Beograd - grad beskućnika

Vaš stambeni status je:

• nemam stan, stanujem kod rodbine/prijatelja

• nemam stan, podstanar sam

• imam jedan stan, živim u njemu

• imam više stanova, izdajem stanove

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

sanja*

Drevna Kornjača
Poruka
8.706
Ovde pod "beskućnikom" podrazumevam svakoga ko nema nekretninu u vlasništvu.
Činjenica je da u Beogradu u jednoj zgradi u više stanova žive podstanari nego vlasnici stanova.

Hajde čisto da vidimo kakvo je stanje na forumu: da li je više lihvara ili podstanara.

Сви су они оставили неке некретнине, често и послове да би се скрцали у БГ јер мисле да се оно што је престиж у њиховим очима маже на лебА.

Netačno, nepoznavaoče stvari.
Ja sam rođena Beograđanka.

Recimo, ja bih sad mogla da kažem - svi ti koji izdaju stanove su ih stekli na nepošten način, ali neću, jer znam da postoji jedan posto među stanodavcima koji nisu.

Ljudi beže iz Beograda, ne beže u Beograd.
A drugo - što se tičle tih koji napuštaju zavičaj da bi došli u Bg radi prestiža - oni su ti u grupi stanodavaca, a ne beskućnika.
Meni su nekoliko puta gazde bile bez padeži.

Сви су они оставили неке некретнине, често и послове да би се скрцали у БГ јер мисле да се оно што је престиж у њиховим очима маже на лебА.

Не лупетај, људи су дошли овде где се врте паре, често и веома лаке паре, јер се овде ништа не производи нити се ствара. Није нико луд да диринчи од јутра до сутра док су ето неки срећни јер су се задесили у Београду.

Recimo, ja bih sad mogla da kažem - svi ti koji izdaju stanove su ih stekli na nepošten način, ali neću, jer znam da postoji jedan posto među stanodavcima koji nisu.
Mislim da gresis i to jako gresis. Ja npr sve sto sam stekao je na surovo legalan nacin, nesto u nasledstvu a nesto mojih ruku delo. Krug prijatelja i poslovnih saradnika takodje radi sve legalno 100 %. Mozda si cula za nekog politicara ili tajkuna koji je za noc okrenuo milione pa sad sve postene stavljas na crnu listu.
I ja bih rekao bas suprotno od tebe. Samo 1 % orijentaciono je stekao nelegalno, svi ostali rade po zakonu, samo tako moze.
To sto neko mnozi ono sto je stekao nije neposten.

Ljudi beže iz Beograda, ne beže u Beograd

Ima i jedno i drugo. Svi hrle u Beograd kao da se ovde nesto deli dzabe i od Beograda su napravili logor. Kada bi samo dan-dva ukinuli struju, vodu ili dopremanje hrane pobili bi se medju sobom.
U selu je vec druga prica i moj plan je da u dogledno vreme odem da zivim van Beograda. Ne bukvalno da budem seljak da mi grokcu svinje po dvoristu ali negde gde necu da se svadjam za parking, gde cu moci da odvrnem muziku i posle 22 h

A drugo - što se tičle tih koji napuštaju zavičaj da bi došli u Bg radi prestiža - oni su ti u grupi stanodavaca, a ne beskućnika.

Pa kao rođeni beograđanin imaš tatu beograđanina koji je nasledio stan od roditelja,pa mamin stan koji je ona nasledila,pa babu tetku i/ili deda strica koji se nisu venčavali i bez dece su pa ostave vašima,pa se oženiš za devojku iz slične priče pa imate n stanova za izdavanje,(imate i dobre poslove) nakupi se para i od izdavanja ili prodate veći tetkin pa kupite još dva jednoiposobna za izdavanje pa....:lol:

ne kaže se za džabe para na paru ide :D

Koji deo bi ovde bio nepošten recimo? Ima malo i do sreće.... ;)

P.S. ovo je primer onako dat...da se odmah ogradim da nisam lično bio baš tolike sreće..ali sasvim moguće već u trećoj generaciji.
P.P.S. Imam stan koji izdajem i svi do jednog stanari koji su prošli su bili iz unutrašnjosti.

