BELA RUKA

Па што убише мучки краља Александра у Марсеју?

Да је танцовао како су други свирали не би га одвели на стрељање у Марсељ.
То је чињеница, као и то да је краљ Александа био луфтон (син масона), временом највероватније под утицајем владике Николаја Велимировића дистанцира се од масонства и престао да посећује радионицу (ложу).
Његова самостална политика га је коштала живота, ту политику је касније покушао да спроведе и кнез Павле али је пучем уклоњен.

Ne lupaj. Prije ce biti da je tkz. kralj Aleksandar bio muflon, a nekakvo govedo je bio sigurno. Kakvu je politiku kenz Pavle sprovodio kad je postrojavao oruznike Banovine Hrvatske (malo potom preimenovane u ustaske) ??:roll:

Takvo su misljenje o njemu imali vojnici i oficiri u toj knjizi a moze se naci i puno vise o njegovom kasnijem "liku i (ne)djelu" u mnogim drugim knjigama (npr. knjige Laze Kostica o tom periodu). A ako mislis na sve onda treba spomenuti politicke spletke kojima se on bavio, pronevjere drzavnog novca za kupovinu ratnog materijala (zbog cega je srpska vojska potpuno nespremna usla u prvi svjetski rat), pljacku novooslobodjenih krajeva na jugu i zataskavanje ratnih zlocina nad Srbima 1914 godine preko Arcibalda Rajsa, zlocina koje su pocinili gotovo u cjelosti uglavnom Hrvati.

ali ne mozemo zanemariti da je Srbija upravo pod njegovo vlascu razvila i postala osnovni cinilac na Balkanu
nisam ja rekao da je Pasic iskljucivo pozitivan lik, ali nazvati ga stetocinom je uvreda za ono sto je Srbija postigla u periodu 1903-1914

Potpuno je pogresno , posmatrati stvari tako crno-belo . Sve strane su cinile greske , al daleko od toga da nisu bili rodoljubi .
Mnogi oficiri koji su kasnije podrzavali belu ruku , ( makar samo zbog postovanja prema sopstvenioj drzavi ) , bili su strasni Junaci u oiba balkanska rata .
A pri tom , postoji ogroman broj oficira koji nije bio ni na jednoj strani . Zivoin Misic na primer .
\Pa Stepa Stepanovic .
Mislim da lakonsko posmnatranje tih stvari i onlako donosernje zakljucaka , nije uu najboljoj srpskoj tradiciji .
Al jeste u trediciji ( makar i kretkoj ) onih drugih

Ne lupaj. Prije ce biti da je tkz. kralj Aleksandar bio muflon, a nekakvo govedo je bio sigurno. Kakvu je politiku kenz Pavle sprovodio kad je postrojavao oruznike Banovine Hrvatske (malo potom preimenovane u ustaske) ??:roll:

Да усташе нису убиле краља Александра не би било ни Бановине Хрватске која је створена под притиском Велике Британије.
Убрзо после атентата усташа на краља Акелксандра, новембра 1934. године Иво Татаља и Алберт Базала упућују кнезу намеснику Павлу "Загребачки меморандум" потписан од већег броја Хрвата јавних личност: надбискуп др Антун Бауер, надбискуп-коадјутором Алојзије Степинац, ректор Свеучилишта у Загребу Ђуро Стипетић, председник Хрватске академије знаности и уметности Алберт Базала, адвокат Иво Политело, вајар Иван Мештровић, песник Милан Ћурчин..., а у коме се захтевало преуређење Краљевине Југославије на федерално-конфедералној основи.
У Загребу 1937. год. Милан Ћурчин, Јозо Кљаковић, Иво Крбек, Иво Политело, Иво Татаља, Иван Мештровић,..., сачињавају "Један приједлог за нацрт Устава, са пријатељима", према коме би се решило хрватско питање и предвиђа стварање 5 федералних јединица: Хрватску, Словенију, Босну и Херцеговину, Војводину и Србију са Македонијом и Црном Гором а предлог нацрта Устава је био заснован на ставовима Велике Британије из 1928. године.
За ту политику В. Британије се залагао Џорџ Хју Сетон-Вотсон из Форин офиса касније и СОЕ у Београду који је по капитулацији Краљевине Југославије интерниран од стране Краљевине Италије у Велику Британију.
Иначе краљу Александру су били познати погледи В. Британије на Краљевину Југославију и њено унутрашње питање.

Živojin Mišić (1855 – 1921)

O Hrvatima

Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita
(Iz beleške sekretara Živojina Mišića, g. Milorada Pavlovića)

„Iz svega sto sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala…..

Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo.

Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.

Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.”

ali ne mozemo zanemariti da je Srbija upravo pod njegovo vlascu razvila i postala osnovni cinilac na Balkanu
nisam ja rekao da je Pasic iskljucivo pozitivan lik, ali nazvati ga stetocinom je uvreda za ono sto je Srbija postigla u periodu 1903-1914
Ipak, rekao bi , pod njegovim ocem . E vidis , cini mi se da je upravo Kralj Petar bio taj koji je podigao Srbiju u svakom smislu .

Back