Beliz - Šta ću tamo?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.547
Sensei Presents.png

Mita Komita 4. februar 2021
Beliz

Nije Beliz na kraj sveta... ustvari, skoro da jeste. Let od Beograda do glavnog grada Beliza uzme dobrih 29 sati. To, ako letite sa Švajcarcima. Francuzi to rade laganica, 36 i po sati sa presedanjem u Parizu i Atlanti (SAD). Da sumiram - dva dana puta. Znači, pečeni pilići, kuvana jaja, sremska, crni luk, so... to vam sve treba kad ogladnite jer, ko što i mala deca znaju, hrana u avionu nije ni za.., šta? Piće ne sme da se unosi u avion, ali srećom daju oni džabe osveženje.

belize-city.jpg

Šta ću ja tu?

Pitam se i sam? Tolki put, sav slomljen, treba mi tri dana da se saberem...

Dal da idem da obilazim ruševine Maja civilizacije koji su se tu ušunjali od pre Hrista? Tačnije, hiljadu i po godina pre Hrista.

Maya20Ruins20in20Belize_1.jpg

To mogu da gledam i na TV ili internetu. I da se zavalim ko čovek a ne da se provlačim kroz džungle da me nešto izede...
Moram da promislim.

Ima na jednom mestu u džungli masa šarenih ptica. To nije loše da se vidi. Možda i odem.

Keel_billed_toucan.jpg
Image result for belize birds

Image result for belize birds

A ima i one opasnije životinje, divlje, tipa jaguar, krokodil, i tako to...

Image result for belize animals

Srećom, organizuju ekskurzije. Valjda su sigurne, još nisam čuo da je nekog turistu izela divlja životinja.
Videću.

Moram da priznam da me privlači Velika Plava Rupa. (Nemoj sad da neko insinuira nešto apropo rupe!)

travel.usnews.jpg

Kažu, vidi se iz svemira! Ne znam, nisam bio.

Ima i puno pećina koje mogu da se obilaze kajakom. To mi zvuiči primamljivo...

df.jpg

A može kajakom i na okean ako je baš zapelo
unnamed.jpg

Ali ja bih radije da ronim i gledam lepe prizore (ovu veću)...

Image result for belize snorkeling

(evo me u društvu sa jednom)

belize-snorkeling.jpg

A mogu i da se izvalim ko čovek na plaži i da lenčarim... Ipak, radi se o godišnjem odmoru a ne umoru....

Image result for belize beaches

Mogao bih ja još ovde da nadodajem, ali ne mogu više slika da trpam pa ću da stanem.

Nego, da vas pitam: Šta bi vi radili i obilazili na Belizu?

Kao klinac sam se mnogo interesovao za geografiju. Znao sam sve države sveta i skoro svakoj glavni grad, zastavu i gde se otprilike nalazi.
A evo sad mator konj sam skontao da je Belize u stvari država u Srednjoj Americi a ne u Africi. :fdlan:
Stalno sam mislio da se nalazi na krajnjem jugoistoku Afrike i da se graniči sa Južnom Afrikom i da je baš tu Great Blue Hole. A sad kontam da je to Svazilend i da sam mešao te dve države.

Kao klinac sam se mnogo interesovao za geografiju. Znao sam sve države sveta i skoro svakoj glavni grad, zastavu i gde se otprilike nalazi.
A evo sad mator konj sam skontao da je Belize u stvari država u Srednjoj Americi a ne u Africi. :fdlan:
Stalno sam mislio da se nalazi na krajnjem jugoistoku Afrike i da se graniči sa Južnom Afrikom i da je baš tu Great Blue Hole. A sad kontam da je to Svazilend i da sam mešao te dve države.
Da, nekako navlači na pomisao da je negde u Indijskom okeanu ili možda Pacifiku. A ono na obali Karipskog mora. Graniči s Meksikom na severu i Gvatemalom na zapadu i jugu.

Моја другарица је морала да проведе пар месеци пословно у Белизеу ( ради за америчку компанију) и провела је сво време заробљена у хотелском комплексу , под пратњом је одвожена на посао и враћана у хотел. Пре одласка је упозорена да не иде никуд сама , да не напушта хотел без обезбеђења, да ни случајно не једе храну спремљену ван хотела. У сваком случају , ужасно искуство.
Преносим њене речи али мени довољно да не пожелим да одем.