Poslednja izmena:

Bravo za komentar. Svaku rec potpisujem.

- - - - - - - - - -

Inace mi smo kupili stan. Zaduzili se i vec vratili. A sta ce moja deca ne znam...

- - - - - - - - - -

Strašno je što država protežira one koji neće ništa da rade, a neće ni školu da završavaju. Zato nam i dolaze iz unutrašnjosti sve neki mutni.

Pa kao rođeni beograđanin imaš tatu beograđanina koji je nasledio stan od roditelja
I u kome tata živi s mamom i dan danas (a stan jednosoban)

,pa mamin stan koji je ona nasledila
Mama nije nasledila ništa.

,pa babu tetku i/ili deda strica koji se nisu venčavali i bez dece su pa ostave vašima
Ma da :D Bajke braće Grim :D

,pa se oženiš za devojku iz slične priče pa imate n stanova za izdavanje
Ne oženiš se za devojku, nego devojkom, ali dobro, ti koji se žene za devojke upravo i izdaju stanove :D

Koji deo bi ovde bio nepošten recimo? Ima malo i do sreće.... ;)
Pa, recimo, imaš šta da naslediš :)
I to je sasvim ok kad živiš u stanu koji si nasledio.

Da bi nasledio stan od roditelja, u proseku treba da imaš nekih 50-60 godina. Tad se ljudi obično ne žene :)
Ovo s tetkama ako ti se trefilo - tu je onda sreća ključni faktor, da.

P.S. ovo je primer onako dat...da se odmah ogradim da nisam lično bio baš tolike sreće..ali sasvim moguće već u trećoj generaciji.
P.P.S. Imam stan koji izdajem i svi do jednog stanari koji su prošli su bili iz unutrašnjosti.
Izdaješ studentima :D

ja ne pričam o studentima, pričam o radnom narodu.

- - - - - - - - - -

Svako ko ima vise stanova ih je stekao na neposten nacin :eek:

Kako ste sujetni

Znamo li značenje reči sujeta, možda? :D
Ogorčeni bi bio daleko precizniji (i ispravan, jel) termin.

Ne znam šta da ti kažem za ovo sticanje golemog imetka na pošten način - ja sam radila u firmi za kojom se vuku tragovi prevarenih ljudi, a gazda milioner se svuda hvali kako je sve stekao pošteno.
Onda mu na trandibalove dođu jednaki kolege buržuju pa ga takođe hvale kako je pošten.
I on hvali njihovo poštenje.

A zaposlenima koji su prisutni i znaju za njegovo "poštenje" se diže želudac.
Dva čira zaradiš na svako pominjanje "poštenja".

Ne kažem da nisi pošten, kažem samo da su šanse za tako nešto jako, jako male.
Još ako kažeš da znaš puno bogatih koji su stekli imetak na pošten način - u Srbiji?!? - tim je šansa da govoriš istinu manja.

I nisam rekla "svako", rekla sam ogromna većina.

Poslednja izmena:
Bravo za komentar. Svaku rec potpisujem.

Inace mi smo kupili stan. Zaduzili se i vec vratili. A sta ce moja deca ne znam...

Pa u podstanare, eto šta će.
Kod ovih "poštenih".

Inače, što se tiče "dođoša" i "Beograđana" - nema nikakve razlike između jednih i drugih. I među jednima i među drugima ima obrazovanih i neobrazovanih, poštenih i nepoštenih, časnih i nečasnih, vrednih i lenjih i slično.

I u kome tata živi s mamom i dan danas (a stan jednosoban)

Mama nije nasledila ništa.

Ma da :D Bajke braće Grim :D

Ne oženiš se za devojku, nego devojkom, ali dobro, ti koji se žene za devojke upravo i izdaju stanove :D

Pa, recimo, imaš šta da naslediš :)
I to je sasvim ok kad živiš u stanu koji si nasledio.

Da bi nasledio stan od roditelja, u proseku treba da imaš nekih 50-60 godina. Tad se ljudi obično ne žene :)
Ovo s tetkama ako ti se trefilo - tu je onda sreća ključni faktor, da.

