Beogradska Jevrejska legenda

ima zanimljiva knjiga radovana simonovica "apokrifna redakcija prve knjige mojsijeve" gde on kaze da su nojevi potomci krenuli prema zapadu mozda ka delti reke fison?!! ali da su iz nekog cudnog razloga promenili pravac i zaputili se prema jugu....:D

e sad fison je drugo ime za dunav....tako da po simonovicu ispada da je noje posle potopa krenuo ka delti dunava, a posto je tu bila demografska guzva, krenuo je putem morave i vardara prema jugu...i to su one cuvene "egejske seobe" koje niko ne moze da razjasni.... e sad poenta je da se to prizna...od tog podatka bi se srusile i biblija i cela zapadna civilizacija... znaci srusio bi se svet.....malo teme za razmisljanje zasto smo nekom interesantni...

marlоn:
e sad fison je drugo ime za dunav....tako da po simonovicu ispada da je noje posle potopa krenuo ka delti dunava, a posto je tu bila demografska guzva, krenuo je putem morave i vardara prema jugu...i to su one cuvene "egejske seobe" koje niko ne moze da razjasni.... e sad poenta je da se to prizna...od tog podatka bi se srusile i biblija i cela zapadna civilizacija... znaci srusio bi se svet.....malo teme za razmisljanje zasto smo nekom interesantni...
Iskolacujem oci...
Naravno,sve je ovo tacno...
Jel znate da je i Bitka kod Vaterloa odrzana kod Beograda?
I naravno,Marko Antonije je bio zadnju bitku kod Beograda.
A u Beogradu se rodio i poglavica Ludi Konj.
Kako nije,znate da ima kafic "Indijanac" u centru,to je on osnovao...
BLAH!

Plava Bilja:
Ti da o necemu ne mislis, ti mislis vise i nego sto je zdavo :lol:
Mene su ucili da smo mi postali od covekolikih majmuna, pa lepo htedose da ukinu tu nastavnu jedinicu, a deda mi govori da me je Bog stvorio, sad opet od Jevreja, ja mislim da se neko grdno prevario :wink:

Ništa te ne čujem ovde gore...Granje je visoko, a banane mi se jako svidjaju!, Ne pada mi napamet da ponovo se zayebem i da sidjem dole kao pre dva miliona godina. A, jok! Ovde mi je lepo! I nema gazde, radnog vremena, poreza, glasanja. I što je naj važnije, svi smo ovde majmuni i svi znamo da smo majmuni i niko se ne ljuti!

:lol: :lol: :smile: :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Oximoron:
Iskolacujem oci...
Naravno,sve je ovo tacno...
Jel znate da je i Bitka kod Vaterloa odrzana kod Beograda?
I naravno,Marko Antonije je bio zadnju bitku kod Beograda.
A u Beogradu se rodio i poglavica Ludi Konj.
Kako nije,znate da ima kafic "Indijanac" u centru,to je on osnovao...
BLAH!

a izvini ti si mr. dr.ili samo murdoc :D ... imas titulu neku...ozbiljan rad iza sebe ...jel znas ko je npr. dragan jacanović ili boris hlebec...

tema je zanimljiva i nebitno je ko sta pise...ali ako neko ima neku bilo kakvu relevantnu pricu pozeljno je da kaze. ako cemo da trolujemo...ma moze i to tu sam expert :D dakle...zanimljiv lik gospodin dragan jacanović arheolog iz pozarevca tvrdi da ceo arheoloski materijal, epske pesme i bogata etnoloska gradja vezana za obicaje nedvosmisleno govore o starobalkanskom poreklu srba, odnosno da nasi preci nisu dosli na balkan krajem 6 veka....sad da ne pricam da je covek nasao tragove srba cak od bronzanog doba odnosno drugog milenijuma pre nove ere...ali to je problem na ovom forumu. ozbiljna tema , ozbiljni radovi se pljuju a npr. imamo korisnike koji govore o tisućlijećnoj hrvatskoj istoriji i imamo one koji na to rade klapa klapa...

marlоn:
tema je zanimljiva i nebitno je ko sta pise...ali ako neko ima neku bilo kakvu relevantnu pricu pozeljno je da kaze. ako cemo da trolujemo...ma moze i to tu sam expert :D dakle...zanimljiv lik gospodin dragan jacanović arheolog iz pozarevca tvrdi da ceo arheoloski materijal, epske pesme i bogata etnoloska gradja vezana za obicaje nedvosmisleno govore o starobalkanskom poreklu srba, odnosno da nasi preci nisu dosli na balkan krajem 6 veka....sad da ne pricam da je covek nasao tragove srba cak od bronzanog doba odnosno drugog milenijuma pre nove ere...ali to je problem na ovom forumu. ozbiljna tema , ozbiljni radovi se pljuju a npr. imamo korisnike koji govore o tisućlijećnoj hrvatskoj istoriji i imamo one koji na to rade klapa klapa...

