Bela sova - dobar ili los znak? (moja prica)

Poruka
3.797
napisacu vam zanimljivu pricu
bolovao mi je otac prosle godine od kovida. trajalo je vise od 10 dana,jake temperature koje se ne skidaju. bili smo zabrinuti,uplaseni naravno. ovde gde zivimo,obicno vrlo cesto cujem sovu u vecernjim satima. ljudi je ovde takodje zovu i "čovekalo". bukvalno nikad,ali nikad je nisam video tako blizu,jednostavno nikad nije dolazila. ali tada,bas tada je dosla. jedan jedini put. ja unutra u sobi,cujem na terasi nesto se oglasava u vecernje sate. izadjem na terasu,vidim na jednoj dasci stoji prelepa bela,velika sova. gleda me pravo u oci,bila je tu nekoliko sekundi i ode. cale je inace ozdravio par dana nakon toga...ako pogledate u google,bela sova je dobar znak. ona crna mozda i nije. ja sve razumem,ali nikad se inace nije pojavila,sem tada...znaci jedan jedini put.

Dobar znak

images.jpg

Sove su predivne ptice i moje omiljene.
Za njih se kaze da donose srecu,bogatstvo, zdravlje i ljubav.U mnogim zemljama sove su povezane sa mudrošču ali i magijom.

Hari Poter imao je belu sovu koja mu je donosila poštu :)
1665692384645.png

Sto se tice Srbije bele sove su retke . Statistike kažu da se na svakih oko 50.000 jedinki sove utine (Asio otus) u Srbiji nađe samo jedna jedinka koja je bela. Ovako retka obojenost, koju priželjkuje da vidi svaki ljubitelj ptica, zove se leucizam, a nastaje kao posledica nedostatka gena koji određuje obojenost pera, kljuna i kandži.Kod Prijepolja 2020 g.primećena retka sova: Potpuno bela kukumuvka viđena samo tri puta za 40 godina

Obožavam Sove ali one su za zivot u prirodi a ne u kavezu

Dobar znak

Pogledajte prilog 1238032

Sove su predivne ptice i moje omiljene.
Za njih se kaze da donose srecu,bogatstvo, zdravlje i ljubav.U mnogim zemljama sove su povezane sa mudrošču ali i magijom.

Hari Poter imao je belu sovu koja mu je donosila poštu :)
Pogledajte prilog 1238034

Sto se tice Srbije bele sove su retke . Statistike kažu da se na svakih oko 50.000 jedinki sove utine (Asio otus) u Srbiji nađe samo jedna jedinka koja je bela. Ovako retka obojenost, koju priželjkuje da vidi svaki ljubitelj ptica, zove se leucizam, a nastaje kao posledica nedostatka gena koji određuje obojenost pera, kljuna i kandži.Kod Prijepolja 2020 g.primećena retka sova: Potpuno bela kukumuvka viđena samo tri puta za 40 godina

Obožavam Sove ali one su za zivot u prirodi a ne u kavezu

znaci video sam izuzetnu retkost. previse bila plasljiva da je slikam,ali bice ako upecam priliku... :)

Poslednja izmena od moderatora:
napisacu vam zanimljivu pricu
bolovao mi je otac prosle godine od kovida. trajalo je vise od 10 dana,jake temperature koje se ne skidaju. bili smo zabrinuti,uplaseni naravno. ovde gde zivimo,obicno vrlo cesto cujem sovu u vecernjim satima. ljudi je ovde takodje zovu i "čovekalo". bukvalno nikad,ali nikad je nisam video tako blizu,jednostavno nikad nije dolazila. ali tada,bas tada je dosla. jedan jedini put. ja unutra u sobi,cujem na terasi nesto se oglasava u vecernje sate. izadjem na terasu,vidim na jednoj dasci stoji prelepa bela,velika sova. gleda me pravo u oci,bila je tu nekoliko sekundi i ode. cale je inace ozdravio par dana nakon toga...ako pogledate u google,bela sova je dobar znak. ona crna mozda i nije. ja sve razumem,ali nikad se inace nije pojavila,sem tada...znaci jedan jedini put.
Ptica zlosutnica,nije Sova već, Ćuk