Izdaješ studentima :D

ja ne pričam o studentima, pričam o radnom narodu.

- - - - - - - - - -

Znamo li značenje reči sujeta, možda? :D
Ogorčeni bi bio daleko precizniji (i ispravan, jel) termin.

Ne znam šta da ti kažem za ovo sticanje golemog imetka na pošten način - ja sam radila u firmi za kojom se vuku tragovi prevarenih ljudi, a gazda milioner se svuda hvali kako je sve stekao pošteno.
Onda mu na trandibalove dođu jednaki kolege buržuju pa ga takođe hvale kako je pošten.
I on hvali njihovo poštenje.

A zaposlenima koji su prisutni i znaju za njegovo "poštenje" se diže želudac.
Dva čira zaradiš na svako pominjanje "poštenja".

Ne kažem da nisi pošten, kažem samo da su šanse za tako nešto jako, jako male.
Još ako kažeš da znaš puno bogatih koji su stekli imetak na pošten način - u Srbiji?!? - tim je šansa da govoriš istinu manja.

I nisam rekla "svako", rekla sam ogromna većina.

Nije uopste nerealno...jesam malo karikirao ali principu sasvim realan scenario da ljudi u trecoj generaciji od 45' ima stan za izdavanje. Uz nizak natalitet i bez velikog racvanja nasledstva a to je realnost u beogradu odavno cak i prilicno verovatan. Dobar deo ljudi iz starijih generacija je ipak otkupio stanove jos devedesetih kad je to bilo skoro za dzabe i resio stambeno pitanje.

P.s. u tridesetim sam
Pps samo jednom su bile studentkinje ostali su bili parovi sa decom mada ne znam sto je to bitno

Poslednja izmena:
Ovde nesto ne stima fale neke opcije.

Ima mnogo raznih primera, ali tako da ja znam ljude koji su nasledili delove od nekoliko stanova, ali znam i one koji su otimali stanove.
Oko restitucije bice malo teze, jer stanove koji bi mogli da se vrate su ili porusili "graditelji"
ili su ih oteli oni koji se menjaju na vlasti, tacnije njihova obavestena administracija.
Ono sto su napravljeni hoteli i hosteli to nemoj ni da gledate, jer ocas padne cigla bas na tvoju glavu.
Ispade Kaludjerica jedini posten kraj.:)
Dugo je vreme pranja para preko kupovine stanova, tako da mi je drago sto neki glupavi likovi uzivaju u
produzenju tranzicije koja ih sve vise udaljava od povratka imovine, kako god su je stekli njihovi prethodnici.
Restituciju zaboravite.
Mnogi ljudi u ovoj zemlj su potrosili zivot da dodju do stana, a onda im i to neko osporava, otima, cima, polaze pravo na sve i svasta.
Ako se zna da je Beograd grad staraca, a zene prosecno duze zive, po mojoj proceni 70% stare gradnje i isto toliko Novog Beograda poseduju udovice i raspustenice koje sada svojoj deci diriguju kako da zive ostavljanjem stana. Dok do toga dodje, pola je razvedeno i uslo u novi krug. Postenju nikad kraja.:)

U Srbiji možeš dva stana da zaradiš samo ako nekoga prevariš.

Ako je neko dovoljno dugo u Beogradu, moze da stekne nasledjivanjem.
Podatak da je neko (od clanova foruma) rodjen ovde nije dovoljan, mora da bude vise generacija.

I nije to nikakvo cerupanje, otimanje - to je normalan proces postovanja privatne imovine. Stanovi su svakako zaradjeni - ili bi se uzimali krediti ili su firme uplacivale za stanove zaposlenih. U oba slucaja bi se imao stan u vlasnistvu posle 30 godina. Misljenja sam da su cak i pare vrlo slicne. Ono sto nas danas zeza je kurs, jer se ranije poslovalo cisto u dinarima.
A posto su danas porodice male (mali broj dece) neko moze da nasledi (tj. roditelji mu) stan npr. od tetke i jos jedan od strica, a da zivi sa roditeljima. Za 20 godina, taj ili ta ce imati 3 stana.

