BELA RUKA

Противтежа Црној руци.Настали су за време краља Петра Карађорђевића.Били су малобројнији и служили да се супротстављају Црној руци

White Hand or Bela Ruka (Serbian: Бела Рука), was a secret, unofficial military organization in the Kingdom of Serbs, Croats, and Slovenes (and later in the Kingdom of Yugoslavia).

White Hand was opposed to another, similar organization called Black Hand, and it was formed for this purpose in 1912 by Colonel Petar Živković[1] (who was, along with the Black Hand, involved in the 1903 coup against Aleksandar Obrenović), with blessings from Prince Alexandar Karađorđević (later King Alexander I of Yugoslavia).

http://en.wikipedia.org/wiki/White_Hand_(military_organization)

Petar Živkovićhttp://en.wikipedia.org/wiki/Petar_Živković

Ради се о групи високих официра окупљених око Регента Александра Карађорђевића. Они су били одани Династији и претстављали су противтежу црноруковцима који нису били задовољни како су се ствари у Србији развијале након Мајског преврата и доласка Карађорђевића на власт. Ово незадовољство је кулминирало у време абдикације Принца Ђорђа Карађорђевића и проглашења Принца Александра за Престолонаследника. Црноруковци су говорили како "они нису ставили главу у торбу да би се њих двојица отимали око престола..." и да су спремни поново ураде оно што су већ урадили Маја 1905. године како би се такво стање, штетно по Србију прекинуло! Као противтежа тој опасности око Принца Александра се окупила група официра и основала оргнизацију Бела рука. Сукоб ове две супротстављене групе официра је кулминирао у Грчкој, 1916. године, када су црноруковци похапшени и осуђени у Солунском процесу, Апис и још један официр су стрељани а више их је осуђено на робију. Повод је био наводни покушај атентата на Регента Александра мада се сматра да је све исценирано од стране белоруковаца. Код Савезника је ово имало негативан одјек јер су осуђени у процесу били веома способни официри и доказане патриоте. Интересантно је да су се и једни и други отимали о командне положаје и тражили да буду послати са својим јединицама на правце главних удара Поћорекових Армија како би се у борби показали и доказали свој патриотизам и оданост, црноруковци Србији, а чланови Беле руке Династији Карађорђевић и Србији. Забележени су случајеви да су поједини чланови ове две групације официра српске војске заједно, загрљени, полазили на фронт. Ревизијом солунског процеса, мислим да је била 1957. године (нисам до краја сигуран) сви осуђени су ослобођени кривице и рехабилитовани. Али и то је била Титова ујудурма, није то урадио из љубави и пијетета према тим херојима. А и зашто би, па они су га умало убили 1914. године када је ратовао против њих на Дрини. :rtfm: И ОН нам је деценијама био ПРЕТСЕДНИК!? :dash::sad2::eek: СТРАШНО!!!

Tacno Bela Ruka je oficirska organizacija , pandan Crnoj ruci . Inace , cisto da se zna , tad su svi oficiri , bas svi , bez obzira za koga su glasali , i kakva su im bila druga ubedjenja bili bekompromisne patriote i rodljubi do koske .

No to streljanje u Solunu nije cist obracun Aleksandra karadjordjevica sa Crnotkcima ,nego i izlazenje u susret , kako saveznicima , tako i Austrougarskoj .

Inace , da bi se u opste mogao organizovati Solunski proces , Bela Ruka je morala da se oslobodi dvojice bliskih Apisovih sasradnika i prijatelja.
To su Vojvoda Vuk i Mustaafa Golubic .
Jednog su neprekidno slali u nemoguce misije , dok konacno nije poginuo , a drugog su uspeli da posalju u Rusiju , da od ruskih zarobljenika Austrougara u Rusiji formira dobrovoljacke jedinice . Naravno , misli se samo na Srbe iz Bosne , danasnje hrvatske , kao i na Cehe . Bilo je nesto slovenaca . A eto , mozda je interesantno reci , tu je bila i jedna grupa hrvata , sa samim Stepincom na celu . Oni isprva nisu teli da idu za Solun , al im je Mustafa pripretio i pokazivao im fotografije gulaga u sibiru , de ce biti oterani , ako ne podju s njim .
I jos im je rekao da oni ne moraju da ratuju . Dovoljno je da rade u veseraju , ili tako neke druge poslove .

Tek kad su se ove dvojice ratosliljali , sproveden je solunski proces , pa su Apis i Vulovic strelljani . Obojica su na streljanju vikali zivela Srbija .

Sto se tice te rehabilitacije , nju treba sprovesti ponovo . Ne treba uvaziti ni jedan jedini zakljucak sa one koju su komunisti sproveli .

