Beogradjanjka kao Kosovka devojka Uroša Predića

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.920
Pesma “Kosovka devojka” ubraja se medju najlepše narodne pesme koja je inspirisala naseg velikog slikara Uroša Predića.
Kosovka devojka je glavna ličnost u istoimenoj srpskoj narodnoj pesmi. Ona je mlada devojka koja posle boja na Kosovu luta po bojnom polju,
poji i vida rane ranjenim ratnicima, tražeći verenika, kuma i devera – Toplica Milana, Miloša Obilića i Kosančić Ivana.

Najzad nailazi na teško ranjenog ratnika, po narodnoj pesmi viteza Pavla Orlovića, i dok njemu pomaže on joj otkriva da su sva trojica junaka
koje traži poginula u bici. Nakon ispovesti, i Pavle umire na njenim rukama.

881.jpg

Na slici, na licima same Kosovke devojke i viteza Pavla se vidi ozbiljnost, patnja, bol, ali i nada u isto vreme. Devojka je odevena u narodnu srpsku srednjovekovnu odeću koja je bogato ukrašena vezom. Zlatni putir iz koga napaja junaka ima neobičan oblik, dok je drugi zlatni putir sa peškirom na kojem se vide obrisi krvi, postavljen iza njenih leđa. Ranjeni srpski junak Orlović Pavle je u raskošnoj odeći. Sablja na pojasu je bogato ukrašena, a na njegovoj raskopčanoj dolami nalaze se sa obe strane belim vezom izvezeni krstovi. Njegov mač je okrvavljen i polomljen, a ispod njegovih nogu je štit nad kojim je ruka sa okrvavljenim jataganom mrtvog turskog vojnika. Njegovo lice je okrenuto ka nebu, dok je glava mrtvog Turčina, u odeći ukrašenoj zlatom, okrenuta ka zemlji.

Kosovka devojka je simbol Srbije tj. Otadžbine. Srbija je svoju čast odbranila na Kosovu polju, te je upravo devojka izabrana da simboliše tu sačuvanu čast. Tu čast devojci je obezbedio vitez Pavle Orlović. On nosi zlatni viteški pojas koji je u ime otadžbine dobio od cara Lazara.

Skica za delo je nastala 1914. i bila je namenjena Kolu srpskih sestara za izradu razglednica koje bi bile prodavane u humanitarne svrhe. Predića je verovatno inspirisala baš Kosovka devojka jer je u njoj video “prvu bolničarku” iz srpskog nacionalnog mita. Međutim, dogodio se Prvi svetski rat i slikar je delo završio tek 1919.

Za lik Kosovke devojke, Prediću je inspiracija stvarna osoba i to beogradjanka Leposava Stanković

(na slici iz trgovacke skole Leposava je treca sa leve strane)
21950919_10155801324644433_6075967035503252479_o.jpg

O Leposavi se jako malo zna. Rođena je 1899. godine što znači da je, kada je “Kosovka devojka” nastala bila dvadesetogodišnjakinja.
Poznata je samo jedna fotografija na kojoj se može videti kako je Leposava izgledala. Na njoj se nalazi treća sa leve strane.

Zna se i da se Leposava udala i da se nakon toga prezivala Lulik. Po dostupnim informacijama izgleda da je ceo život provela u Beogradu, jer još uvek ima ljudi koji je pamte iz poznijih dana života. Kažu – i u starosti je bila prelepa.

Politka od 3. marta 1995. prenela je kratku vest: “Umrla “Kosovka devojka””.
“U Beogradu je, sasvim tiho, 2. marta izjutra, u 96. godini umrla Leposava Lulik, rođena Stanković, zauvek ovekovečena kao dvadesetogodišnjakinja na čuvenom platnu Uroša Predića “Kosovka devojka”.”
dnevno.rs
Clip.jpg

Interesantno ;) , inace ja sam slucajno saznao relativno skoro malo istrazujuci da sam ja zapravo potomak Pavla Orlovica po babinoj liniji, zapravo po liniji majke mog oca ali mislim ne direktni potomak nego po nekoj bocnoj liniji (mozda direktan potomak njegovog brata ili nesto tako), sad da li je to 100% pouzdano ja ne znam ali mi je svakako bilo onako zanimljivo da cujem. ;)

Back