Podatak da je neko (od clanova foruma) rodjen ovde nije dovoljan, mora da bude vise generacija.

I nije to nikakvo cerupanje, otimanje - to je normalan proces postovanja privatne imovine. Stanovi su svakako zaradjeni - ili bi se uzimali krediti ili su firme uplacivale za stanove zaposlenih. U oba slucaja bi se imao stan u vlasnistvu posle 30 godina. Misljenja sam da su cak i pare vrlo slicne. Ono sto nas danas zeza je kurs, jer se ranije poslovalo cisto u dinarima.
A posto su danas porodice male (mali broj dece) neko moze da nasledi (tj. roditelji mu) stan npr. od tetke i jos jedan od strica, a da zivi sa roditeljima. Za 20 godina, taj ili ta ce imati 3 stana.

To sam potpuno isto i ja rekao. Ali ljudi od ogorčenosti ne vide dalje od svoje muke...
Samo realno 92-93 su se stanovi otkupljivali budzašto za 100-200 maraka tokom hiperinflacije. Sreća u nesreći za mnoge...ali svoj problem su rešili.

Poslednja izmena:
Ogorceni su jer su u pravu. Platin je naveo jednostavan primer koji moze da zadovolji manje od 10% stanova i niko nece za to reci nista.
Zakomlikuj samo ovaj primer i pojavice se 50% kriminala. Dodirni pranje para pojavice se onih 90% u raznim varijantama.
Kad probas to da ublazis svojim legalnim primerom dodajes vodu u kiselinu. :)

Ogorceni su jer su u pravu. Platin je naveo jednostavan primer koji moze da zadovolji manje od 10% stanova i niko nece za to reci nista.
Zakomlikuj samo ovaj primer i pojavice se 50% kriminala. Dodirni pranje para pojavice se onih 90% u raznim varijantama.
Kad probas to da ublazis svojim legalnim primerom dodajes vodu u kiselinu. :)

Mnogo je to više od 10%....jednostavno nije žena u pravu i generalizuje malo nefer....ajde da ne izazivam burne reakcije kao što kažeš...

Nije uopste nerealno...jesam malo karikirao ali principu sasvim realan scenario da ljudi u trecoj generaciji od 45' ima stan za izdavanje.
Ako je realan, zašto nije činjeničan?
Jer, realno, minimum 50% Beograđana nema nekretninu u vlasništvu, već podstanare (<- glagol, ne imenica).

Uz nizak natalitet i bez velikog racvanja nasledstva a to je realnost u beogradu odavno cak i prilicno verovatan.
Opet, ako je to tako vrlo verovatno - zašto činjenice idu u prilog manje verovatnom?

Dobar deo ljudi iz starijih generacija je ipak otkupio stanove jos devedesetih kad je to bilo skoro za dzabe i resio stambeno pitanje.
neka imaju dvoje dece, i nek su deca imala po dvoje dece, koga je obezbedio taj otkupljeni stan?
realno, od tog otkupljenog stana ćeš da podmiriš jedno dete, koje će da podmiri jedno svoje dete (i to kad umre, što znači da će "dete" u proseku biti "podmireno" u šezdesetoj), što znači da će troje unuka tih koji su stan otkupili da idu u podstanare.

Što se tiče samaca koji nemaju decu:
Znala sam nekoliko takvih iz komšiluka. Četvoro, tačnije.
Svi su dali stan staračkim domovima.

P.s. u tridesetim sam
I? Jesi li svestan toga da si buržuj? :mrgreen:

Poslednja izmena:
Opet, zašto je to bitno?
Govorimo o ljudima koji su beskućnici.

To ne znači da nemaju nekretninu u Beogradu, nego da nemaju nekretninu.
Bez kuće - beskućnik. Imaš jedno jednačenje suglasnika po zvučnosti, al valjda to ne ometa razumevanje.
Razumeš razliku?

E, da je meni da imam rodbinu na selu pa da nasledim neku kuću u pripizdini, otišla bih odmah :mrgreen:
Al ******...

Poslednja izmena:
Opet, zašto je to bitno?
Govorimo o ljudima koji su beskućnici.

