Barselona

Grad je super ima svašta za videti i doživeti...ali to je ipak veliki grad. Ima plaža ali nije to to. Više ti je za city break nego za kupanje. Idi u Lloret koji je blizu ako baš želiš katalonsku obalu,ali bolja ti je Majorka kao letnja destinacija.

I skup je grad.

Super je Barselona! Prelep grad! :heart2:
Toliko toga za videti i obići! Odlična kombinacija mediteranskog i kontitnentalnog.
Plaža Barseloneta je super za kupanje.
Nije baš toliko jeftin grad.

I meduze i kamenje, voda uglavnom ladna, talasi da te preznoje... ako ti je do mora cepaj u Grčku... a Barsa je dragulj svoje vrste... Rambla, kao i cela Barsa, je kao džungla na asfaltu... ima se šta videti ali i zveri vrebaju na sve strane... u Barsi ne propusti vidikovac u jednom prelepom parku... zaboravio sam kako se zove... odozgo se vidi i luka sa ogromnim kruzerima... u suštini gde god odeš ne propuštaj vidikovce...

Zanimaju me vasa iskustva sa letovanja u Barseloni, plaze u Barseloni, kakovo je more, kakve su cene u restoranima, da li je more hladno, koji smestaj preporucujete? :bye:
nisu lose plaze, prilicno su ciste za one koje se nalaze u centru, ali radi samog kupanja bolje je izaci iz grada - na sever ili jug celom duzinom obale ima simpaticnih malih mesta i lepih plaza, a uglavnom su dostupne vozom renfe iz samog grada ( stanice arc del triomf, sants, passeig de gracia itd)...grad moze da bude jako skup ili jako jeftin. izbegavati turisticke zone za jelo i pice.

Barselona nije grad za letovanje.Grad je fascinantan pravo remek delo Gaudija i ostalih Spanskih umetnika,

Park Gueljo

Prilozi

• picture-029.jpg
    picture-029.jpg
    132,9 KB · Pregleda: 31
jel neko bio u barseloni u novembru ili krajem septembra? ima jedna ponuda vrlo povoljna za novembar mesec, pa me zanima kakvo je vreme i atmosfera tamo, ne bih isla ako ce kisa da pada sve vreme..:)

jel neko bio u barseloni u novembru ili krajem septembra? ima jedna ponuda vrlo povoljna za novembar mesec, pa me zanima kakvo je vreme i atmosfera tamo, ne bih isla ako ce kisa da pada sve vreme..:)

Pa ja sam bila prosli tjedan na maturalcu i jedan dan smo bili u Barceloni, vrijeme je bilo super samo mislim da se sad okrenulo :/
Uglavnom i po losem vremenu imas dosta aktivnosti…ako volis ribice kao nas profesor biolog odes u akvarij a inace ako volis gledati odjecu. Imas jako puno ducana koje ja djelomice do sada nisam poznala a fantasticni su:lol: Stradivarius, breshka, pull&bear i naravno zara, mango itd….hlace i traperice su im posebno povoljne i cini mi se kvalitetne :mrgreen: Tesko da ce samo to biti razlog za ici u Barcelonu ali ako ti se vec zaleti neki kisni dan, onda nije lose malo skrenut u cestu sa ducanima i malo gledati... :whistling:

Pa ja sam bila prosli tjedan na maturalcu i jedan dan smo bili u Barceloni, vrijeme je bilo super samo mislim da se sad okrenulo :/
Uglavnom i po losem vremenu imas dosta aktivnosti…ako volis ribice kao nas profesor biolog odes u akvarij a inace ako volis gledati odjecu. Imas jako puno ducana koje ja djelomice do sada nisam poznala a fantasticni su:lol: Stradivarius, breshka, pull&bear i naravno zara, mango itd….hlace i traperice su im posebno povoljne i cini mi se kvalitetne :mrgreen: Tesko da ce samo to biti razlog za ici u Barcelonu ali ako ti se vec zaleti neki kisni dan, onda nije lose malo skrenut u cestu sa ducanima i malo gledati... :whistling:

sve te radnje mozes da vidis i ako ne odes u Barcelonu :aha:

ah, ne uplatih ja aranzman, zaksnila sam :( no ima vremena :D inace, te radnje i jesu spanske, tj brendovi, pa ne bi me cudilo i da su tamo malo nize cene nego kod nas... dobra ideja za kisni dan, svakako :mrgreen:

