Bazel je pogranični grad na tromedju tri države

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
393.870
Bazel je pogranični grad u Švajcarskoj koji se nalazi na tromeđi sa Nemačkom i Francuskom, a ujedno je i treći najveći grad u Švajcarskoj. Grad je zanimljiv po svom jedinstvenom položaju na reci Rajni i po tome što se njegova administrativna zona prostire kroz ove tri države gde možete u jednom danu doživeti kulturno bogatstvo tri različite zemlje.

Graniči se sa Francuskom i sa Nemačkom, što znači da možete provesti jutro u Nemačkoj u kupovini, popodne u Francuskoj, a veče nazad u Bazelu na večeri, Grad nalazi na graničnom trouglu, gde se susreću tri zemlje – tako da možete pešačiti između njih za samo 15 minuta.

shutterstock_651160999-e1756980039292-1000x560.jpg

Postoji i most sa kojeg možete videti sve tri zemlje odjednom, a postoji i spomenik koji označava tačnu tačku gde se susreću.
Do Nemačke se može doći tramvajem – putovanje iz centra Bazela traje oko 20 minuta

Svaka od ove tri zemlje ima svoj identitet, iako su bukvalno udaljene nekoliko minuta.
Bazel je savršeno „putničko središte“ za jednodnevne izlete u Lucern i Cirih u Švajcarskoj i Strazbur u Francuskoj, kao i druge destinacije u Francuskoj i Nemačkoj.Bazel je možda jedini grad na svetu čiji se aerodrom nalazi u drugoj državi, tj gradu Miluzu u Francuskoj. Tako da vas ne zbuni kada kupite avionsku kartu za Bazel, što slećete u Francuskoj.

Bazel je samo u Švajcarskoj, u Francuskoj je St. Louis (tu sleću avioni) u Nemačkoj je isto neko drugo mesto zaboravio sam sada.

Kada sletite na Euroaerodrom Basel-Mullhaus-Freiburg vi ste nominalno u Francuskoj. Pasoška kontrola je ista ali onda imate različite izlaze za Švajcarsku gde vozi bus za Bazel .
Ako izađete na Francusku stranu tu je stajalište za St. Louis...mislim da je tramvaj.
NAravno nema nikakvih granica, samo po jeziku na reklamama razlikujete gde ste. Gradski prevozi kače obe zemlje.

Mi smo inače iskoristili St. Louis kao bazu za našu turu božićnih marketa Bazel-Kolmar-Strazbur, jer tu staje i brzi voz koji iz Bazela ide dalje za Miluz,Kolmar, Strazbur.

Sam Bazel je ok, ali nije ni blizu Strazbura po sadržaju i lepoti, da ne pominjem činjenicu da je skuplji. Što ne znači da je Francuska "jeftina" nego je Švajcarska druga dimenzija cena :lol:

Back