Београд (ни)је за старије - ваша искуства

Обилић

Elita
Banovan
Poruka
17.234
Прешао сам шездесету и наравно,
боле зглобови, кичма, простата је све слабија ...

Дуж улица недостају клупе за седење,
о јавним клозетима да не причам.

Старији, реците чега нема !

Градски челници су можда исувише млади,
не разумеју да ми не можемо дуго да "трпимо",
али можда разумеју да није лепо, а ни здраво,
да нам град заудара на уреу !

Шта још фали ?
Ево како је лепо и паметно решено питање аутобуских станица,
па су наткривене, чисте, има и клупа за седење ...

Nema teze stvari nego oterati penzosa iz BG.
Moje misljenje je bilo da bi penzosi najradije isli da zive u banje, jeftinije je , mogu da dobiju i stan i mali dzeparac u banji, banje obicno imaju medicinsku uslugu i fizioterapiju za razne bolesti i ima koncentracija starih i moze se oformiti sve na pljuc varijanta...

Medjutim, to u praksi ne funkcionise...
Nije ni cudo , jer cija su deca nego tih penzosa, samonabedjena, prestizna, bahata i sebicna...

Ти сматраш да нам фале боља деца,
у праву си,
само ту нема помоћи ..! :ljutko:
Radis sa onim sta imas...
Niti ja teram starce da smugnu iz bg u neke banje, niti da deca butu drugacija...

Dodje to na naplatu tako sto svi rade ofrlje...

Da ti znas kako su me napushavali kad sam rekao da ima malo WC i da nema javno kupatilo u gradovima a ni u BG...
Sta ce kupatilo gradu, gluposti i ostale vizije...

Прешао сам шездесету и наравно,
боле зглобови, кичма, простата је све слабија ...

Дуж улица недостају клупе за седење,
о јавним клозетима да не причам.

Старији, реците чега нема !

Градски челници су можда исувише млади,
не разумеју да ми не можемо дуго да "трпимо",
али можда разумеју да није лепо, а ни здраво,
да нам град заудара на уреу !

Шта још фали ?
Ево како је лепо и паметно решено питање аутобуских станица,
па су наткривене, чисте, има и клупа за седење ...
Treba svako da se preseli u tim godinama na plac van grada sto blize selu

U davidim predloge ko bi iz Beograda menjao kucu ili stan za provinciju . Niko.
А шта то имају у Боеграду, чега нема рецимо у некој бањи?

Desava se da neko zameni , ali je retko , a isto pitanje kao pod dva postavljam i ja...
Odmah da navedem i razloge i resenja...

Svi matorci kazu , navikli smo ovde , ovde je nase...
To je takodje mentalitet, koji je zaostao, pa se cesto izgubi i glava kad u ratu ili sukobima ljudi kazu necu privremeno da odem ili za stalno da odem ovde sam ziveo ceo zivot pa cu i sada, sto je ocigledno glupo i samo je inertno i lenjo ili opsesivno ili posesivno resenje..

Obicna analiza kaze, starim ljudima treba
-vise novca radi obezbedjivanja uslova, malo skuplja hrana, malo vise grejanja, malo dodatne opreme...
-brz pristup medicinskim uslugama i zastiti
-brza hitna pomoc (u bg je to 20 min, a u USA npr mere to vreme pri ponudi nekretnine)
-blizina socijalnog druzenja , ili hobija manje bliskost rodbine.
-prostor za setnju i blage aktivnosti

Do Korone stari ljudi su bili opasnost za ostale, tj stalni su kontejneri stomacnih virusa, ostalih hronicnih infekcija, cesto su inkubator i selektor nove generacije virusnog soja...
Tako da je trebala vise zastita drugih od starih ljudi a ne obrnuto...
Iako vazi da su osetljiviji.
Prva pomoc a i medicinske ustanove cesto nisu prilagodjene starim ljudima...npr prilikom transporta leti , cesto se desava da su temperaturni uslovi pri prevozu prilagodjeni mladim ljudima a to je istovremeno hladno i uzrok upale pluca ili prehlade za staru osobu koja je jos i pacijent npr od srcanog oboljenja...
Tako se desava da srcani bolesnik zbog dijagnostike dobije upalu pluca a to je prilicno cesto kobno..

Ali da se ne lazemo , na balkanu nema svesnih ljudi koji bi na to obracali paznju pa kako se kome zalomi...
Potpuno sam siguran da ni stari ljudi ne bi izabrali takvu opciju kad bi i bila u ponudi, nego bi se opredelili za druge kriterijume..
Sujeta je uvek veca, zbog nesigurnosti, a posebno ako postoji demencija kod starih ljudi...

Mala sredina je bolja za kretanje, kvalitet vazduha, sigurnost, odziv prve pomoci, ako drzava ne ukine prvu pomoc zbog manjeg broja stanovnika, a i to se desi...bar se desavalo...
Manja sredina je bolja i za dementno ostecene stare osobe...manje stresa, manje problema ako se zagube, manje detalja pa vece prepoznavanje..

Ali to bi znacilo da nisu balkanci, da nije sve moc , snaga , animalno mocno. i slicne fiksice..
Kad bi znali koliki je to udarac na psihu kad muskarcu prestane da radi alatka...za balkanca....pa kao da vise nije covek...
Sve je to u glavi i mentalitetu..

Treba svako da se preseli u tim godinama na plac van grada sto blize selu

Питао сам једног старијег од себе (сад је и покојни)
зашто не пређе на плац који има у околини Београда ..?

Рече ми он тада да тамо нема близу Дом здравља !