Kraj septembra je u pravilu dobar, čak i za kupanje u moru. Novembar u Barceloni je već malo lošiji, ima najviše kišnih dana po ovom grafu, mada ti je sve to relativno na Mediteranu. Ako imaš sreće i Novembar može biti sunčan i topao. Bio sam prošle godine u Valensiji baš u novembru i temperatura je bila oko 20C, više manje sunčano.

Iskoristićiu Vueling jeftine direktne letove pa ću ponovo u junu da posetim ovaj biser.
Prvi put sam bio (relativno davno) bekpekerski u hostelu....i super se proveo... ali sada sam malko prerastao tu vartijantu pa ako neko ima neku preporuku za pristupačan hotel u centru ili malo van ali da je blizu metroa bio bih zahvalan. 2 ili 3 zvezdice. Ima svašta na booking.com ali recenzije engleza i nemaca iz iskustva ne uzimam kao relevantne,pa ako ima nki info iz prve ruke :)
I jel iznajmljivao neko rent-a-car? Cene znam sa net-a ali kakva je priča sa parkingom?

Poslednja izmena:
Evo par saveta za leto 15’,barem za one koji idu bez agencija.

Prvo, prilikom rezervisanja hotela obavezno proverite da li je moguć check-in posle ponoći pošto Vueling direktne letove ostvaruje u vampirskom terminu,u mom slučaju sletanje je bilo oko ponoći a tokom jula I avgusta sletanje će se još pomerati. Ovo je jako bitno jer hoteli uobičajeno rade check-in između 13-24h. Nije naravno problem prijaviti se oko 9-10 ujutru,to bi trebalo da vam učine ali treba se organizovati dotle.
Ako ne rade pitajte ih da li barem dozvoljavaju ostavljanje stvari u to vreme kod njih da bi znali šta dalje.
Pod pretpostavkom da u najgorem slučaju nijedno nije moguće,najbolja varijanta vam je da stvari ostavite na aerodromskom Luggage storage. Na El Pratu do njega se prilično lako dolazi. Sreća u nesreći je da Vueling sleće na terminal 1 (T1) koji je znatno bolje opremljen tim dodatnim sadržajima od T2. Čim izađete sa pasoške kontrole i pokupite stvari krenite ka centralnom snack bar-u iza kojeg se nalaze informacije. Pratite znak na tabli na kojem piše Left Luggage (tj. samo idite pravo) i videćete:

DSC03253_zpsu4qcfaoo.jpg

Vas interesuju ove pokretne stepenice desno,spustite se dole I videćete veliku check-in salu koja je prazna najverovatnije, sa nekoliko spavača po stolicama(priznajem deluje malo jezivo).

DSC03255_zpsazuvzpey-1.jpg

Držite levu stranu(pratite znak Left Luggage) I idite do kraja sale gde će te sa desne strane videti ulaz,. Unutra ima par radnika koji će vam uzeti torbu I odštampati priznanicu koju naravno čuvate. Cena je deset evra za čuvanje stvari između 2-24h,gde vi svakako upadate.

Sada imate dve varijante,da čekate na aerodromu jutro ili da se zaputite u grad koji je pun života I tokom noći. U prvom slučaju,pošto je El Prat veliki i živ aerodrom sigurno nećete biti sami. Tri ili 4 snack bar-a su vam na raspolaganju cele noći. Znam da je café con leche 2.5€,sokovi oko 3 a voda 1,7 ili tako nešto. Nisam im zagledao šta imaju od hrane ali uglavnom neki sendviči I kroasani(ne očekujte da je jeftino). Internet je na nivou celog aerodroma ne kafića,pa nema šifre nego automatski se povežete na pola sata besplatnog(morate ukucati broj telefona kad zatraže) a sve preko toga se kupuje(nije mi trebalo pa nisam zagledao u cene).

