BEOGRADSKE FASADE ZGRADA,POTENCIJALNE UBICE GRADJANA BEOGRADA !

Pogledajte prilog 359978

Beogradske fasade pojedinih zgrada (veliki broj),postale su velika opasnost,po zivot
prolaznika.Pre par dana,u ul.13OO kaplara (ulica izmedju Knez Mihajlove i Vasine),
sa fasade je palo nekoliko komada betona,velicine cigle.

Pravo je cudo,da u tom momentu,nije bilo prolaznika.Inace,u toj ulici se nalaze tezge,
koje je grad beograd,namenio prodavcima polovnih knjiga.Ti nesrecni ljudi,svakodnevno
strepe za svoj zivot.Ulica je izuzetno uska,i svaki dalji pad komada betona,direktno
ce ugroziti njihove zivote.

Ja ne znam,dokle ce inertnost onih,koji upravljaju nasim glavnim gradom,odlagati
ovako goruce pitanje,sanacije zgrada,sa cijih visokih krovova,vreba smrt.
Slika koju prilazem,pretstavlja fasadu zgrade u ul.Katanicevoj,u uzem centru beograda.Ako sa ovakvim fasadama,kao sto je ova,a ima ih bezbroj,mislimo da
beograd postane turisticki grad,mislim,da smo napravili "gresku u koracima".:dash:

...kao što svaka kuća ima vlasnika koji je odgovoran za bezbednost ukućana i prolaznika , ako je kuća na ivici sinora , tako i svaka zgrada ima vlasnike - zar ne ( da ne pominjemo kako su kolektivnom pljačkom , mnogi došli za pikavac do te imovine )...vlast nek hitnim postupkom privede vlasnike bezbedonosnim pravilima , oću reći nek od njihove imovine plati sanacije ne samo fasada , već i samih zgrada -a protivu nemarnih vlasnika preduzme krivično gonjenje !...
...zašto bi provincijalci iz tamo neke vuko'ebine plaćali popravke , ako su već plaćali zidanje i nameštanje....kranje je vreme da se zgradajlije privedu poštenju , časti i odgovornosti !

123loncar;bt276373:
...kao što svaka kuća ima vlasnika koji je odgovoran za bezbednost ukućana i prolaznika , ako je kuća na ivici sinora , tako i svaka zgrada ima vlasnike - zar ne ( da ne pominjemo kako su kolektivnom pljačkom , mnogi došli za pikavac do te imovine )...vlast nek hitnim postupkom privede vlasnike bezbedonosnim pravilima , oću reći nek od njihove imovine plati sanacije ne samo fasada , već i samih zgrada -a protivu nemarnih vlasnika preduzme krivično gonjenje !...
...zašto bi provincijalci iz tamo neke vuko'ebine plaćali popravke , ako su već plaćali zidanje i nameštanje....kranje je vreme da se zgradajlije privedu poštenju , časti i odgovornosti !
U pravu ste, dragi Lončar!! Vlasnici stanova treba da snose svu odgovornost za bezbednost ukućana i prolaznika, kao i popravku i održavanje zgrada u kojima žive. Kako to da je naš domaćin-seljak svestan takve odgovornosti, a "građanin" se pravi lud?? Ima tu i istine da je seljak naučio da plaća sve iz svog džepa, a "građanin" je naučio da muze državu na razne načine i da izbegava svoje obavezeE, tu će morati zakoni da se promene!! A, kad će, e, to ne znamo.. :D

Na zalost,moram da demantujem i uvazenu koleginicu,"Soradze",i vatrenog kolegu,"Loncara". NI jedno ni drugo,
uopste niste u pravu.Pre drugog svetskog rata,SVE STAMBENE ZGRADE u beogradu,bile su u privatnom
vlasnistvu.Kada je dosao "CRVENI TEROR",1944 godine,sve te zgrade su oduzete,od svojih prirodnih vlasnika,
i postale su svojina drzave.Drzava,citavih sedamdeset i pet godina,koliko je trajalo njeno vlasnistvo,nad tim zgradama,nije ulozila zute pare,za njihovo odrzavanje.

Kada je novi diktator,pripremao,ono sto je uradio,devedesetih godina,on se setio,kako da dodje do para,i ono
sto je jos vaznije,kako da za male pare,otkupi on,i njegovi trabanti,vile na dedinju. E,sada te stambene zgrade,
odn.stanove,otkupili su nosioci stanarskog prava,kako se to onda zvalo.

Za sve te decenije,kada ni drzava,ni grad,nisu odrzavali fasade doticnih zgrada,one su se normalno,tokom vremena,pretvorile u rujine.I sta sada.Stanari - vlasnici tih derutnih zgrada,treba od svojih bednih plata,i jos
bednijih penzija,da stave novu fasadu,jednoj visespratnici !!!