Ето георгејуне, добро је да дискутујемо
боље ћемо схватити једни друге !!!

Ја у Земуну већ имам све чари малог града. Све ми је на пет до десет минута хода. Што да се селим?

Ви тамо имате клупе испред домаћинских капија, дуж сремских шорова ...
Лепо !!!

Само клозети и вама фале !

Београд не насељавају сељобери, већ радно способни.
А боље и сељобери него декадентни градски пацови ...

Али ово није тема о томе !! :rtfm:

Vidim šta je tema... o tome se i radi...
javni wc kod Narodnog pozorišta... održali bi ga, oprali, dezinfikovali, namirisali i pustili u promet...
da... i onda dođu ljudi zaseru ga, zapišaju, izvrljaju drekčinom i neki baja ga zakatanči...
nema pranja, nema ribanja, nema dezinfekcije, nema ni kazni!
Ko hebe i Beograd i one koji će nuždu da vrše uz drvo...
Vidiš da ima veze...
Nekultura i javni wc-i idu ruku pod ruku... važno je da su nalickale Beograd da liči na staklenac u Knez Mihajlovoj... ogroman, prešminkan, nepotreban tržni centar u koji beograđani sa štofom ne ulaze,

Znači, dragi obiliću, znam da je tema da nemaš gde da mokriš u Beogradu...
Nećeš ni imati sve dok ga budu udešavali po svojoj meri...
Imam ideju: staviš pelenu, pa u šetnju...
Možda ti dojadi da gledaš izloge i beton, pa kupiš nešto van Beograda, koji je imao i svetlije dane...

Poslednja izmena od moderatora:
Питао сам једног старијег од себе (сад је и покојни)
зашто не пређе на плац који има у околини Београда ..?

Рече ми он тада да тамо нема близу Дом здравља !

Ето георгејуне, добро је да дискутујемо
боље ћемо схватити једни друге !!!
mnogo mu je pomogao dom zdravlja!
:rotf:

Desava se da neko zameni , ali je retko , a isto pitanje kao pod dva postavljam i ja...
Odmah da navedem i razloge i resenja...

Svi matorci kazu , navikli smo ovde , ovde je nase...
To je takodje mentalitet, koji je zaostao, pa se cesto izgubi i glava kad u ratu ili sukobima ljudi kazu necu privremeno da odem ili za stalno da odem ovde sam ziveo ceo zivot pa cu i sada, sto je ocigledno glupo i samo je inertno i lenjo ili opsesivno ili posesivno resenje..

Obicna analiza kaze, starim ljudima treba
-vise novca radi obezbedjivanja uslova, malo skuplja hrana, malo vise grejanja, malo dodatne opreme...
-brz pristup medicinskim uslugama i zastiti
-brza hitna pomoc (u bg je to 20 min, a u USA npr mere to vreme pri ponudi nekretnine)
-blizina socijalnog druzenja , ili hobija manje bliskost rodbine.
-prostor za setnju i blage aktivnosti

Do Korone stari ljudi su bili opasnost za ostale, tj stalni su kontejneri stomacnih virusa, ostalih hronicnih infekcija, cesto su inkubator i selektor nove generacije virusnog soja...
Tako da je trebala vise zastita drugih od starih ljudi a ne obrnuto...
Iako vazi da su osetljiviji.
Prva pomoc a i medicinske ustanove cesto nisu prilagodjene starim ljudima...npr prilikom transporta leti , cesto se desava da su temperaturni uslovi pri prevozu prilagodjeni mladim ljudima a to je istovremeno hladno i uzrok upale pluca ili prehlade za staru osobu koja je jos i pacijent npr od srcanog oboljenja...
Tako se desava da srcani bolesnik zbog dijagnostike dobije upalu pluca a to je prilicno cesto kobno..

Ali da se ne lazemo , na balkanu nema svesnih ljudi koji bi na to obracali paznju pa kako se kome zalomi...
Potpuno sam siguran da ni stari ljudi ne bi izabrali takvu opciju kad bi i bila u ponudi, nego bi se opredelili za druge kriterijume..
Sujeta je uvek veca, zbog nesigurnosti, a posebno ako postoji demencija kod starih ljudi...

Mala sredina je bolja za kretanje, kvalitet vazduha, sigurnost, odziv prve pomoci, ako drzava ne ukine prvu pomoc zbog manjeg broja stanovnika, a i to se desi...bar se desavalo...
Manja sredina je bolja i za dementno ostecene stare osobe...manje stresa, manje problema ako se zagube, manje detalja pa vece prepoznavanje..

Ali to bi znacilo da nisu balkanci, da nije sve moc , snaga , animalno mocno. i slicne fiksice..
Kad bi znali koliki je to udarac na psihu kad muskarcu prestane da radi alatka...za balkanca....pa kao da vise nije covek...
Sve je to u glavi i mentalitetu..

Stariji ljudi su navikli da budu tamo gde poznaju ljude i gde imaju nekoga ko će im pomoći.
Kad bi se preselili, gube sve to pa i sigurnost.

Što se tiče uslova u manjim mestima, ne znam imaš li nekoga u nekom manjem gradu?
Ja imam, tako da znam kakvo je zdravstvo, hitna pomoć i ostalo.
Zbog odlaska gomile doktora, moraju da im dolaze doktori iz susednih, malo većih gradova, jednom nedeljno.
Aparati u bolnicama ne rade, pa dok sačekaš da dođeš na red u susednom gradu možeš i da rikneš
i većina raznorazna snimanja radi kod privatnika.
Sve u svemu, mrka kapa...

Back