Za one koji su rešili da idu u grad(sa ili bez stvari),ako su sve obavili do 1h imaju mogućnost izbora prevoza. Posle info pulta pogledajte levo ili desno sa obe strane se nalazi ovaj prizor:

DSC03257_zpsbbykbslo-1.jpg

spustite se stepenicama ili liftom I onda ostaje da izaberete airbus A1 ili noćni bus N17. Airbus je prilagođen aerodromskom transportu ima 4 ili pet stajališta uključujući Plaza Espana I Plaza Catalunya koja je I krajnje stajalište. Karta košta 5.9€ u jednom pravcu,povratna (važi 15 dana od trenutka kupovine) je 10.2€. Možete kupiti kartu I na automatu na samom stajalištu. Obratite pažnju da izgleda ne prima American Express kartice,dakle kupovinu obavite MC ili Visa karticama. Možete naravno I kod vozača ali onda čekate red. Idu svakih nekoliko minuta…ali samo do 1h.

DSC03261_zps6vs3mmus-1.jpg

Ako ne završite aerodromsku procedure do 1 ostaje vam samo N17 koji je gradski autobus I koji staje na daleko veći broj stanica od airbus-a. Naravno cene su daleko povoljnije oko dva I nešto evra za jednu vožnju. Na pl.Catalunya ide a odatle kombinujte sa drugim noćnim (N) busevima da bi stigli do hotela ili gde već želite. Proverite na netu rute.

Čim se dokopate grada uzmite T10 kartu tj. karti za 10 vožnji koja košta 9.95€ I koja važi za sve vidove javnog prevoza. To je najisplatljivija karta. Na T1 nažalost nema automata za ove karte. Mašine za karte su na svakoj metro stanici čim siđete. Mašine primaju sve kartice i novčanice.

Poslednja izmena:
Što se tiče samog grada imate turističke doubledecker autobuse gde kupujete dnevnu kartu od ~25€. Ima ih bezbroj i špartaju po celom gradu gde su atrakcije. Funkcionišu po sistemu stanu ispred znamenitosti a vi siđete i kada završite uđete u sledeći koji naiđe. Mnogo ih je tako da pretpostavljam da nema puno čekanja. Možete natravno i da ne silazite nego samo škljocate sa krova. Mislim da je za one koji idu prvi put ovo ok varijanta jer nema gubljenja vremena i za dan vidite sve te zgrade i muzeje...pa ostaje vremena za uživanje na plaži i po kafićima :cool:

DSC030631_zpsyj648flg-1.jpg

ovaj mi je jedino uleteo u kadar...

Linije metroa preporučujem istražite pre nego krenete,sistem i autobuski i metro funkcioniše besprekorno,jedino što su na centralnim metro linijama neke stare stanice pa se provlačite po hodnicima a unutra je nesnosno vruće a ljudi mali milion.

Taxi je crno žute boje i ima ih dosta...baš dosta. Osim nekih kraćih vožnji iz centra do hotela nisam koristio pa ne mogu da procenim koliko bi neka relativno ozbiljnija vožnja koštala. U principu osim u slučaju težeg alkoholisanja nema ni potrebe ako ste dobro pozicionirani...a ja jesam bio. Koliko sam video kao i svaki veći grad za parkiranje se valja malo pomučiti,naročito ako vam se ne plaća parking. Za rent-a-car ne vidim nikakvu potrebu osim ako ne želite da skoknete do nekih obližnjih plaža ili sl.

Plaža je čista,peščana,duga i široka....ljudi bezbroj naročito popodne....more onako...kako dan odmiče sve je manje čisto ali nema masnih mrlja,pene i izliva kanalizacije kao u CG...više je omota,papira,ostataka od ambalaže i sl.
Suncobrani i ležaljke se mogu iznajmiti na nekim delovima ali uglavnom je brisan prostor gde svi odlažu peškire. Imam utisak da 2/3 ljudi se pozicionira na prve tri plaže San Sebastian,San Miguel i Barceloneta jer tu staju i v15 bus i L4 linija metroa. Koga ne mrzi neka prošeta do 3 severnije da ih istraži...mene je mrzelo iskreno

