Da li ste nekad bili u ovom gradu i kakva su vam iskustva ?
Bila u oktobru prošle godine. Grad kao grad je mnogo lep, jako lepe zgrade, crkve, parkovi, sve lepo picnuto i sređeno. Centar grada je mali i sve ti je blizu, što je i najvažnije, jer van centra imaš samo stambene zgrade i ne baš nešto mnogo za videti. Ali moj utisak je da, nažalost, u Briselu nema života. Na ulici se u toku dana mogu sresti turisti i klošari, a uveče i oni isključivo u centru.
Koje znamenitosti treba obici ?
U samom Briselu imaš jako puno muzeja, ali moraš paziti na njihovo radno vreme, ponedeljkom ne rade, ostalim radnim radima od 10 do 17, pa ako ideš poslovno tamo, teško da ćeš ući u bilo koji njih. Za videti : (moj savet ti je pošto ideš bez vodiča, da kupiš neki vodič ovde kod nas, tamo na aerodromu uzmeš mapu na kojoj su ti već ubeležene sve znamenitosti, ucrtaš svoju putanju i kreneš) Grand Place, prelepa gotska katedrala u samom centru grada, još jedna manja katedrala(zaboravila naziv) i preko puta nje prelep park, pa imaš briselski park, onaj mali decak sto piski (Maneken pis), malo dalje od centra čuveni Atomijum i Mini Europe park, ako voliš da vidiš gde sastanče evropski političari, možeš da vidiš i evropsku četvrt...sve ove informacije možeš pronaći na netu, ima dva oslična sajta, ali da ti odgovorim redom...
Sta se ne sme propustiti ?
Brisel je tako mali da ništa nećeš moći da propustiš, osim eto, tih muzeja koji imaju nezgodno radno vreme. Ali ja ni za živu glavu ne bih propustila da odem na izlet do Briža. Pogledaj i taj gradić na netu i sve će ti biti jasno, tamo kad kročiš kao da si u nekom drugom veku...
Koje nacionalno jelo da probam ?
Ja u Briselu, pa ni u celoj Belgiji nisam uspela da probam njihovo nacionalno jelo. restorani koji su za turiste su uglavnom prilagođeni francuskoj i španskoj kuhinji, kada su me kolege sa posla vodile na klopu, bilo je to jednom u kineski. jednom u španski restoran, tako da ne znam da ti odgovorim na ovo pitanje.
Da li tamo postoji metro ?
Postoji, karta od centra grada do Atomijuma npr. je 1.5e. Takođe, voz se koristi kao prevozno sredvstvo, što je meni super odgovaralo. Ono što me je oduševilo je to što direktno iz zgrade aerodroma možeš da uđeš u voz, metro, autobus, tramvaj...
Da li znate za neke sajtove o ovom gradu ?
Ima ih dva koja su meni najviše koristila
http://www.trabel.com/brussels.htm
http://www.visitbelgium.com/
Od koliko do koliko se krecu cene suvenira (privesci, razglednice, rakijske casice, upaljaci, solje) tj. da li su cene iole pristupacne ?
Suvenira ima dosta, cene su od 5e pa naviše. Ja lično smatrala sam da je najbolji suvenir koji se može doneti iz Belgije ČOKOLADA i sudeći po reakcijama onih koji su ih dobili, nisam uopšte pogrešila.
Mogu da ti zakačim slike i setim se naziva svih znamenitosti koje sam obišla, ali to će biti nekom drugom prilikom, pošto sad posao zove.