Bauk GNIBOMa kruzi balkanom

• Začetnik teme Začetnik teme brban
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

brban

Početnik
Poruka
1
Pre izvesnog vremena prijatelj mi je rekao da ga je, po njegovom misljenju potpuno nesposoban rukovodilac, nazvao gnibom kao nesto najgore za firmu i radnu atmosferu. Buduci i licno zainteresovan za ovu tematiku, pregledao sam internet i naisao na, postkomunisticki (po recniku i stilu) "manifest" od izvesnog Borisa V., kako se sam predstavlja, "nemocnog rukovodioca", "menadzera za ljudske resurse" (nekada su to bili izabrani - pastiri dusa, ili gresim?) i prijatelja osoba koje znaju "puno o svemu pa i vocarstvu". Do tada sam mislio da je u nezaposlenoj Srbiji sa tako reci feudalnim nazorima, sa zaposlenima koji rade nocima i vikendima, smrzavaju se, kisnu i voze neispravne automobile, dobijaju nepristojne ponude (posebno devojke), nisu prijavljeni, nemaju bolovanje i godisnj odmor, bivaju otpusteni, nezaposleni itd. itd. i jos mnogo gore, "nemocan rukovodilac" potpuni nonsens !! Medjutim, g-din Boris lepo obrazlaze tematiku na toliko mnogo sajtova da sada verujem da su u pitanju paralelni svetovi - nas koji se smrzavamo i ostavljamo zdravlje (nekad i zivot) na na pr. ulicnim tezgama, gradjevinama i dr. lose placenim i opasnim poslovima, i rukovodilaca koji jadni ne mogu da izadju na kraj sa takvim bahatim zaposlenima. Kao neko ko je bio maltretiran na radnom mestu, kao i mnogi drugi, zeleo bih da nacnem ovu temu (gnibom, suprotno od mobing, prema autoru, predstavlja maltretiranje jadnog rukovodioca od strane sadistickog zaposlenog). Inace autoru moram da zamerim, pored mnogih stvari i izvestan nedostatak maste i smisla za metafore: ideje o uklanjanju "trulih vocki" iz kolektiva i ljudskog drustva su promovisali mnogi pojedinci i grupacije na vlasti kroz istoriju, a u XX veku je poznatiji primer dao austrijski kaplar koji je zaista puno znao o moleraju i svemu, pa je pokusao da prekreci etnicku mapu celog sveta ! Pozdrav, zaposlenima, ne brinite za hleb i krov nad glavom dok o tome odlucuje vas nezamenjivi i bogom dani rukovodilac, javite se !

Back