Bele čarape sa papučama? Kako je modni promašaj postao hit leta

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
393.833
Nekada tema viceva, a danas statusni simbol, bele čarape prošle su put od sportskih terena i univerzitetskih kampusa do modnih pista i street style kombinacija.
Od simbola čistoće do modnog „stejtmenta”, postale su nezaobilazan detalj protekle letnje sezone.

Danas se visoko navučene bele sportske čarape ponosno pokazuju uz firmirane papuče i kratke pantalone, a logotipi sportskih brendova poput Najk, Adidasa ili Pume postali su nezaobilazan detalj.Ovaj stil, koji su prvo prigrlili influenseri, a zatim i mladi pripadnici Generacije Z, rođeni između sredine 1990-ih i ranih 2010-ih,
transformisao je obične čarape u pravi modni must-have.

Clip_7.jpg

S druge strane, kratke sportske čarape i nazuvci, koji su godinama bili omiljeni izbor milenijalaca (rođenih od ranih 1980-ih do sredine 1990-ih),
sada su potisnuti i završili su na dnu fioka. Kako je to sažeo nemački list Zidojče cajtung: „Umesto čarapa koje jedva vidite, trend je sada da se čarape vide izdaleka“, prenosi SCMP.

Jedan od predvodnika ovog trenda je irski glumac Pol Meskal, koji je na Nedelji mode u Milanu, pokazao svoje noge u belim pamučnim čarapama.
Njegov uticaj potvrđen je i u Gučijevoj kampanji, gde je pozirao u kombinaciji belih čarapa i elegantnih mokasina, čime je ovaj trend stigao i u svet visoke mode.
Ipak, još veći odjek izazvale su njegove izuzetno kratke pantalone, koje su gotovo izgledale kao bokserice.

Sinonim za higijenu

Ismevanje belih čarapa kao modnog greha, posebno kod muškaraca, poslednjih decenija poprimilo je vlastiti život.
Bele čarape potiču iz sportske odeće 19. veka u anglo-američkom prostoru

U 19. i ranom 20. veku ljudi su odeću prali u kipućoj vodi, što je vremenom uzrokovalo bledenje boja.
Zato je bela boja postala sinonim za ličnu higijenu.Od 1940-ih bele čarape postale su deo tinejdžerske i univerzitetske mode u SAD.

Bele čarape povezivale su se sa penny mokasinama, cipelama koje su od 1930-ih bile deo uniforme i muškaraca i žena na američkim elitnim univerzitetima.

Uvek kasnim jednu generaciju. Dok su svi nosili one jedva vidljive nazuvke, ja sam istrajavao u visokim (i normalnim) čarapama.

Sad kad su nazuvak čarape izašle iz mode, ja sam ih prihvatio i samo njih nosim, i ene - više nisu u modi.

Vazda kasnim sa trendovima.
Sada imaš priliku da se ugledaš na glumca Pola Meskala ( slika gore)
..crne mokasine, bele carape, kratke pantralone ili ti bokserice, svetlo plava košulja i neizbezne naocare za sunce ..:)

Back