'Bele dame'-Misteriozne pojave u starim zamkovima

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.440
U starim zamkovima borave takozvane 'Bele dame' - eterične i providne ženske utvare
obučene u belo. Svaka plemićka porodica u Bavarskoj ima svoju 'belu damu' koja je često identifikovana sa nekom tragično preminulom plemkinjom. Njena pojava povezana je sa
događajima važnim za život onih koji ih vide, a ponekad 'bela dama' izvodi na puti izgubljene
putnike, pomaže u kućnim radovima, čuva nepoznata bogatstva ...
Ona poznaje sudbinu ljudi i njen je svedok.

Prva pojava 'bele dame' koju beleži istorija, desila se 29. oktobra 1268. godine. Toga dana,
kako beleži jedna stara hronika, u zamku Volfštajnu u blizini Landšuta, severozapadno od
Minhena, bavarskoj princezi Elizabeti, udovici cara Konrada IV Hoenštaufena, prikazala se
'bela dama'. Princeza je tada izgubila svaku nadu da će videti najmlađeg sina, poslednjeg
muškog naslednika carske porodice. Mladić je godinu dana ranije otišao u Italiju u nastojanju
da povrati moć Hoenštaufena. Poduhvat nije uspeo i Karlo d'Anđo ga je osudio na smrt.
Istog dana kada je njegova majka videla 'belu damu' on je pogubljen u Napulju!

Iako je ova 'bela dama' Hoenštaufenovih najpoznatija, i mnoge druge 'bele dame'
lutaju po Bavarskoj. Neke se redovno vraćaju, a neke 'spavaju' generacijama i onda
se neočekivano pojave. Oni koji su ih videli kažu da imaju izgled devojke. Ova misteriozna gospa u belom inspirisala je mnoge pisce, pesnike i muzičare.

image-49534-1.jpg

Početkom XIX veka F.A.Boaldije napisao je operu 'Bela Dama' koja je doživela
veliki uspeh. 'Bele dame' su često vezane za tragične ljubavi. Na primer, u danas razrušenom zamku Karlštajn, pored Bad Rajhenhola, preko 700 godina javlja se
bela utvara Gizele koja se ubila zbog ljubavi. Njen otac, vlasnik zamka, nije joj
dozvolio da se uda za voljenog mladića jer joj je bio namenio drugog mladoženju.
Kada nije mogla da izbegne taj dogovoreni brak, Gizela se bacila sa zidina zamka
i još uvek nemirno luta.

U Rimbahu, u zamku Lihteneg, luta druga 'bela dama', koja vekovima ponavlja
tragični ritual. Obučena u belo i lepršava, kreće se duž kule i vanjskih zidova zamka,
a onda neočekivano, uz jezik krik, bela sena skače odbijajući se od stene. I danas mnogi tvde da su videli kako nesretna devojka iz noći u noć ponavlja svoje jezivo samoubistvo. Razlog je naime bio, da kada je neprijatelj u XV veku napao njihov
zamak, ćerka gospodara zamka zaljubila se u mladića iz suprotnog tabora.
Roditelji su je prokleli, a ona se bacila sa kule.

https://www.conopljanews.net/dama_u_belom.html

Isti duh je dosađivao i Napoleonu koji je na putu ka Rusiji boravio u ovom zamku.
Pošto mu je bila poznata ranija priča, poslao je glasnike da se pobrinu da mu ne bude pripremljena ista soba u kojoj je boravio i nesretni general. Njegovoj želji je udovoljeno, ali ga je utvara ipak pronašla. Zamak u Bajrotu je restauriran, ali se 'bela dama' još uvek pojavljuje.
image-49534.jpg

Poznata je i 'bela dama' porodice Hoencloren. Ovde nije reč o utvari vezanoj za zamak nego za porodicu, jer se uvek pojavljuje na mestu gde se nalazi neki član porodice Hoencolern.
Ta 'bela dama' prvi put se pojavila u zamkuPlasenburg, pored Kulmbaha, kada je predskazala smrt Albrehta III, princa naslednika Brandemburga, koji je živeo u XV veku. Zatim se pojavila 1489. godine, razbludnom princu Frederiku IV koga su zatim, zarobili njegovi sinovi i 15 godina držali zatočenog u kuli zamka. Ali, najpoznatija pojava ove 'bele dame' desila se u noći 10. oktobra 1806. godine, u vreme takozvanog 'koalicionog rata'. Princ Ludvig Ferdinand, 34-godišnji brat Frederika Velikog, seo je za klavir u jednoj dvorani u zamku i počeo da svira. Za susednim stolom sedili su dostojanstvenici koji su se udružili protiv Napoleona, a začetnik te inicijative je bio mladi princ. Upravo su slavili, jer je izledalo da stvari idu željenim tokom. Kada je odzvonila ponoć, princ je odjednom prebledio... Evo kako grof Karl fon Nostic, ađutant princa, opisuje prizor u svojim 'Memoarima' sačuvanim u arhivama porodice Hoencolern: 'Lepo prinčevo lice je čudno pobledilo, prsti koji su prelazili dirkama zastali su kao paralizovani, prešao je rukom preko očiju, pogledao me, zatim žurno ustao, zgrabio jednu sveću, pojurio prema vratima i nestao. zatim sam, u hodniku, video princa sa svećom u ruci kako sledi neku priliku umotanu u belo. To fantastično biće kretalo se bez ikakve žurbe, a kada je stiglo na kraj hodnika, samo je iščezlo. Tu, međutim, nije bilo nikakvih vrata. Jednostavno je nestala...'
Razljućen, princ je pregledao zidove tražeći neki tajni prolaz kroz koji je prilika nestala, ali nije našao ništa. Kada mu je prišao ađutant, upitao je:
- Jesi li video?
- Da, jesam, žena obučena u belo.
- Znači nisam sanjao, i ja sam je video, to je bela dama.
Prince je zakleo svog ađutanta da o ovome nikome ne priča i vratio se u dvoranu. Sledećeg jutra utvara se vratila. Sedila je plačući pored puta kada je princ prolazio na čelu svojih vojnika. Povikao je svom ađutantu: 'Bela dama me prati'. Nakon toga je odjurio galopom, a nekoliko sati kasnije princ je poginuo u boju znajući da mora umreti. Znao je da bi svaki beg bio uzaludan.
'Bela dama' je vekovima poznata porodici Hoencolern, a izgleda da tužne događaje najavljuje noseći crne rukavice, a radosne, noseći bele. Poznato je da je 'bela dama' bila toliko popularna u Bavarskoj u XVIII i XIX veku, da su se mnoge princeze i plemkinje služile maskom kako bi se bez rizika uvukle u sobu svojih ljubljenih.
:D:D:D

Ja bih Zagora ali imam ovog idiota.... Luka Skajwalkera...

Duhovi smo svi.

Samo eto dolazi vreme za Duh uz sve i protiv svih....

Sam protiv svih. Tu sam već kapirao da je sve slagalica. Ali avantura i mačka me vodila da ne budem el zet ili uča pre vremena.

Ja ne mogu protiv osnovnih principa.
Samoubistvo je pogrešno.

Kao i toga da vi vodite ovog puta. Novi naraštaji najviše. Dečiji svet....
Moje je samo da kažem da ili ne....

Zasrali smo pošteno. Velikog vam štrumpfa....

Back