Београд (ни)је за старије - ваша искуства

А можда баш пензионери имају шансу да коначно живе, док су млади приморани да бораве у неприродним бетонским кавезима где им труле плућа и кости? Ја нисам рекао да се стари уклањају из живота, већ да су уклањају са простора који је организован за посао који они више не обављају. И то не видим као нешто негативно за њих, штавише. Поготово кад је тај простор shitty организован. Крива је и држава која то тако организује, криви су и млади који незајжљиво долазе и пристају да раде све само да би били у Београду, а криви су и пензионери који могу да оду, али не одлазе. Није ту само један фактор у игри.

Ti bre zapeo kao da mi živimo u nekoj idealnoj državi, te svako može da živi gde poželi!
Nisi nimalo realan. Zaista.

Ti penzioneri su rođeni na tom betonu u "neprirodnim betonskim kavezima" pa im za ceo život ne istruliše ni pluća a ni kosti.
Ti isti penzioneri imaju decu a i unuke koje pomažu a i čuvaju, pa su korisni kako deci, tako unucima a i sebi, jer su i dalje aktivni.

Imam primer iz komšiluka. Bračni par u penziji, oko 70 - 2 sina, 4 unučadi.
Imaju vikendicu ( u stvari je kuća) u blizini - 20-tak km, ali retko idu tamo.
Deca nemaju vremena, a unučići bi radije ovde. Kad ugrabe neko vreme odu tamo, ali ne ostaju dugo.
On je bolestan, stalno mora kod lekara, ona mora s njim...

Što se tiče mladih koji dolaze ovde da rade sve i svašta, pa misliš li da tamo odakle dolaze imaju posao?
Da tek tako odlaze iz udobnosti svoje kuće u podstanare?
Ne, muka ih je naterala.

Ti bre zapeo kao da mi živimo u nekoj idealnoj državi, te svako može da živi gde poželi!
Nisi nimalo realan. Zaista.

Нешто не штима. Живели Срби ван Београда стотинама година, ништа им није фалило, а били у много горој муци него што смо ми данас, а сад као не можемо да се макнемо одатле. Пола Србије као мора да буде у Београду.

Као да је ово Канада или Монголија. Овде на сваких пола сата вожње имаш град са поштом, полицијом, продавницама. Скоро да нема места где нема струје, воде, мобилног сигнала. Никога нису изјеле дивље животиње, бар не памтим то у вестима.

Нешто не штима. Живели Срби ван Београда стотинама година, ништа им није фалило, а били у много горој муци него што смо ми данас, а сад као не можемо да се макнемо одатле. Пола Србије као мора да буде у Београду.

Као да је ово Канада или Монголија. Овде на сваких пола сата вожње имаш град са поштом, полицијом, продавницама. Скоро да нема места где нема струје, воде, мобилног сигнала. Никога нису изјеле дивље животиње, не памтим то у вестима.

Pa ne štima to što je industrija a delom i poljoprivreda uništena od 2000-te...
Sve velike firme koje su nekada postojale po manjim mestima, više ne postoje ili su tako iscepkane raznim prodajama da je to tuga... Tako je i u Beogradu, ali ovde dolaze strane firme, ovde se otvara nešto pa postoji potreba za radnom snagom a tamo ne.

Mesto u kome mi žive mama i brat je nekad imalo više radnika nego stanovnika, dolazili su ljude sa strane na posao.
Sada je sve to mrtvo...radi par firmi na čijem su čelu naravno podanici vlasti, koji zapošljavaju svoje podanike...itd...itd...

Реци ти мени, да ли би живео у граду Краснојарску, или у малом месту од хиљаду становника у Баварским Алпима, Обермајзелштајну. 🤔 😁

Čula sam dobre stvari o Krasnojarsku, ima veoma živu kulturnu scenu. Ko bi rekao. Vidiš kako postoje lepa iznenadjenja na mestima gde ih čovek najmanje očekuje. Ej, Sibir! A Bavarski Alpi su za mene oličenje užasa, ovo selo koje si postavio mi deluje kao idealna sredina za stasavanje nekog novog brkatog manijaka.

