BDP kao sredstvo političke manipulacije

Još jedna moja teza: U praksi, BDP je mera prometa, a ne produkcije (stvaranja).

Definicija: "U ekonomiji, bruto domaći proizvod (BDP) predstavlja ukupnu produkciju roba i usluga, ostvarenu u nacionalnoj ekonomiji (domicilnoj zemlji), bez obzira na vlasništvo. To podrazumeva da BDP uključuje vrednost produkcije stranih lica (kompanija) u zemlji, a isključuje aktivnosti firmi u vlasništvu domaćih rezidenata u inostranstvu. BDP predstavlja ukupno stvoren domaći dohodak. Sama definicija BDPa po rečima osnivača tih mjerenja nema nikakve veze s predstavljanjem podataka o poboljšanje ili pogoršanje kvaliteta života stanovnika neke države".

Po mom opažanju, kontekst u koji se BDP stavlja u raznim diskusijama je obično mera kvaliteta života / stepena razvoja države, dakle suprotno od definicije.
Zato snagu drzave odrazava PPP, sto je malo blize stvarnom stanju u ekonomiji.

Od pre par godina EUSA zemlje su u BDP poceli da racunaju i novac od prostitucije, droge...samo da bi BDP rastao, vestacki, oko 3%. kapitalizam drugacije ne moze da opstane. Realni BDP je ono sto mozes da kupis za te pare u svojoj zemlji. O tome je Soskic govorio..ima na youtube negde snimak. Po realnom BDP, Rusija je na nivou Nemacke..kakve Spanije i Italije i ostale zaduzhenije.

Idu dvojica ekonomista putem i pričaju o tržišnoj ekonomiji. Kad, ispred njih - *****.
Prvi misli: “Idem se našaliti s ovim drugim ekonomistom.”, pa kaže:

“Hajde, pojedi ovo *****, dobit ćeš 100 evra.”

Drugi razmišlja: “Hm, ***** je *****, ali lova je lova!”. I pojede *****.
Onome prvome to ne bi pravo, ali plati. I idu dalje i raspravljaju o investicijama u zemlje Dalekog istoka. Kad opet, pred njima - *****.
Misli sad onaj drugi: “Dobio sam ja 100 evra, ali sam ipak pojeo *****.”, pa predloži:

“Hajde sad ti pojedi *****, dobit ćeš 100 evra!”

Sad prvi razmišlja: “Hm, ***** je *****, a pare su pare. Kad je mogao on, mogu i ja!”. I pojede i on ***** (i dobije pare).
Idu zatim dalje i raspravljaju o ljudskim resursima i obrtnom kapitalu. Tek se prvi dosjeti i kaže:

“Čekaj malo, a šta smo to uradili? Pojeo ***** ja. Pojeo ***** ti, a niko ništa nije zaradio?”

“Eee, jeste, al' smo zato napravili 200 evra prometa.” reče drugi.

Idu dvojica ekonomista putem i pričaju o tržišnoj ekonomiji. Kad, ispred njih - *****.
Prvi misli: “Idem se našaliti s ovim drugim ekonomistom.”, pa kaže:

“Hajde, pojedi ovo *****, dobit ćeš 100 evra.”

Drugi razmišlja: “Hm, ***** je *****, ali lova je lova!”. I pojede *****.
Onome prvome to ne bi pravo, ali plati. I idu dalje i raspravljaju o investicijama u zemlje Dalekog istoka. Kad opet, pred njima - *****.
Misli sad onaj drugi: “Dobio sam ja 100 evra, ali sam ipak pojeo *****.”, pa predloži:

“Hajde sad ti pojedi *****, dobit ćeš 100 evra!”

Sad prvi razmišlja: “Hm, ***** je *****, a pare su pare. Kad je mogao on, mogu i ja!”. I pojede i on ***** (i dobije pare).
Idu zatim dalje i raspravljaju o ljudskim resursima i obrtnom kapitalu. Tek se prvi dosjeti i kaže:

“Čekaj malo, a šta smo to uradili? Pojeo ***** ja. Pojeo ***** ti, a niko ništa nije zaradio?”

“Eee, jeste, al' smo zato napravili 200 evra prometa.” reče drugi.
# vicevi vaših dedova

u tom grmu i cuci zec, sto je vas neko slagao da je to dohodak - jes dohodak, moj ... bruto drustveni PROIZVOD, sta si napravio, proizveo, osim zjala, a ne koliko si podelio para stampajuci ili zaduzujuci se

cak pise gross domestic product.
ej domaci proizvod, a ne sta si sve uvezao, ili koliko si nastancao laznh naloga pa hteo da ocerupoas maska za 44 milijarde, a tviter ne vredi ni 10-i deo
Imaš i GNI gross national income

Tako da se neko -- šok -- dosetio pre tebja

Back