To ne znači da nemaju nekretninu u Beogradu, nego da nemaju nekretninu.
Bez kuće - beskućnik. Imaš jedno jednačenje suglasnika po zvučnosti, al valjda to ne ometa razumevanje.
Razumeš razliku?

E, da je meni da imam rodbinu na selu pa da nasledim neku kuću u pripizdini, otišla bih odmah :mrgreen:
Al ******...

Bitno je jer je tema otvorena na delu za Beograd i jos sa Beogradom u naslovu.

Izraz "beskucnik" se mnogo cesce upotrebljava za onog koji je prisiljen da cele godine spava napolju... ali ne vidim neki bolji izraz, a "nemaoc" nekretnine ne postoji kao izraz u srpskom.

Kuca, tamo negde, do koje nema asvaltnog puta ili je u katastrofalnom stanju jer su ga traktori i prikolice unistili... Kuca, u kojoj valjda ima tekuce vode i u kojoj se lozi - gde je grejanje iz toplane svemirska tehnologija... Kuca, u kojoj verovatno krov prokisnjava... itd.
Lepo je to, kao ideja ili masta, a praksa je... nesto drugo.
Moj kum ima kucu (obicnu prizemnu), u Beogradu. Mnogo je to posla, samo da bi se postojalo u kuci.

Sto se mene tice, mogu da svratim tamo negde, strogo turisticki, tokom leta. Ostali periodi su zgodniji u gradu.

Nasledjen stan nije zaradjen. Sto rece jedan na TV: "Nisu meni oduzeli nego mojim roditeljima".

Bitno je jer je tema otvorena na delu za Beograd i jos sa Beogradom u naslovu.
Da, ali ima i beskućnike u naslovu.
Nije naslov "kućnici s kućom van Beograda bez kuće u Beogradu".

Izraz "beskucnik" se mnogo cesce upotrebljava za onog koji je prisiljen da cele godine spava napolju... ali ne vidim neki bolji izraz, a "nemaoc" nekretnine ne postoji kao izraz u srpskom.
I "lopov" se mnogo češće upotrebljava za sitne džeparoše nego za političare.
So what?
Upravo zbog te na-pogrešni-trag-navodeće frekventnosti upotrebe reči "beskućnik" sam i otvorila temu.

Recimo, ja već godinama imam u ličnoj adresu na kojoj ne živim.
Jer, prosto, nemaš opciju da u mup-u navedeš "nigde" kao mesto stanovanja.
A za mnoge ljude je to "nigde" realna opcija.

Kuca, tamo negde, do koje nema asvaltnog puta ili je u katastrofalnom stanju jer su ga traktori i prikolice unistili... Kuca, u kojoj valjda ima tekuce vode i u kojoj se lozi - gde je grejanje iz toplane svemirska tehnologija... Kuca, u kojoj verovatno krov prokisnjava... itd.
Lepo je to, kao ideja ili masta, a praksa je... nesto drugo.
Mala analogija:
Kačamak, pored kojeg moraš da stojiš da ti ne zagori, kačamak, u kome nema mesa, a ni slanine, kačamak, koji može da ti napravi žešću opeklinu na ruci ako ne mešaš onom varjačom postojano kano klisurine... lepo je to kao ideja ili mašta, a praksa je... nešto drugo.

Moj kum ima kucu (obicnu prizemnu), u Beogradu. Mnogo je to posla, samo da bi se postojalo u kuci.

Sto se mene tice, mogu da svratim tamo negde, strogo turisticki, tokom leta. Ostali periodi su zgodniji u gradu.
Moj kum kuva kačamak, običan (bez slanine ili kajmaka) u kazanu. Mnogo je to posla, samo da bi jeo.
Što se mene tiče, mogu da svratim na kačamak tamo negde, strogo u vreme posta na vodi. Ostalim danima je zgodnije jesti u nekom elitnom restoranu.

.....

Pa jeste, bato, ako spadaš u buržuje pa se hraniš po restoranima :malav:

- - - - - - - - - -

Majkumu, opet dajem prehrambene analogije. Vidi se da sam na dijeti :mrgreen:

Back