Beograd četvrti u svetu po zagađenju vazduha

Julius Primus

Zainteresovan član
Poruka
463
Beograd je jutros po zagađenosti vazduha na četvrtom mestu u svetu, pokazuju podaci sajta Er vižual.
Kako se navodi, povećano je prisustva PM čestica od 2,5, prenosi Tanjug.

a6a-2.jpg

Može li neko racionalno da objasni činjenicu da je Beograd (Srbija) već skoro pa konstantno u 4 najzagađenija grada na planeti Zemlji?

Razumeo bih da imamo stotine miliona stanovnika u urbanim područjima poput Pakistana ili Indije ili da imamo industriju kakve postoje u Kini ili Americi ili da smo u blizini takvih nekih centara... ali mala Srbija u centru nerazvijenog i pustog Balkana da bude u vrhu po zagađenju na čitavoj planeti?
Neko bi možda rekao da sagorevamo ugalj u grejnoj sezoni ali ugalj koriste i drugi i to i više od nas...

Poslednja izmena od moderatora:
Ja sam se pre dva dana zapanjila kada sam videla oblak smoga iznad Beograda.
Nije važno koji smo u svetu, to je grozno za videti. Vazdušna strujanja i pritisak
vazduha igraju u tome veliku ulogu i stručnjaci bi svakako mogli da objasne zašto
se to dešava. Mada to ne ide u prilog njihovoj kobajagi zelenoj agendi pa pričaju
koješta ili samo ćute.

Da dam neko zapažanje.
Leto , vedro vreme, mali vetrić, vazduh u Beogradu fantazija .
Ali kako dojem u Beograd non stop kašljem , ne samo ja nego i drugi .
Šta je u pitanju ne znam.Osim da je faktor ili loše gorivo sa nekim nepoznatim aditivima , ili
tečnost za sagorevanje dpf filtera jer gde god se nadjem blizu novih automobila mene počne strašno da guši
u grlu, gde god su starudije u blizini ja nemam tih problema. Starudije čade ali me ništa ne guši.

Zapažanje broj dva, ono što se vidi na jesen ili zimi, da svi odžaci imaju kape ( kobejagi da ne prokišnjavaju)
Posledica toga je slaba ventilacija i umesto da dim ide vertikalno visoko u atmosferu , dim gde god se nalaze kape ( koje treba zabraniti) vraća se prema zemlji i nastaje smog .Odžaci se začepljuju i time smanjuje kvalitet promaje.
Upotrebom peleta ( koji je zlo za ekologiju i privredu) stvar se još više pogoršava jer sav otpad , pepeo i ostaci zemlje okoraka koji se nalaze na drvetu odlazi u atmosferu i pada po ulicama i gradu . Zna se da klasične peći imaju pepeljaru u kojoj se sakuplja pepeo i baca na deponiju , a neko i time djubri loše zemljište.
....................................................................................................................................................................

Treća stvar, neplanski urbanizam je doveo do vazdušnih prepreka bez prolaza i ruža vetrova , što je posledica raznih vlasti (genijalaca) u zadnjih možda pedesetak godina.

Back