Beijing 2008 - нова сила у пуном сјају

Uvek me fasciniraju diskusije o zemljama u kojima ljudi nikada nisu bili,a ja sam bio,a posebno o Kini.:D

Kina lezi na kompletnom americkom kapitalu. To je oko 70% po mojoj proceni,ostalo je evro kapital,japanski itd. Ako se oni povuku,Kina nece da propadne,je ce da uleti neko drugi sa kapitalom. Tako da je to sada yeben krug,posto se Kina opasno zahuktala.
McDo i KFC su na svakih 30 metara i samo se preplicu i prepuni su non stop. Lanac marketa WalMart,najveci u svetu, u svakom gradu. Nike,Adidas,Reebok...itd samo prshte na sve strane. Onda imaju specijalizovane trzne centre(fransucki,americki...) koji su velicine svih trznih centara i hiper marketa u BGu pa jos 10x veci. Kinezi voze,pored bicikli i Honde,Mitcubishije,VW,BMW,Crayslere,Mechke,novo,novo,novo...iako mrze i Amere i Japance...itd. (Lice na nas,jel da? :D :D )
I da ne duzim dalje...sve to izgleda predivno i veliko i mocno i zivo. Milina bozija. Kinezi miran,druzeljubiv,ljubazan narod...samo pevaju i igraju se,mada se i kockaju,nema nervoze...ma samo ljubav brate! :) A prljavi su,bas,bas! (ribe im se ne briju ispod miske :D:D )
Na gradjevinama se radi i treca smena,sto je prosto neljudski. O uslovima smestaja tih radnika necu ni da pricam. ako ste videli skoro smestaj one dece koja su radila u ciglanama u Kini...e samo malo bolje. A to znaci ne spavaju pod zemljom,kao sto su oni mucenici spavali.
Plate im se krecu od 50 dolara za neke cistace ulice,pa do nekih 200 dolara za neka normalna zanimanja. Verovatno da zaposleni u nekim stanim kompanijama imaju vise.
Da ne duzim dalje.
Kina je moja druga domovina,mogu slobodno da kazem,ali Kina je i zemlja koja je svoj privredni uspon ostvarila besomucnim i nehumanim iskoriscavanjem radnicke klase.To moze samo komunizam. Sve sto su stvorili nastalo je iskljucivo na grbaci onih radnika koji rade za 100 dolara mesecno. Najcesci odgovor na neka pitanja u Kini je "No why".
Na Tijen Nanmenu posle 22h je zabranjeno svako okupljanje i ako se zateknete posle 22h tamo, strazari ce vas zamoliti da se udaljite.
Da je Kina sila tu nema sumnje. Moze se samo raspravljati kako je do toga dosla i da li su ljudski zivoti vredni toga?

P.S. Ziveo sam u Kini.

P.P.S. Pozdrav za jednog mog prijatelja sa Politike sa kim nemam bas slicne stavove.:D Namerno ga ne imenujem,prepoznace se on. :D

Kina lezi na kompletnom americkom kapitalu. To je oko 70% po mojoj proceni,ostalo je evro kapital,japanski itd. Ako se oni povuku,Kina nece da propadne,je ce da uleti neko drugi sa kapitalom. Tako da je to sada yeben krug,posto se Kina opasno zahuktala.

Ово је доста креативно виђење капитала, много боље од оних који су навикли само да понављају оно што су ко зна где чули/видели.
Капитал у суштини зависи од државе која му дозвољава коришћење према одређеним законима. Наравно ако су закони рестриктивни, или их нема, или се селективно примењују, све то може да "одврати" капитал. Али ипак, ако је тржиште веома занимљиво, може и други капитал доћи.
Уочити да није речено "комплетна Кина лежи на америчком капиталу", него да лежи на "комплетном америчком капиталу". Можда зато Америка не уводи веће царине - јер те фирме имају своје лобије. Не треба ни говорити да им је лични (корпоративни) финансијски интерес битнији од оног националног. И ова кампања о штетности кинеских производа производа полако се утишава јер не одговара многим тамошњим играчима.

prljavi su,bas,bas! (ribe im se ne briju ispod miske )

Оно јес, проваљена она Ћин Ћин што пева народњаке у Бањалуци ;)

Kina je moja druga domovina,mogu slobodno da kazem,ali Kina je i zemlja koja je svoj privredni uspon ostvarila besomucnim i nehumanim iskoriscavanjem radnicke klase.To moze samo komunizam. Sve sto su stvorili nastalo je iskljucivo na grbaci onih radnika koji rade za 100 dolara mesecno. Najcesci odgovor na neka pitanja u Kini je "No why".

А шта је радио капитализам у почетку?
Наравно, имали су Европљани кулије по колонијама и робове да их још горе експлоатишу. Кинези то немају, па морају своју радну снагу да упрегну.

Na Tijen Nanmenu posle 22h je zabranjeno svako okupljanje i ako se zateknete posle 22h tamo, strazari ce vas zamoliti da se udaljite.

Лично ми се то не свиђа много. Али о томе Кинези одлучују. Уочите - Кинези, а не ја...

Da je Kina sila tu nema sumnje. Moze se samo raspravljati kako je do toga dosla i da li su ljudski zivoti vredni toga?

Што се првог тиче, ето човек који је био тамо најбоље зна.
Што се тиче другог, ту расправу остављам пре свега самим Кинезима.
Мене занима пре свега утицај на светска збивања.
Да ми не би исти моћници радили оно што су радили раније, и да не би то радили неким другим недужним народима - Куба, Никарагва, Вијетнам, Ирак и Кореја... ево сад им је Иран дошао на дневни ред.

P.P.S. Pozdrav za jednog mog prijatelja sa Politike sa kim nemam bas slicne stavove.

Рецимо да сам се препознао ;)
Знаш како, ко размишља својом главом, немам проблем са ставовима. А оне друге ћу или да наложим на нешто, или да их нападам, или игноришем... Нема ту много разговора. Признајем само да идем често "на прву", па онда и погрешим.
Значи био си у Кини као и Марлон и Заратустра (ко ли га се још сећа...) лепо!

kaai79:
Ni rusija ni kina nikog nisu napali za poslednjih 5godina dok demokratska amerika nemogu ni da pobrojim.

Тачно! Кога је напао Путин кога неки проглашавају диктатором?
Русија је раније знала да води империјалну политику (и царска и комунистичка), Кина то скоро никада није радила.
Кина је за 2000 година своје историе починила мање агресија него Америка за 200. Кина није освајала колоније, а могла је. Око 1400. године кинеске истраживачке флоте су биле много веће него европске.

То су све пограничне земље. Тако би могао и Србију оптужити за однос према суседима. Било неко царство до Атине...
Хоћу рећи нико није савршен.

Узгред, добар део тога је био да би се спречили упади банди. Нисам сигуран да су Кинези били одушевљени што држе Монголију.
Да и не говорим да је омиљени начин кинеског господарења био "сизеренство". Само се призна "врховна власт небеског цара", у принципу можда се сведе на мањи данак. Има занимљива анегдота како су Русију сматрали својим вазалом. О томе у следећем броју Загора те-неја.

Back