme akcije? Zar taj čovek nije imao porodični album i neku istoriju iza sebe? Zato je taj film, iako generalno lepo i uverljivo izgleda, ostao nedorečen, tj half-assed.

Back