Malo je dockan za ovakvu raspru, ali htio bih napomenuti da je zalosno da se cjelokupna moderna povjest oslanja na Porfirogenetu. Zamislite teoriju po kojoj su shiptari ilirskog podrjetla! Pa da prsnes od smjeha...Inace, preporucam ti knjigu Anjelije Spajic "Najstariji jezik Biblije", za pocetak. Ako uspjes doci do nje, of course.

pa gosn king, ovde se govori o teorijama jel tako.... ja ne zamisljam nista...mozemo da pricamo kao busmani i da razglabamo zasto strela ne moze da pogodi sunce.... da li se biblija odigravala ovde ili ne nebitno je.... da li je troja bila na dunavu takodje, da li se noje nasukao na karpate.... ima ono otkrice arheolosko u nemackoj pre nekoliko godina koje se ne uklapa u zvanicne teorije, ali se jako dobro uklapa u ovo o cemu pricam....

marlоn:
E pa sad,tu imash jedan veoma veliki problem,a to je da li zapravo zasigurno mozes povezati bas taj narod sa ovim koji sada zivi...svakako se mogu naci ostaci naseljenika ovih prostora i iz bronzanog doba,sto,doduse,opet ne potvrdjuje da su to upravo nasi preci,i da nisu nastradali u nekom varvarskom ratu,hellenskom pohodu,i tako dalje.
Licno,verujem da smo potekli od Slovena,ali ne od cistog slovenskog naroda.U trenutku kada su oni naselili ove prostore ovde je vec postojalo lokalno stanovnistvo,sa kojim se moze pretpostaviti da sloveni nisu ratovali,vec stopili.A to lokalno stanovnistvo...ebem li ga...moze svako da bude...

pa....:D sve je moguce. mozda smo i ono jevrejsko izgubljeno pleme mozda smo i sami neki varvari...:D a mozda smo i tribali koje pored ilira i tracana boris hlebec navodi kao jednu od mogucnosti. inace oni su po podacima na istorijskoj sceni od 1300 godine p.n.e. i najzanimljivije je da su se bavili obradom metala....pazi aleksandar makedonski ih je cak ukljucio u svoju vojsku kada su im teritoriju osvojili kelti....i najveci biser on im je u testamentu pisanom na SRPSKOM ostavio svoje carstvo....mozemo i o srejovicu da pricamo i o lepencu i kako je broz sa causeskom u zlocinu sa predumisljajem potopio najvece arheolosko nalaziste na svetu i napravio branu....ma ima puno...

Alekasandar2:
Kako danas čitam tekst o istoriji Jevrejske zajednice u Beogradu, između ostalog kaže se da po jevrejskom predanju, na mestu Beograda je bila Jevrejsta tvrđave pre nego što je nastao Singidunum, a to predanje se prenosi u jevrejskoj Beogradskoj zajednici. Inače postoji poseban Jevrejski obred kada se u Sinagogama čita Knjiga o Ester i samo u gradovima koji su postojali u vreme starog izraela, tako se čita i u Beogradu...

:D :D :D

Alekasandar2:
Kako danas čitam tekst o istoriji Jevrejske zajednice u Beogradu, između ostalog kaže se da po jevrejskom predanju, na mestu Beograda je bila Jevrejsta tvrđave pre nego što je nastao Singidunum, a to predanje se prenosi u jevrejskoj Beogradskoj zajednici. Inače postoji poseban Jevrejski obred kada se u Sinagogama čita Knjiga o Ester i samo u gradovima koji su postojali u vreme starog izraela, tako se čita i u Beogradu...

Onda nemoj da vas cudi da jevreji ovde proglase svoju "svetu obecanu zemlju" i instaliraju kibuce, mosare, i vojne snage ovde na Srbskoj zemlji.

steta sto ova tema ne zivi i dalje jer je jako interesantna... poznati lingvista i profesor antropologije milton vin, koji je između ostalog autor poznate studije o znakovima vinčanske kulture (oko 4.000 p.n.e) vrlo jasno i decidno tvrdi da je na teritoriji danasnje srbije i to oko dunava postojala velika civilizacija. da li je to troja ili ne...to je druga prica. znaci nije u pitanju samo gospodin radivoje pesic ili pokojni srejovic ili ljudi arheolozi koje sam ranije spomenuo vec jedan od vodecih strucnjaka u svetu saradnik poznate marije gimbutas eminentnog arheologa sa kalifornijskog univerziteta koja je vrsila sedamdesetih sa srejovicem iskopavanja na teritoriji vince i lepenskog vira. inace specijasta za neolitsku kulturu jugoistocne evrope...

Па дај Марлоне неке преводе тих стручњака, настави тему, и мени је веома интересантна али заиста немам неког материјала за дискусију....

covek je inace bio na simpozijumu u novom sadu pre nekoliko godina i tad sam cuo za njega preko nekoliko zanimljivih terkstova koje je nasa stampa u to vreme objavila. ukratko.... akcenat je davao na kontraverze na naucni skepticizam oko utvrdjivanja da li su u vinci i l. viru radilo o integralnom pismu ili nekoj formi ritualnih znakova kao sto su mnogi tvrdili. covek je dokazao da je vincanasko pismo ne samo obicno pismo vec spoj prilicno sofisticiranih znakova i brojeva... i uspeo je da izvede ako se tacno secam negde oko dve stotine znakova. njegova tvrdnja koja je pogodila mnoge koji su pljuvali po svemu sto je srejovic i ekipa pronasla, je ta da je pismo bilo i fonetsko i da je bilo rasprostranjeno na stotine mesta na tadsnjoj teritoriji srbije sto je upucivalo na masovnu komunikaciju.

Back