Statler and Waldorf
Buduća legenda
- Poruka
- 43.160
шта се може рећи о околностима, приликама и времену њеног оснивања?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Углавном је настала из вишевековних црквених спорења са суседним Дубровником из углавном фалсификованих папских повеља.
https://www.academia.edu/7589255/ОД_ДУКЉЕ_ДО_БАРА._СТВАРАЊЕ_БАРСКЕ_АРХИЕПИСКОПИЈЕ
шта се може рећи о околностима, приликама и времену њеног оснивања?
Imaš neka razmišljanja?
мислим да се оснивање Барске архиепископије погрешно везује за доба Војислављевића и приписује њиховим политичким настојањима. по свему судећи Михаило и Бодин су се трудили да епископије у Диоклитији (које су до тад биле под драчким митрополитом) ставе под јурисдикцију дубровачког архиепископа (који је већ од средине 10. века уживао митрополитска права над Стоном, Захумљем и Травунијом, а краће време и Котором). очигледно су у томе и успели, јер се крајем 11. века (нотиција 13) више не помиње да су подређене Драчу. Барска архиепископија настала је као део политичке и црквене агенде Немањића. оне бројне кривотворене буле написане су управо у време кад се Бар (уз свестрану подршку српских владара) покушао уздићи у ново црквено средиште, које би Дубровнику одузело и све катедре које су се нашле у границама српске државе.
Сам ЛПД нема везе за политиком Немањића па не знам да ли то потребно.Interesantno. Hajde sad još nekako uklopi i Ljetopis Popa Dukljanina.
Сам ЛПД нема везе за политиком Немањића па не знам да ли то потребно.
Osim toga, ko su ti Grci koje Nemanjići u Zeti istrebljuju...
па Грци, тј. Ромеји. Диоклитија/Зета је вероватно још од Манојла Комнина била подређена непосредној власти Цариграда. у утврђењима су биле византијске посаде и чиновници.
K. Mitrović:..it can be concluded that the Bar Archdiocese at the time of Mihailo and Bodin had no foundation in the church canons.
Samo da oživimo ovu temu povodom objavljivanja rada Katarine Mitrović na ovu temu. Nažalost, imali smo vrlo kvalitetne diskusije, uključiv i neke na kojima je naš brilijantni Statler izlagao odlična razmišljanja na ovu temu, ali ja ih nisam mogao pronaći ovom prilikom.
Preporučujem svima čitanje rasprave Краљевство од искона: Барска (архи)епископија и Дукља, kojom je u velikoj meri ovo pitanje konzistentno razjašnjeno.
Приказ барског приморја, 1571.године
![]()
Неки су топоними препознатљиви: Заграђе (Сагралие), Зупци, Шушањ (Сусаме?) и Туђемили (Тогемиле), место историјске битке...Nechagia (Haj Nehaj), Spich (Spič), Monte Sosena (Sozina)...
Зна ли неко на коју се данашњу локацију односи Св.Вид (С.Видо) црква?