Beograd je jedini milionski grad u Evropi koji nema metro !

Paula

Wignerova Prijateljica
VIP
Poruka
41.739
Da bih proverila tu tvrdnju, pitala sam gptja o tome i evo odgovora

Hej 🙂, baš zanimljivo pitanje!

Beograd se često pominje u tom kontekstu jer je jedini evropski glavni grad sa preko milion stanovnika koji još uvek nema funkcionalan metro sistem.

🟦 Šira slika po Evropi

Gotovo svi veliki evropski gradovi – Pariz, London, Madrid, Moskva, Budimpešta, Bukurešt, Varšava, Sofija – imaju metro.

Čak i manji gradovi (ispod milion stanovnika), kao što su Bilbao, Porto ili Lozana, već imaju metro ili laki metro.

Beograd (1,3–1,7 miliona stanovnika) zaista iskače: metro se planira već decenijama, ali još nije izgrađen. Radovi na prvoj liniji su formalno započeti 2021. godine, ali se i dalje govori o rokovima (prva linija možda 2030+).

🟦 Da li ima drugih primera?

U EU i šire, nema drugog grada te veličine bez metroa.

Ima milionskih gradova van EU (npr. Tirana u Albaniji ima oko 1 milion, ali nema metro – mada grad nije veći od Beograda).

U Turskoj, svi veći gradovi (Istanbul, Ankara, Izmir) imaju metro.

U Ukrajini, svi veći gradovi (Kijev, Harkov, Dnjepar) imaju metro.

👉 Dakle, Beograd je jedini evropski grad te veličine (i glavni grad) koji još nema metro.

Super ideja 😃 evo liste evropskih gradova koji imaju metro ili laki metro, iako su značajno manji od Beograda (ispod milion stanovnika):

🇪🇸 Bilbao (Španija)

~345.000 stanovnika (gradsko jezgro), <1 mil. u metropolitanskom području.

Ima metro od 1995. godine (dizajnirao ga Norman Foster).

🇵🇹 Porto (Portugal)

~230.000 u gradu, ~1,7 mil. u metropolitenoj oblasti.

Metro od 2002. godine, mreža lakog metroa na šinama.

🇨🇭 Lozana (Švajcarska)

~140.000 stanovnika.

Najmanji grad na svetu sa pravim „automatskim“ metroom (M2 linija od 2008).

🇦🇹 Linc (Austrija)

~200.000 stanovnika.

Ima U-Bahn (laki metro, podzemna železnica).

🇫🇷 Lille (Francuska)

~230.000 stanovnika u gradu, oko milion u široj oblasti.

Metro od 1983, bio prvi potpuno automatski metro na svetu.

🇩🇪 Nirnberg (Nürnberg, Nemačka)

~520.000 stanovnika.

Metro od 1972, kasnije uveo i potpuno automatske linije.

🇸🇪 Stokholm (Švedska)

Grad ima oko 975.000 stanovnika, znači taman ispod milion.

Metro postoji još od 1950-ih, poznat kao „najduža umetnička galerija na svetu“.

🇳🇴 Oslo (Norveška)

~700.000 stanovnika.

Metro (T-bane) postoji od 1966, ima 5 linija.

Beograd već ima metro, samo sa mnogo manje polazaka i manje stanica u centru nego metroi slične dužine. Samim tim ga koristi malo putnika. Ipak, on prilično skraćuje vreme dolaska npr. od Krnjače do Novog Beograda, pošto prolazi ispod saobraćajne gužve u centru.
Novi metro koji planiraju neće ništa suštinski promeniti. To će biti samo nekoliko efikasnijih linija gradskog prevoza više, i to je to. Ključno je uticati na svest ljudi da manje koriste automobile, i da ih ne koriste u centru grada jer nema potrebe. Treba koristiti gradski prevoz.

Beograd već ima metro, samo sa mnogo manje polazaka i manje stanica u centru nego metroi slične dužine. Samim tim ga koristi malo putnika. Ipak, on prilično skraćuje vreme dolaska npr. od Krnjače do Novog Beograda, pošto prolazi ispod saobraćajne gužve u centru.
Novi metro koji planiraju neće ništa suštinski promeniti. To će biti samo nekoliko efikasnijih linija gradskog prevoza više, i to je to. Ključno je uticati na svest ljudi da manje koriste automobile, i da ih ne koriste u centru grada jer nema potrebe. Treba koristiti gradski prevoz.