jeste evo sad sam citao, ali spada u sove svakako. :) u svakom slucaju bila je bela,na radost...
Kod nas u kraju Ćuk I Gak,t.j Gavran.Narod ga zove gakom.Kod nas je mišljenje da,ako se sova nalazi u blizini da je vazduh cist.A stvarno sam čitao o njoj da neće da dolazi gde je vazdug zagađen.Mislim da su to sve narodna verovanja.Dobro je što ti je ocu bolje i drago mi je zbog toga.Ima priče kod nas i da je ptica Kukavica,isto donosioc loših vesti.

Kod nas u kraju Ćuk I Gak,t.j Gavran.Narod ga zove gakom.Kod nas je mišljenje da,ako se sova nalazi u blizini da je vazduh cist.A stvarno sam čitao o njoj da neće da dolazi gde je vazdug zagađen.Mislim da su to sve narodna verovanja.Dobro je što ti je ocu bolje i drago mi je zbog toga.Ima priče kod nas i da je ptica Kukavica,isto donosioc loših vesti.

jeste ovde kod mene kuka stalno, bukvalno preko celog leta i jeseni u vecernjim satima. svaka 3 dana kuka, vazduh je cist, ali ipak to su samo kojesta sujeverja. ali ta divna bela sova koju sam video, e ona je nesto posebno. :)

Sova je stara duša, čuvar je drevnih znanja, ona ima sposobnost da vidi (ili bolje reći “da bulji” u) prošlost, da otkrije najveće misterije sveta. Tu se njena moć ne završava, jer su sove, baš poput najboljih vidovnjaka, talentovane i da predosete, čuju i vide buduće događaje pre nego što se oni zaista i dese. Ohrabrujemo vas da zaboravite na uobičajena tumačenja koja ovu pticu izjednačuju sa smrću. Sova, sama za sebe, nikako ne može biti simbol smrti! Tome nas uče kako kineska, tako i egipatska i indijska tradicija, koje u sovi vide takozvanog čuvara zagrobnog života, a to, složićete se, celokupnoj simbolici daje jednu sasvim novu dimenziju…

Grčka mitologia, na sovu gleda blagonaklono utoliko što je smatra vernom pratiljom boginje mudrosti Atine. I zaista, ko bi jednu tako pametnu i sposobnu boginju mogao da prati ako ne upravo najmudrija od svih ptica? Rimska mitologija joj ne osporava tu mudrost i inteligenciju, ali joj ipak dodaje i malo negativne simbolike, odnosno u njoj vidi vesnika loših događaja. Civilizacije Asteka i Maja su sovu takođe smatrale simbolom smrti i uništenja, dok u japanskoj kulturi simbolika varira u zavisnosti od toga koja vrsta sove je u pitanju. Slično stanje je i u Indiji, koja (reklo bi se) poštuje isključivo belu sovu, ljubimicu boginje bogatstva Lakšmi, i smatra je vesnikom uspeha. Kada je o našim prostorima reč, huk sove je oduvek značio dolazak smrti, odnosno upozoravao na razne opasnosti i nesreće.

Istina je, kao po običaju, negde između, i fer bi bilo reći da je sova samo neka vrsta vodiča između fizičkog i spiritualnog, odnosno materijalnog i duhovnog sveta. Postoji i jedno zanimljivo verovanje (rasprostranjeno prvenstveno kod onih koji duboko veruju u reinkarnaciju) da je sova zapravo poslednje što vidimo na ovom svetu. Kasnije, kada odlučimo da se “vratimo u materijalno” sova je i dalje sa nama, pa je njen lik zato tako čvrsto urezan u svima nama i na neki način predstavlja “tabu temu” koje se tako često plašimo a da ni sami ne znamo zašto. Ona je, u suštini, prvenstveno moćan simbol misterije, odnosno tajne, a onda svega ostalog.

Back