Pa dali vi,koji to predlazete,znate,koliko kosta presvlacenje jedne zgrade-visespratnice.Vi pisete o tom problemu,
kao da ste ziveli u nekoj drugoj zemlji,pa ste se sada probudili,pa onako bunovni,pisete,neke bez licne uvrede,
nebuloze.Sve post komunisticke zemlje,prosle su na isti nacin,kao i Srbija.Ali,pogledajte,sta su njihove nove
oslobodjene drzave,uradile,sa svojim glavnim gradovima.

Pogledajte,Prag,Varsavu,Bukurest.Budim pestu,Zagreb,Sarajevo,Ljubljanu,Tiranu.....To su danas divne evropske
metropole,sa svim zgradama,koje su potpuno restaurirane.A znate li ko je to dao pare,da se zgradama vrati stari
sjaj . DALE SU NJIHOVE DRZAVE . Samo je beograd,od svih glavnih gradova evrope,iz post-komunisticke ere,
ostao u...n do j..a. Lepo je iznositi svoje misljenje,ali pre toga......treba DOBRO razmisliti......Pozdrav,i bez ljutnje.

...Lorde , dajte nama koji smo zidali svoje kuće , provincijalcima , za pikavac te nikakve stanove...konačno i kod kralja i kod tita te stanove gradio je pošten svet koji ima svoje kuće - dakle dajte nama , platićemo isto koliko i vi , a vi lepo zidajte sebi kuće...mićemo od svojih para da popravimo te fasade , krovove , instalacije , izolacije , tišleraj - da okrečimo i uljudimo beogradske ulice...a vi pošto su vas zeznuli sa tim stanovima , mislim prevarili prilikom prodaje - uradite jednom nešto časno i pošteno....i tako povećaće se i natalitet....jerbo , rode donose decu na odžake , časno i pošteno sazidanih kuća....a ti rođeni moj . nemoraš na kriminalce da se ugledaš - komunjarske parazite , pa da sikćeš za tuđim džepom , nego rođo zavrni sa svojim sugrađanima rukave , zaradi nešto para časno i pošteno , pa sebi gradi stanište / volj ti kolektivno , volj ti singl /...evo predlažem ti da ćapiš ovaj parzitski turistički vaučer , ba se baciš na seoski turizam - pa lepo iz dvorišta u dvorište pitaj te domaćine kad im država popravlja fasade , menja tišleraj i instalacije , menja nameštaj , kreči i renovira ograde !....

U pravu ste svi što bi rekao N.Pašić ali dozvolite da vas podsetim šta nam se dogodilo i kako se klupko zamrsilo.Najpre ovo što se zbilo sa državom i ljudima i njihovom imovinom u komunizmu ,ili nazovite to kako god hoćete, je bez presedana u istoriji,pa dakle i bez odgovarajućeg iskustva.To što su neke bivše komunističke zemlje uredile svoje gradove,ako je to tako,ja lično nisam video,uradile su to pomoću kredita koje je država uzela i koje tek treba vraćati i to će verovatno vraćati svi gradjani a kako i od čega tek će se videti.
Ako sad treba tako i Bgd srediti,a mora nekako,slažem se, onda znači em su Beogradjani jeftino stanove odkupili em im isad treba i zgrade krečiti a to sve treba svi da plate.I oni što su svoje kuće sami zidali kao i oni kojima su u svoje vreme doprinosi za stambenu izgradnju od plate uzimani a oni nikakav stan nisu dobili;pare im naravno niko nije vratio.Oni su žrtve kako god okreneš dok su mnogi koji su sami kuće zidali uzimali u svoje vreme jeftine kredite koje je inflacija odplatila pa su kuće džabe dobili i ne treba sad da se prave ludi.
Pametnog i pravednog rešenja ni za jedan problem kod nas danas nema,jer kao što rekoh ,činjene su besmislice bez presedana,zato će se morati presecati svaki ko onaj Gordijev čvor ali pošto ni o tome ne odlučujemo sami propadaćemo sve više ,bojim se ,ko u živo blato.Ali Lord je u pravu svakako;fasade se moraju popravljati jer će nam uskoro na glave padati:think::confused:

Tacno je,da su sve post komunisticke zemlje,uzele medjunarodne kredite,i od tih para,"ulickale" svoje zgrade.
Ali nije vic u tome.I nasi "suvereni",su uzimali i uzimali kredite nemilice.Samo nisu te kredite potrosili namenski
nego za svoje razvratne,nenormalno raskosne zivote.Za Brione,za skupa putovanja....|Secate se,kada je Broz,tri meseca plovio sa svojom eskadrom,od pet brodova,u Etiopiju,Indoneziju...itd.I zassto je isao.Dok je narod grcao
u nemastini,on je lovio tigrove,po brazilskim dzunglama.

Prema tome,dragi moj ozlojedjeni "Loncaru".Nemam ja potrebe,da idem u selo,da gradim neku kucicu,i da muzem neku kozu(koju bi mi ti,preporucio). Nego,neka ti sa Dedinja,koji se baskare po skupocenim vilama,
neka se oni VRATE,tamo,odakle su dosli,jer su oni mnogo strucniji za muzu koza od mene.

