Beograd: Pas izujedao dete

]Broj ovakvih tema empirijski dokazuje da psi mahom nisu bili vezani i da psihoticna deca nisu prisla da muce mezimca koji zivi u necijem dvoristu ili stanu.[/B]
Ukoliko zapustena, zlostavljena, problematicna deca muce lutalice ona imaju problem, njihove porodice imaju problem ali to nije tema...tema koja nas zanima je - zasto lutalice uopste postoje, zar je normalno da u gusto naseljenoj sredini, kako se grad inace definise u socioloskom smislu, koegzistiraju ljudi i zivotinje kao medjusobno jednaki? To moze u sumi, na planini, cak je i u selu jasno koje su zivotinje domace a koje se upucaju cim su na slobodi. Da li vuk moze da seta slobodan selom? Tesko, neretko ce mu mestanin doci glave.

Kao sto sam vec kazala, na vlasnicima je da ujednace zahteve i olaksaju sebi zivot. Tako se radi u civilizovanoj sredini, ukoliko zelim da dobijem neko pravo na meni je da se ponasam odgovorno, organizujem se i izdejstvujem promenu koja ce doneti benefit svima. Ovakvim ponasanjem jedino sto uspesno postizete je navlacenje besa drugih na sebe. Nikoga necete naterati na silu da prestane da se boji pasa, da vam veruje na rec, jedino sto mozete to je da svojom bahatoscu pokrijete tudje nezadovoljstvo. Vec sam pisala o situaciji kada sam ostala bez penaste, vazdusaste i vrlo lepe dugacke suknje koju je komsijski pas potkacio kandzicom jer ga decko seta u parku izmedju zgrada. Ne mozes mi objasniti da ne treba da mi bude zao, da se pas samo igrao i da je suknja nevazna. U redu ali meni je vazna i mene je kostala. Takvom bahatoscu ne postizete nista osim sto ce Aja ili Dive da me nazovu nekom sponzorusom jer stavljam suknju iznad zivotinje. Naprosto u pitanju su opstecivilizacijske norme pristojnog ponasanja. Kada se nasi vlasnici budu ponasali odgovorno tada ce njihovi psi moci da udju i u kafanu i u radnju, kao sto mogu u citavoj Evropi. To je put koji vi treba da sledite a ne da se raspravljate kada svi znamo kako se vlasnici ponasaju, izadji na neki dzogerski bedem, u veci park pa ces videti sam pustene staforde, rotove i ostale krvnike.

A kako si dosla do tog zakljucka? Novine kazu na osnovu onoga sto je roditelj rekao?
Ko daje za pravo coveku da se samo naseli na neko podrucje, potamani ceo ekosistem jer smatra da ima pravo to da radi? Puni su gradovi pacova pa nikom nista,, golubovi jedni od najvecih prenosnika bolesti nikome ne smetaju, ne vidim da ima neka hajka na njih a jedini razlog je sto nisu nikog ujeli/kljucnuli. Vuk i pas i ako imaju isto poreklo nisu isti, odnosno pas je izgubio dobar deo sposobnosti koje pravi vuk ima, samim tim poredjenje nema nekog osnova.

