Baterije i punjaci

Jowwa90

Zainteresovan član
Poruka
349
Koliko ja shvatam svaka punjiva baterija ima kapacitet koji se izrazava u mAh. Video sam i na punjacima za mobilne telefone da pise output pa neki broj mAh. Da li tu postoji neki odnos izmedju baterije i punjaca, jaca baterija jaci punjac. Imam jedan punjac sa manjim tim kapacitetom a drugi sa vecim koji je bolje koristiti?

Obavezno koristi punjac prilagodjen za tip baterije koju punis.

Osim toga, razlika u amperima kod punjaca ce da utice na brzinu punjenje baterije. Sto je amperaza kod punjaca veca, baterija ce se brze napuniti iako brze punjenje vise steti i smanjuje rok trajanja baterije u odnosu na sporije, najbolje je jednostavno koristiti standardne punjace za odredjen tip baterije.

Amperaza je u stvari jacina struje, dok je voltaza napon struje a mAh je miliamper sat, tj struja koja se prenese u roku od sata.

Poslednja izmena:
Koliko ja shvatam svaka punjiva baterija ima kapacitet koji se izrazava u mAh. Video sam i na punjacima za mobilne telefone da pise output pa neki broj mAh. Da li tu postoji neki odnos izmedju baterije i punjaca, jaca baterija jaci punjac. Imam jedan punjac sa manjim tim kapacitetom a drugi sa vecim koji je bolje koristiti?
Ovako , skoro da si pogodio srž.
Pri punjenju akumulatora mora se voditi računa o visini amperaže,
Premala amperaža na punjaču dovodi du produžetka punjenja , prevelika amperaža dovodi do bržega punjenja s rizikom iskrivljavanja ćelija, naravno ovo sve morate uzeti s rezervom jer dosta toga zavisi i od tipa akumulatora. Ali za regularno punjenje akumulatora primera radi koje traje 14-16 časova treba uzeti 1/10 vrednost amperaže koju poseduje pun akumulator. .Znači primera radi ako je akumulator jačine 90Ah (olovni akumulator na kamionima) na izlazu punjača treba da ima izlaznu snagu 9A da bi se akumulator napunio u roku od 14-16 časova , ili ako je nimh baterija od 2500 mAh (GP) na izlazu punjača mora da ima izlaznu jačinu od 250mA da bi se ona napunila za 14--16 časova. Ovo je teorija koja je ispravna ali se za nju pridržavaju samo kada su u pitanju olovni i nicd akumulatori.
Nimh i Li-ion kao i Li-polimerni akumulatori se mogu brže puniti uz povećanu amperažu na izlazu punjača koje im može skratiti vreme punjenja ali ovakvi punjači imaju svoje mere zaštite od prepunjavanja , pa kada se napune do određene mere onda punjač jednostavno ili signalizira da je punjenje završeno ili prekine da dalje puni akumulator.

O kojim baterijama (za koji uredjaj) je ovde rec...

Back