Моја другарица је морала да проведе пар месеци пословно у Белизеу ( ради за америчку компанију) и провела је сво време заробљена у хотелском комплексу , под пратњом је одвожена на посао и враћана у хотел. Пре одласка је упозорена да не иде никуд сама , да не напушта хотел без обезбеђења, да ни случајно не једе храну спремљену ван хотела. У сваком случају , ужасно искуство.

ameri uvek imaju dramu za "svoje" ljude ... kada su bile demonstracije u Beogradu (da ne naglasavam koje) svi do jednog (radnici pri ambasadi USA) su dobili preporuku da ne izlaze iz svojih stanova i navuku rolatne. A sto je ceo grad skoro normalno funkcionisao nikom nista.
Verujem i da je za ovo turisticko mesto ista prica "predostroznosti" .

Za New York drugarica dobila u hotelu iste preporuke da ide samo avenijama i bulevarima da ne skrece po sporednim ulicama ...

Belize ...njujork ... gde je slicnost osim da su u USA ....

a onda setas Beogradom, Novim sadom, Nisem, Vranjem i neki pametni navijac se resi da upozori svog protivnika da mu se ne mesa u poslove...

Sa tvojim stavom nisge iz stana ne bi izasla jer je cela planeta jedno nebezbedno mesto.

@tema ... otisao DA...radio SVE .... samo sorc i bleeeeeeeee uzivanje

... otisao DA...radio SVE .... samo sorc i bleeeeeeeee uzivanje

Ето , супер ! драго ми је да имаш такво искуству , али реално ..имам превише дестинација на које желим да одем пре него да проверавам шта је истина о Белизеу хахаха

mora da je bila neka kriza u to doba
(p.s. dobar ti potpis!)

Не знам , то је година пре короне. А могуће да је америчански 3п :roll:

( п.с. хвала !)
Kada postoji i implicirana opasnost za američke državljane, oni gledaju da ih upozore i ako treba zaštite. Pretpostavljam da je klima u Belizu bila sa negativnom konotacijom prema amerima a korporacija nije htela da rizikuje da joj neko otme radnika pa da ih zlostavlja sa ucenama (ili da im seče glave kao što je Isis radio). Naravno, korporacije to ne rade jer su humanitarne organizacije, već da preduprede potencijalni materijalni gubitak.

Kada postoji i implicirana opasnost za američke državljane, oni gledaju da ih upozore i ako treba zaštite. Pretpostavljam da je klima u Belizu bila sa negativnom konotacijom prema amerima a korporacija nije htela da rizikuje da joj neko otme radnika pa da ih zlostavlja sa ucenama (ili da im seče glave kao što je Isis radio). Naravno, korporacije to ne rade jer su humanitarne organizacije, već da preduprede potencijalni materijalni gubitak.

Е да , радило се о некаквим киднаповањима.

(П.С. имаш дозволу да ми пишеш у ПП :malav: (јер си један фин господин))

obzirom da je blizu san salvador i ostali "lepi" gradovi u Meksiku naravno da je kidnapovanje privredna grana koja je vrlo zastupljennja ...
iz vise izvora znam (bili ljudi pricali mi ) da stu takva turisticka mesta drzava u drzavi i da se strogo vodi racuna da se u okviru kompleksa NISTA ne sme dogoditi turistima :D

Nato necu da ti pisem u pp jer nisam fin gospodin :P

obzirom da je blizu san salvador i ostali "lepi" gradovi u Meksiku naravno da je kidnapovanje privredna grana koja je vrlo zastupljennja ...
iz vise izvora znam (bili ljudi pricali mi ) da stu takva turisticka mesta drzava u drzavi i da se strogo vodi racuna da se u okviru kompleksa NISTA ne sme dogoditi turistima :D

Nato necu da ti pisem u pp jer nisam fin gospodin :P

Болдовано ? Тако сам и чула. Ван хотелског комплекса ,не гарантују безбедност.

А ти јеси фин иако се кријеш :z;:

Back