A sta je roditeljska duznost? Da paze ne svoje dete, zar ne? Danas otisao sa drugom na pice, on uzeo da proseta psa, mali fox terijer i znas koliko je dece pritrcalo da ga pomazi? jedno 5-6 i to malog uzrasta, samo jedan od roditelja je podviknuo da to ne radi. Zar to nije takodje problem? Deca jesu radoznala al roditelj mora da se postavi kao autoritet. Pravo? Kakvo pravo? Ljudi se ponasaju bahato, sada ce mnogi reci da mrzim ljude al to nije tacno, ljudi jesu destruktivni cak i prema sebi samima a tem prema okolini. Primer je taj da pusaci cim neki zakon donesu o zabrani pusenja na sav glas urlaju kako to nije Ok a to sto neki imaju zdravstvenih problema i smeta im dim, nikom nista. Kakav ja to bes navlacim? Objasni mi to. Ja ustalom i nemam psa ( imam macku ). A cak mi i nije namena da nateram ljude da se ne boje psa, al ja sam naucio da se suprotstavim strahu al to nije bitno. Kakvom bahatoscu? Sto je bahato imati kucnog ljubimca i setati ga po ulici? Kod nas je takav zakon da psa nije dozvoljno uvesti u gradski prevoz u nekim zemljama to nije slucaj, iskreno meni je unosenje zivotinja u isti zaista glupo. Zar ne mislis da nezadvoljstvo proistice sa obe strane? Drug ne podnosi kada mi svakih 5min pritrci neko dete da pomazi psa, kako to da promenimo? Govoris o suknji? Ok koliko puta je mene neko opekao cigaretom, imam cak i oziljak al eto nikom nista. Koliko sam samo garderobe pobacao jer su je pusaci zakacili cigaretom. Zar i to nije bahatost? Kada se ljudi globalno budu ponasali odgovorno je ono sto si trebala da napises. I kada dodjemo u Evopu vi pusaci koji bacate opuske po gradu, pusite na nedozvoljenim mestima mozda pocnete da se ponasate kako dolikuje. Al eto nije rec o tome kakvi su ljudi globalno vec samo o osobama koje imaju pse, jer su oni najveci problem drustva.

Poslednja izmena:
Zanimljivo mi ovo danas što pročitah- da je dete šetalo SVOG psa, pa se on pobio sa dve lunjare, pa dete zadobilo povrede dok ih razdvajalo, pa majka sa ljudima iz Veterine prepoznala "napadača" na dete, mada nije bila prisutna dok se to događalo, a u početnom postu nigde ne stoji da je dete šetalo psa, neg' ga zlikovci napali ničim izazvani.'Ajde, ljudi, kad postavljate nešto, potrudite se bar da se obavestite, ne samo da vrišteći prenosite neproverene stvari.Valjda je ipak ovo forum, a ne dnevne novine "Kurir".

Zanimljivo mi ovo danas što pročitah- da je dete šetalo SVOG psa, pa se on pobio sa dve lunjare, pa dete zadobilo povrede dok ih razdvajalo, pa majka sa ljudima iz Veterine prepoznala "napadača" na dete, mada nije bila prisutna dok se to događalo, a u početnom postu nigde ne stoji da je dete šetalo psa, neg' ga zlikovci napali ničim izazvani.'Ajde, ljudi, kad postavljate nešto, potrudite se bar da se obavestite, ne samo da vrišteći prenosite neproverene stvari.Valjda je ipak ovo forum, a ne dnevne novine "Kurir".

Hm, koliko sam ja shvatio u pitanu su dva napada i dva deteta od 8 i 12 godina :think:

Jeste, i oba imali pse, zamisli:), samo to nekako promaklo u vestima.Mislim da je sad glavno, koje pse treba pokokati, vlasničke ili napuštene ili sve đuture, da se ljudi ne sikiraju čitajući vesti, šta ti misliš:D

Ovo dete od 8 godina nije imalo psa, već ga je ujeo vlasnički pas.
Lutalice na ovaj ili onaj način treba skloniti sa ulice pod hitno. Ubijanje, sklanjenje u azile, udomljavanje, meni je svejedno, samo da bude što pre. Kad bi se to uradilo, ti kao odgovorna vlasnica ne bi imala opravdanje za to što svom psu ne stavljaš korpu.
Za vlasničke pse treba da odgovara vlasnik. U slučaju da tvoj pas nekog izujeda ti bi trebala da ideš u zatvor i da platiš štetu tom licu koje je izujedano.
Interesantno je da "odgovorni vlasnici" pasa za svoje kršenje propisa nalaze opravdanje u postojanju pasa lutalica koji napadaju njihove pse, a kada im se predloži rešenje problema, oni se usprotive. Da li to "odgovorni vlasnici" pasa žele da krše propise da bi mogli da prete svojim komšijama da će pustiti svoje pse da ih izujedaju? :think:

Back