Kao potvrdu onoga sto sam pisao,navescu jos jedan primer.Koja dva grada,su danas najrogobatnija u svetu ?
Beograd i Havana na Kubi. Havana je bila ubedljivo,najlepsi grad,latinske amerike.A nasta danas lici,posle
decenijske diktature,nabedjenog komuniste Kastra.Kako je upropascena Havana,na potpuno identican nacin,
upropascen je i beograd.

....Lorde , ako se hvališ svojom domorodačkom lozom , monarhističkom , moraš malo da razmisliš pre nego što se vezuješ za nešto....ako hvališ beogradsku monarhističku čaršiju , uđi u arhiv i videćeš da je stari monarhistički prestoni grad , bio , pre kasaba - nego urbano naselje ; ti monarhisti , čaraparovi i pasuljarovi apisovci , gradili su svoje vile , a radnički kvartoci bili su čuvene cigan male , sava male i tako to...a taj polu svet dedinjski , nabačan je tu kao jugoslovenska inteligincija iz zapadnih , balkanskih austrougarskih krajeva - što je se pokazalo dobro i posle klasne pobede ********* kad su preko 46 masovnih grobnica skockali bo beogradskim atarima.....nezavisno od ovoga , današnji gradski profil prestoni grad dobio je sa komunjarama....to je belodana istina - šta god pričali i kave god istine saznavali o njima...ova nova vlast bosanskog dominantnog porekla ( od onog koji je podvukao crtu , preko onog koji je sve legalizovao , do ovog što halapljivo guta irinejsaka jajca uskršnja , zajedno sa stiroporcom ) malo je dala tom urbanom gradskom profilu prestonog grada - jesu se zaduživali i pare preko svojih novopečenih kapitalista ispumpavali... a to koliko su krivi , to svi časni i poštebi znaju - za razliku od političkih mušica zunzara balegara.....biće jednom i o tome reči na nekoj konferenciji za štampu.....
....no sve to nije bitno....nije bitno ni kako će vlast da opljačka stanovništvo i vrati kredite , poprevi fasade i izgradi viševekovne koridore - naravno pre roka....

...ovde imamo dve ideje....dve suprodstavljene ideje koje će determinisati budućnost države ( koja će ideja da pobedi , biće objavljeno u pravosnažnoj presudi Kokanu Mladenoviću ).....
.....ja stojim na ideji da je časno i pošteno da čovek , svaki čovek bez razlike gde živi , svojim radom , trudom , umećima i veštinama pošteno sazida/izgradi sebi i svojoj porodici dom sa ognjištem - da ima častan odžak koji će da časno i domaćinski održava , kako on tako i njegovi potomci.....Lord stoji na tezi da prestoni čovek mora biti stimulisan od države i nagrađen , staništem i ognjištem , koje će sav ostali svet da plati , kako za njega tako i za njegovo potomstvo ; jerbo on , prestoni intelektualac je višnji čovek , kome kao tamo nekakvom akademcu treba i plaćena starleta , može i dobro držeća faćkalica iz picinog parka , kod ekonomskog fakulteta....nemora mondenska frizerka....

...ova dva stava , nemaju nikakve veze , značajne sa fasadama - one direktno zadiru u karakterno biće i poreklo stvari njegove duhovnosti...jerbo za svako biće može se reći da baštini ljudsku formu i oblik...to bi bila nekakva aristotelska njegova opštost....a svako biće svoju posebnost integralno određuje svojim skupom karakternih osobenosti...i to je ono što našu duhovnost gura na bezdno....biti častan i pošten , ili pak parazit , ili još gore - ništak i bedak.....
...tu nikakva internacionalizacija nit kosmopolituzacija , čak ni akademstvo ne pomaže....čovek kad govori o bilo čemu , jedinu istinu koju može da izrekne dok govori , to je istina o svojim karakternim svojstvima - istina o sebi....

...mlađi blogeri se zanesu , pa štošta o sebi istrtljaju , soleći pamet drugima o ovome i onome !....naročito kad govore o društvenim problemima !

Dragi moj "loncar". Nemoj se srditi.Nisi u pravu,kada kazes,dobili su stanove za male pare.Moj otac (kao i hiljade drugih) odvajao je od svoje plate(uzimali su bez pitanja),za "stambenu izgradnju".Stan nikada nije dobio,niko iz moje
uze i sire porodice.Pare su isle,na neku sasvim drugu stranu.U tome je problem.A ti mene,sasvim pogresno uostalom,
hoces da pretstavis,kao potomka neke "klase",koja je dobila sve,a za radnicku klasu,bas je je briga.

Stvar je sasvim obrnuta.I ja i moja porodica,uvek i po cenu,da lose prodjemo u zivotu,borili smo se (i sada se borim) za sve one,koji su siromasni,koji su potlaceni,i na cijoj grbaci zive razni politicki paraziti.Lep pozdrav,svima L.G.

Back