Čula sam dobre stvari o Krasnojarsku, ima veoma živu kulturnu scenu. Ko bi rekao. Vidiš kako postoje lepa iznenadjenja na mestima gde ih čovek najmanje očekuje. Ej, Sibir! A Bavarski Alpi su za mene oličenje užasa, ovo selo koje si postavio mi deluje kao idealna sredina za stasavanje nekog novog brkatog manijaka.
Јао, продајете се за централно грејање, ГСП и филхармонију 😋 Добро, то што су протестанти блесави јер им се неко игра са мозгом у последње време, не бих сад експлоатисао. Нисам мислио на конкретно тo насеље, само ми је било занимљиво да пробам да напишем његово име, а да не погрешим. 😵😬

Него, који су то елементи културне сцене који постоје у Београду, а не у варошицама у унутрашњости, а које конзумира бар 10% старијих особа?

Кики видим прича више о економском моменту, а ти видим о културном. Добро. Вековима је идеал становника био само да отплате тај обавезан порез, десетак, летину или данак и да их оставе на миру да би могли да живе. И живели су лепо у врло оскудним условима са наше данашње тачке гледишта, док је већина градова током целе историје имала, може се данас рећи, мали број становника. Како је то одједном место са мање од 100.000 становника, водоводом, струјом и интернетом постало "премало" и немогуће за живот?

Ево да се ухватим њеног ГнР-а. До скоро смо имали КУД-ове по сеоским забитима. Онда је беше први контигент Les Paul гитара дошао у СФРЈ ~1980. Данас сваки клинац из Баточине може да има исту опрему као Slash осамдесетих, или као Холивуд деведесетих, па нам то није доста да "живимо". А не видим да нови ГнР ничу по целој Србији, нити крштен сценарио за домаћи филм.

Кики видим прича више о економском моменту, а ти видим о културном. Добро. Вековима је идеал становника био само да отплате тај обавезан порез, десетак, летину или данак и да их оставе на миру да би могли да живе. И живели су лепо у врло оскудним условима са наше данашње тачке гледишта, док је већина градова током целе историје имала, може се данас рећи, мали број становника. Како је то одједном место са мање од 100.000 становника, водоводом, струјом и интернетом постало "премало" и немогуће за живот?

Ево да се ухватим њеног ГнР-а. До скоро смо имали КУД-ове по сеоским забитима. Онда је беше први контигент Les Paul гитара дошао у СФРЈ ~1980. Данас сваки клинац из Баточине може да има исту опрему као Slash осамдесетих, или као Холивуд деведесетих, па нам то није доста да "живимо". А не видим да нови ГнР ничу по целој Србији, нити крштен сценарио за домаћи филм.

Ovo je moj poslednji post jer mi nije jasno šta ti to ne razumeš, a praviš se lud i vrtiš neku svoju ploču bez ikakvih argumenata.

Znači, svi ti manji gradovi, mesta...NISU nemogući za život onima koji tamo već žive, jer je to njihovo normalno prirodno okruženje sa svime što ide uz to.

Ali, to jeste nemoguće za život nekome ko tu nema nikoga, ne poznaje nikoga...
Kao kad bi jedan stari hrast onako celog sa sve korenjem mogao izvaditi i premestiti sa tačke A na tačku B.
Misliš da bi se primio? Pa ne bi, iako je sve isto, a možda je i zemlja čak plodnija, ali, ne ide to tako.

The End

Ovo je moj poslednji post jer mi nije jasno šta ti to ne razumeš, a praviš se lud i vrtiš neku svoju ploču bez ikakvih argumenata.

Не мораш бити драматична. Ти сукцесивно проширујеш ставке, а сад ће још да испадне као да све време причамо о истој ствари.

У првој поруци мени наводиш да су проблеми:

1. што у нашој држави не може баш да се бира где ћеш да живиш
2. да су ти пензионери рођени на бетону (што углавном није истина) и потребни ту
3. здравствени проблеми

У наредној:
4. економски проблеми и проналазак посла

У последњој:
5. сентименталност, ригидност карактера и неспособност прилагођавања новој средину

У сваком случају, и ја сам превише одлутао од оригиналне поруке аутора, тако да му ни ја више нећу скретати тему.

Прешао сам шездесету и наравно,
боле зглобови, кичма, простата је све слабија ...

Дуж улица недостају клупе за седење,
о јавним клозетима да не причам.

Старији, реците чега нема !

Градски челници су можда исувише млади,
не разумеју да ми не можемо дуго да "трпимо",
али можда разумеју да није лепо, а ни здраво,
да нам град заудара на уреу !

Шта још фали ?
Ево како је лепо и паметно решено питање аутобуских станица,
па су наткривене, чисте, има и клупа за седење ...
Beograd zaista nije za starije...
Zato sam se i iselila na bolje mesto...

Back