Poslednja izmena:
**Bela ruka** je zaslužna i za abdikaciju prestolonaslednika Đorđa 27. marta 1909. godine, a učestvovala je u iznuđivanju abdikacije kralja Petra 1.
Najpre regent, a docnije kralj, Aleksandar je, isto tako, uz pomoć **Bele ruke** autor mnogobrojnih zavera i smicalica, uplitanja i režiranja političkih događaja.

**Bela ruka** je čak i zvanično na vlasti posle uvođenja diktature kralja Aleksandra 6. janaura 1929. godine, kada Petar Živković postaje predsednik jugoslovenske kraljevske vlade, što je plod Solunskog procesa. Od toga doba **Bela ruka** i **Crna ruka** neprekidno će se sukobljavati, kao dva virusa koji se preoblače, mutiraju.

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:276330-Sukob-dve-ruke

Akcija Puniše Račića u parlamentu pripuje se opet "Beloj ruci"
http://novipazar.wordpress.com/2010...u-sjedjeli-neki-ministri-i-mrtav-hladan-uzvi/

Poslednja izmena:
Na celu Bele ruke bio je gotovo (za ono vrijeme) otvoreni homoseksualac, djeneral Petar Zivkovic, najintimniji Aleksandrov prijatelj.

Medju vojskom u to vrijeme se pricalo da su njihovi odnosi isli puno dalje od prijateljstva i bilo je puno negodovanja u vezi toga. Njihova ljubav izgleda da nije nailazila na razumjevanje kod ljudi toga vremena.

Ispravio bih ovo sto je Sanovnik naveo. Bele ruka na celu sa Aleksandrom i Zivkovicem je likvidirala i uklonila sve patriotske snage medju Srbima.

Слободан Јовановић то помиње, и Бранко Петрановић - морачу да мало прекопам своје списе да видим тачно где.

Na celu Bele ruke bio je gotovo (za ono vrijeme) otvoreni homoseksualac, djeneral Petar Zivkovic, najintimniji Aleksandrov prijatelj.

Medju vojskom u to vrijeme se pricalo da su njihovi odnosi isli puno dalje od prijateljstva i bilo je puno negodovanja u vezi toga. Njihova ljubav izgleda da nije nailazila na razumjevanje kod ljudi toga vremena.

Ispravio bih ovo sto je Sanovnik naveo. Bele ruka na celu sa Aleksandrom i Zivkovicem je likvidirala i uklonila sve patriotske snage medju Srbima.

Mislis , Ima li nekih argumenata za to . Ja mislim da su zapravo svi oni u to vreme bili rodioljubi i da niko od njih nije mrzeo Srbiju . A takodje , svi s ratovali rame uz rame , sem Rade Pasica , koji se izivljavao .

Mislis , Ima li nekih argumenata za to . Ja mislim da su zapravo svi oni u to vreme bili rodioljubi i da niko od njih nije mrzeo Srbiju . A takodje , svi s ratovali rame uz rame , sem Rade Pasica , koji se izivljavao .

Bela ruka je bila cedo neprirodne ljubavi Aleksandra i Zivkovica kao protivteza srpskom nacionalizmu Crne ruke. Protivili su se cetnickoj akciji u Macedoniji, igrali su veliku ulogu u abdikciji princa Djordja i bili upleteni u svaku prljavstinu koja se desila do Solunskog procesa, a i kasnije. Imas o tome u ko zna koliko knjiga stranih i nasih autora (Serbs The Guardians of the Gate od R. G. D. Laffan i mnogih drugih engleskih i francuskih autora toga vremena, a imas i knjigu "Vojvoda Vuk", ne sjecam se autora, knjige Laze M. Kostica koje se dodiruju toga vremena stvaranja Jugoslavije, te biografija princa Djordja). Nijedan vidjeniji cetnicki vojvoda ni Crnorukac nije prezivio rat. Nikad do kraja nije razjasnjena smrt Tankosica i vojvode Vuka tj. za obojicu se pricalo da su ubijeni sa ledja i da su neki Belorukci bili u blizini. A njih dvojica ne da su bili srpske patriote, nego su izmislili srpski patriotizam. Do Aleksandrove smrti nikada nije podignut spomenik vojvodi Vuku iako je izradjen odmah poslije rata, donacijama njegovih preostalih drugova - cetnika.

Bela ruka je bila pro-jugoslovenska, Crna ruka pro-srpska (nisu tada bili protiv stvaranja zajednicke drzave, ali vjerujem da bi to doslo na svoje nekoliko godina nakn okoncanja rata i da oni ne bi sjedili skrstenih ruku na sva ponizenja koja su Srbi trpili od trojke - Aleksandar, Pasic i Zivkovic).

Osim gay-sajtova, da li neka ozbiljnija referenca aludira, ako vec ne kazuje to explicitno, ovakvu tvrdnju?

