Baštenski jasmin

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.679
Poslužila sam se jednim velikim grmom jasmina pored neke crkve u Kavali.
Uzela sam par mladih grančica u nadi da će biti nešto od njih. :rumenko:
U pitanju je onaj pravi, veliki, grmoliki, ultra mirisni jasmin koji ne bi trebao da je mnogo zahtevan za održvanje.
Za koliko dana bi trebao da pusti korenje? Da li da mu menjam vodu ili da ga ostavim u stajaćoj?
Na kakvom položaju da ga sadim? Jel kod nas prezimi u bašti?

Slika je sa neta.
https://gardenerspath.com/plants/flowers/grow-jasmine/
1722707306000.jpeg

Nisam baš siguran da li će pustiti korijenje ali nekog izbora trenutno i nemaš.. ne mijenjaj vodu, samo dosipaj ako treba, sve dotle dok ne (i ako) pusti korijenje.
Tada ga možeš posaditi,naravno u uspravnom položaju.. bez problema prezimljuje, a i nisu nam neke zime. Samo ga pravilno posadi, inače jednom kad se omladi, jasmin je vrlo je zahvalnan i veoma brzo raste.

Poslužila sam se jednim velikim grmom jasmina pored neke crkve u Kavali.
Uzela sam par mladih grančica u nadi da će biti nešto od njih. :rumenko:
U pitanju je onaj pravi, veliki, grmoliki, ultra mirisni jasmin koji ne bi trebao da je mnogo zahtevan za održvanje.
Za koliko dana bi trebao da pusti korenje? Da li da mu menjam vodu ili da ga ostavim u stajaćoj?
Na kakvom položaju da ga sadim? Jel kod nas prezimi u bašti?

Slika je sa neta.
https://gardenerspath.com/plants/flowers/grow-jasmine/

koliko citam on treba u zemlju a ne u vodu

Razmnožavanje reznicama

Jasmin se može lako razmnožavati od proleća do leta pomoću reznica:

Odsecite glavičaste reznice dužine oko 10 cm koje nisu ni jednogodišnje ni drvenaste
Stavite reznice u sadilicu sa zemljom (poželjno zemljište za saksiju) i pokrijte je plastičnom kesom
Držite posudu toplom Svakodnevno provetrite plastičnu kesu kako biste sprečili stvaranje buđi
Održavajte tlo ravnomerno vlažnim; Izbegavajte zalivanje vode

Ako se na reznicama pojavljuju novi listovi, to je znak da su se formirali koreni. Sada je plastična kesa uklonjena. Prvo, kada se formiraju mali bočni izdanci, mladi jasmin se presađuje u veću sadilicu.

Razmnožavanje reznicama

Jasmin se može lako razmnožavati od proleća do leta pomoću reznica:

Odsecite glavičaste reznice dužine oko 10 cm koje nisu ni jednogodišnje ni drvenaste
Stavite reznice u sadilicu sa zemljom (poželjno zemljište za saksiju) i pokrijte je plastičnom kesom
Držite posudu toplom Svakodnevno provetrite plastičnu kesu kako biste sprečili stvaranje buđi
Održavajte tlo ravnomerno vlažnim; Izbegavajte zalivanje vode

Ako se na reznicama pojavljuju novi listovi, to je znak da su se formirali koreni. Sada je plastična kesa uklonjena. Prvo, kada se formiraju mali bočni izdanci, mladi jasmin se presađuje u veću sadilicu.
Presadicu ga, hvala😊

Trebaće par nedelja da pusti toliko korenja da bi mogla da ga posadiš. Za početak ga posadi na neko senovitije mesto pa čim ojača onda možeš i na trajnu lokaciju.
Pre 10 godina sam uzela pelcer misleći da je jasmin, pustio je žilice, zasadila, kasnije presadila i sada imamo jorgovan koji je dosegao do visine drugog sprata.

Moram da prijavim da su mi se ti pelceri osušili 😭

No sada sam videla da se prodaje neka drugčija vrsta baštenskog jasmina - Arapski jasmin koji je zimzelen.

o je grm čija je najistaknutija karakteristika da je vrlo mirisan i dekorativan. Mogu doseći 4 metra visine, a čak se smatraju i simbolom Filipina. Listovi su mu tamnozelene boje, ovalnog oblika, s više ili manje izraženim brazdama, raspoređeni u grane znatne dužine. Sami cvjetovi su vrlo bijeli i odišu vrlo jakim i karakterističnim mirisom. Međutim, s vremenom ti isti cvjetovi poprime blago ružičastu nijansu.
https://www.rasadnikcvjeticanin.rs/...ecjAk9sq6FCOH4Oc_g_aem_bq3AnG9oM0ikrhSse6h13g

Ima li ga neko?

Moram da prijavim da su mi se ti pelceri osušili 😭

No sada sam videla da se prodaje neka drugčija vrsta baštenskog jasmina - Arapski jasmin koji je zimzelen.

o je grm čija je najistaknutija karakteristika da je vrlo mirisan i dekorativan. Mogu doseći 4 metra visine, a čak se smatraju i simbolom Filipina. Listovi su mu tamnozelene boje, ovalnog oblika, s više ili manje izraženim brazdama, raspoređeni u grane znatne dužine. Sami cvjetovi su vrlo bijeli i odišu vrlo jakim i karakterističnim mirisom. Međutim, s vremenom ti isti cvjetovi poprime blago ružičastu nijansu.
https://www.rasadnikcvjeticanin.rs/...ecjAk9sq6FCOH4Oc_g_aem_bq3AnG9oM0ikrhSse6h13g

Ima li ga neko?
Nema ?
Razmislimo ZAŠTO TU BILJKU NIKO NEMA ?

i još ovo piše o njoj:

Arapski jasmin Još jedan problem koji se mora uzeti u obzir pri sadnji ovog jasmina je da on voli dobro svjetlo, međutim, najviše se preporučuje da ne prima jako sunce izravno, već ujutro, i malo popodne. Ovo je jedan od najvažnijih elemenata u uzgoju ove biljke jer ako ima previše sunca postaje blijeda, a ako ga ima premalo neće cvjetati.

Back