Taj BGvoz je nazalost prilicno nepouzdan, neretko kasni i izostaju polasci (kojih danas ima manje nego sto ih je bilo krajem 90ih i pocetkom 2000ih, kada je to islo cak i do Panceva).
Takodje, vecina stanica je na relativno zabacenim mestima, van glavnih gradskih tokova, tako da dolaskom do njih se opet gubi dragoceno vreme koje bi se ustedelo koriscenjem voza.
Lici na metro, ali je daleko od toga.

Nije šija nego vrat. Kad su ga napravili u prošlom veku, rekli su da je metro. A sad kao nije, nego pravimo neki novi. Smejurija.
Nije to metro
To je tzv beo_voz
Nema karakteristike metroa iako bi bio super da su ga malo razvili, učestalije polaske uveli
Tačno je da kod nas mnogo ljudi ide na posao autom umesto prevozom
Ali metro bi mnogo pružio
Jedan polazak metroa je kao nekoliko polazaka autobusa
A nema semafora i čekanja na raskrsnicama

Novi metro nam je nepotreban po toj napumpanoj ceni.
To je posebna priča
Prevoz u Budimpešti je bolji nego u Beogradu zbog boljeg planiranja širih ulica i gradskog prevoza u celini, a ne toliko zbog metroa koji pokriva samo deo.
Bogami mislim da nam je metro baš potreban ako se ovoliko "širi" grad i ako je ovakva vozačka "kultura"
Ne govorim sad o ceni koju pominješ, u to se ne razumem niti u to da li ovako ili onako postaviti liniju ali to je spas za Beograd koji nema baš široke saobraćajnice

Sovjeti su imali dosta dobar princip da svaki grad preko milion stanovnika mora imati metro, što su uspešno i realizovali. Vremenom se valjda i izvešteli, pa je negde sedamdesetih godina bilateralno dogovoreno da Sovjeti na ime klirinškog duga SFRJ, izgrade Beogradu metro.
Ali avaj.
Pojavile se vastaše.
Zašto bi se Beogradu gradio metro, za pare koji Sovjeti duguju celom SFRJ? Zašto ne bi izgradili i jedan u Zagrebu?
I ništa.
Sovjeti videli da imaju posla sa budalama, a mi nastavili da gradimo samostalno metro, narednih pedeset godina.
Sad kako je pitanje trenutka kada ćemo iz Kine dobiti leteće automobile, priča sa izgradnjom metroa je potpuno prevaziđena.

Ja se razumem, i zato sam protiv tih preplaćenih dilova kao što je planirani novi metro.
Spas je u manjoj vožnji automobila. Treba imati svest, i u velikom gradu nemati auto.
Jedno je biti protiv "preplaćenog metroa" a drugo protiv metroa uopšte.

Jer prvo je razumljivo, i da se rešiti, a drugo je besmisleno.

Ja sam juče proveo preko četiri sata u autu po Beogradu i Pančevu. Pritom me dvaput uhvatila rampa Beovoza pa sam čekao u koloni da "metro" prođe.

Treće, stare kuće se masovno ruše i na njihovim mestima niču zgrade od 4-5 spratova sa podzemnim garažama koje dodatno opterećuju tok saobraćaja, i biće samo gore i gore.

Tako da Beogradu ne da treba metro, nego mu treba odličan metro.

Ali dobro, već imamo gomilu zaposlenih u fantomskoj firmi "Beogradski metro" koji su u žižu javnosti došli time što su skoro na aukciji rasprodavali svoj luksuzni vozni park, Mečke G klase, Superbe i slično. Moraju da se kupe nova vozila, ova već imaju tri godine.

Znači radi se... evo ga metro, samo što što nije.

Metro ni jednom režimu nije izgledao kao dovoljno dobar korupcionaški projekat a to je poslednjih decenija jedino bitno kod određivanja šta će da se radi.

Moraju da se angažuju jake firme, to ne može svako da radi, nema ih previše i nije lako ugovoriti "kombinaciju".
Sve dugo traje, izaziva pažnju javnosti, nosi kompleksnost i politički rizik je veći nego korupcionaška korist.

Back