Iste reference sto sam dao i Sanovniku. Jedan od najvecih skandala toga vremena je bio kad je Petar Zivkovic (cini mi se, poslije Kumanovske bitke) pokusao da siluje nekog mladog konjickog porucnika nakon pijanke. A bilo je jos slicnih incidenata vezanih za njega, a o tome je tih godina pricala citava vojska i narod. Cak je i princ Djordje savjetovao Aleksandra da ga ukloni i da narod i vojska "prica svasta" i za njega licno (sto je najvjerovatnije bila istina) Jedna od najboljih knjiga o tome je bila od nekog novinara sto je obilazio srpski i ruski front, mislim da je bio Rus, ali se ne sjecam naslova knjige, uglavnom knjiga je na engleskom. Covjek je zabiljezio sta je vojska i narod mislila o Pasicu, Zivkovicu i Aleksandru (uglavnom negativno a govorili su o pljacki, samovolji i nebrizi o narodu i vojsci).

Poslednja izmena:
Све те организације су по мени биле моронске..
Посебно Гаврило и његови компањони...
Толико зла су нањели Србству..из само њима знаних разлога..која немају везе са мозгом...

Требала је још само Црно Бела рука...која је радила координацију између Црне и Беле...

.. a o tome je tih godina pricala citava vojska i narod. .

Zaista prvi put cujem i vrlo sam iznenadjena , u negativnom smislu. Do sada sam mislila da su masoni ideološki otrovali Aleksandra i to mi je bilo dovoljno teško s obzirom da je potekao od onakvog oca, i da su svi losi i nakaradni Alerksanrovi potezi potekli od uticaja masonskih loza.
Imam el.knjigu "Guardians", prelistaću kad stignem..a ako se setiš imena Rusa koji je obilazio srpski front, napiši ovde.

Zaista prvi put cujem i vrlo sam iznenadjena , u negativnom smislu. Do sada sam mislila da su masoni ideološki otrovali Aleksandra i to mi je bilo dovoljno teško s obzirom da je potekao od onakvog oca, i da su svi losi i nakaradni Alerksanrovi potezi potekli od uticaja masonskih loza.
Imam el.knjigu "Guardians", prelistaću kad stignem..a ako se setiš imena Rusa koji je obilazio srpski front, napiši ovde.

Ako uspijem naci postavicu tu knjigu. Jako su zanimljivi njegovi opisi i ruskoga i srpskoga fronta, razmisljanja i pogledi obicnih ljudi i vojnika koje srece na putu itd.

Aleksandar je bio ljudsko zlo. Ja licno ne vjerujem u te teorije o masonima i sl. vec mislim da je to sve iz potrebe nasih ljudi da nekim stvarima daju fantasticna objasnjenja. Njegovo stetno ponasanje je zabiljezeno je jos u balkanskim ratovima, gurao je nos svuda i u svasta i njegova je uvijek morala biti zadnja. Pasic je bilo slican njemu, isto velika stetocina. Recimo, moze li se njegov odnos prema srpskim veteranima poslije rata pravdati masonstvom? Ili njegov odnos prema rodjenom bratu koga je drzao u ludnici i poslije smrti iako je princ Djordje bio najnormanlniji u citavoj familiji? I svaki drugi potez - uvijek na stetu srpskoga naroda - sve do atentata. Protiv stvaranja Jugoslavije su bili i Englezi i Francuzi a pogotovo Rusi, svako od njih iz svojih razlicitih razloga. Sve ono o cemu je pisao Arcibald Rajs nema veze sa masonima, nego sa srpskim stetocinama sa Aleksandrom i Pasicem na celu.

Njegov otac je bio najomiljeniji srpski vladar, pravi narodni kralj. 1915 kod Rudnika kao starac je sisao u rovove medju svoje vojnike kao obican borac. Kralj Petar je bio protiv toga da Aleksandar bude prestolonaslednik jer ga je znao ko zlu paru (ali je pod pritiskom politicara i AU morao pristati na to). Kazu da je umro sam u pocjepanim carapama a Aleksandar mu nije ni dosao na sahranu.

Poslednja izmena:
Takvo su misljenje o njemu imali vojnici i oficiri u toj knjizi a moze se naci i puno vise o njegovom kasnijem "liku i (ne)djelu" u mnogim drugim knjigama (npr. knjige Laze Kostica o tom periodu). A ako mislis na sve onda treba spomenuti politicke spletke kojima se on bavio, pronevjere drzavnog novca za kupovinu ratnog materijala (zbog cega je srpska vojska potpuno nespremna usla u prvi svjetski rat), pljacku novooslobodjenih krajeva na jugu i zataskavanje ratnih zlocina nad Srbima 1914 godine preko Arcibalda Rajsa, zlocina koje su pocinili gotovo u cjelosti uglavnom Hrvati.

Ja licno ne vjerujem u te teorije o masonima i sl. vec mislim da je to sve iz potrebe nasih ljudi da nekim stvarima daju fantasticna objasnjenja..

Mislim konkretno na pokušaj da panoramu Beograda pretvore u panoramu masonskog hrama..kada je Aleksandar naredio vojsci da raznesu eksplozivom srednjevekovni grad Žrnov, da od zašiljenog brda (radi se o Avali) naprave zarubljenu piramidu i da na vrhu Meštrović (takođe pripadnik masonskog "bratstva") postavi, kao što jeste Spomenik.To je trebalo da bude levi stub masonskog hrama, a desni je statua "Pobednika", prvobitno postavljena u centar, blizu Terazija..pa sau gospodje onog doba digle galamu zbog golotinje na spomeniku i "Viktor" je prenešen na Kalemegdan..na nasu nazovi sreću jer su poremećene koordinate u proporcijama hrama.
Takođe mislim da je Aleksandrovo insistiranje da uprkos svemu stvori Jugoslaviju na štetu Srbije i po svaku cenu, uprkos svemu, uvuče u zajednicu malobrojnu i istorijski polupoznatu naciju vatikanskih janjičara- uticaj masonske politike onog doba. Verujem da je i Aleksandrova svojevoljna i pogrešna odluka da ne preuzme posle rata pola tek stvorene Albanije (petogodišnje tvorevine velikih sila) takođe uticaj masonske politike.
Sad, doduše, u svetlu generala-silovatelja, pomišljam da je pored masona, i pederski lobi, mogao imati znatnog uticaja na našeg slavoljubivog, a slabopametnog Aleksandra. Na nekim stupnjevima masonerije, pederastija se zahteva od članova, pa ..sve je moguće...kako se, na našu nesreću. zlosrećni i štetonosni Aleksandar upleo u te kučine.

Djordje jeste bio, svakako, izuzetno kvalitetan čovek.

Mozda se nismo razumili.:think: Ja ne negiram postojanje masona i njihov stetan uticaj na covjecanstvo. Ono sto sam mislio reci je da stvaranje Jugoslavije nema veze sa masonima, nego na nasu nesrecu, sa jednim najobicnijim bezveznjakovicem koji se igrao sudbinom svoga jadnoga naroda. Na nasu jos vecu nesrecu, zavrsili smo taj nesretni 20. vijek sa jos jednim takvim bezveznjakovicem. Ili je to nasa zla sreca ili sta je, ja to ne znam, da su nas u zadnjih 100 godina vodili najgori i najpokvareniji medju nama. Tu nije bilo ni pameti, ni obraza, niti icega ljudskog.

Mislim konkretno na pokušaj da panoramu Beograda pretvore u panoramu masonskog hrama..kada je Aleksandar naredio vojsci da raznesu eksplozivom srednjevekovni grad Žrnov, da od zašiljenog brda (radi se o Avali) naprave zarubljenu piramidu i da na vrhu Meštrović (takođe pripadnik masonskog "bratstva") postavi, kao što jeste Spomenik.To je trebalo da bude levi stub masonskog hrama, a desni je statua "Pobednika", prvobitno postavljena u centar, blizu Terazija..pa sau gospodje onog doba digle galamu zbog golotinje na spomeniku i "Viktor" je prenešen na Kalemegdan..na nasu nazovi sreću jer su poremećene koordinate u proporcijama hrama.
Takođe mislim da je Aleksandrovo insistiranje da uprkos svemu stvori Jugoslaviju na štetu Srbije i po svaku cenu, uprkos svemu, uvuče u zajednicu malobrojnu i istorijski polupoznatu naciju vatikanskih janjičara- uticaj masonske politike onog doba. Verujem da je i Aleksandrova svojevoljna i pogrešna odluka da ne preuzme posle rata pola tek stvorene Albanije (petogodišnje tvorevine velikih sila) takođe uticaj masonske politike.
Sad, doduše, u svetlu generala-silovatelja, pomišljam da je pored masona, i pederski lobi, mogao imati znatnog uticaja na našeg slavoljubivog, a slabopametnog Aleksandra. Na nekim stupnjevima masonerije, pederastija se zahteva od članova, pa ..sve je moguće...kako se, na našu nesreću. zlosrećni i štetonosni Aleksandar upleo u te kučine.

Djordje jeste bio, svakako, izuzetno kvalitetan čovek.

Па што убише мучки краља Александра у Марсеју?

Да је танцовао како су други свирали не би га одвели на стрељање у Марсељ.
То је чињеница, као и то да је краљ Александа био луфтон (син масона), временом највероватније под утицајем владике Николаја Велимировића дистанцира се од масонства и престао да посећује радионицу (ложу).
Његова самостална политика га је коштала живота, ту политику је касније покушао да спроведе и кнез Павле али је пучем уклоњен.

Back