DSC03190_zpsjn9rkojl-1.jpg

barceloneta
DSC03221_zpsmjsaxakx-1.jpg

san miguel

Na plaži maximalni oprez iako nisam video krađe,kažu da ih ima dosta...zato ostavite karticu od sobe nas recepciji,para koliko vam treba da izgurate vreme tamo,kartu od prevoza i opet kažem oprez,pun je internet horor priča. Ako idete sami(ja sam dvaput) iz hotela izađite u papučama i kupaćem,sa peškirom i kremom za sunčanje,t10 i par kovanica...otprilike kao da ste lokalac :lol: i smestite se negde gde ima dosta ljudi blizu spasilaca ili medicinske službe. Na plaži standardno crnci i arapi prodaju drangulije,pivo i sokove ali ne smaraju ako ste se zamaskirali u katalonca :p. Uglavnom se grupišu oko azijata jer ovi iz nekog razloga trpe njihovo smaranje a i jedini izgleda kupuju te gluposti.

Na Rambli naravno isto oprez,torbicu uz telo i ispred,novčanik u prednji džep ili negde gde ne mogu tako lako da izvuku,ili najbolje direktno pare u džep uz telo ...od milijardu britanaca,azijata,skandinavaca,nemaca i ostalih koji se ističu(jedni izgledom,drugi nivoom debilnog oblačenja i ponašanja...da mislim na britance pre svega) mi i nismo primarna meta...osim ako ne nabijete šeširić na glavu,backpack od 20 kila na leđa i pivo u jednoj a mapu grada u drugoj ruci...ali onda sami tražite đavola. Po pričama lokalaca iako je Rambla prepuna crnaca,rumunskih cigana i marokanaca i sl...od belaca preti najveća opasnost(oni krive Rumune ali mislim da su lokalci itekako u toj priči).
Kamere i telefone u ruci ili džepu uz telo.

Isto u metrou na najvećim stanicama,ima dovoljno ulaza da uđete kao ljudi ne nabijajte se u gužvu. Kada kupujete kartu spremite karticu ili novčanicu,ne moraju da znaju gde vam je novčanik. I ne gledajte kao opčinjeni pola sata u kartu metroa...kao što rekoh upoznajte se sa osnovnim linijama koje će te koristiti,posle vam treba pet sekundi da se snađete kod mape za konkretnu stanicu.

ti kao da si bio u ratnoj zoni a ne u barseloni :)
očigledno se mnogo toga promenilo od pre 20g kad sam ja bio

Ma grad je fenomenalan,plače mi se što sam morao da se vratim...ali bolje ove tehnikalije da ljudi znaju unapred nego da se istraumiraju odmah na startu. Nije na odmet malo pripremiti se pa posle uživati opušteno u gradu sa svim njenim lepotama.

Što se cena tiče one variraju u zavisnosti gde ste. Za doručak kafa sa mlekom i neki kroasan za doručak se po malim kafeima služe za oko 2,5-3 €,churros con chocolate oko 3, omlet sa šunkom je oko 4,razni sendviči sa iberijskom šunkom su oko 5€ nadalje u zavisnosti od veličine najčešće oko 6,5€,tost sendviči oko 4. Što ste dalji od turističkih hotspot-ova i zalazite po gradu to ćete povoljnije proći. Paelje su oko 11-12€ pa naviše(često i značajno više) u zavisnosti od veličine i šta od morskih plodova stavljaju,pice počinju od 6 € za manje pa naviše, u mcdonaldsu i burger kingu su big mac i whoper meni oko 7,5 evra, njihovi lokalni hamburger lanci kao bacoa npr. prodaju takve menije po sl. ceni. Razni turski i arapski doneri,falafeli i šavurme su oko 4.5€

Ja kao neko kome su plodovi tora znatno draži od morskih sam se skoncetrisao na jamonerias ili šunkarnice u bukvalnom prevodu,gde tanjir iberijske šunke,tanjir lokalnih sireva sa nekim brusketima uz i dve čaše vina kuće izađu oko 15 €. Jamonerias prodaju i fišeke sa komadima šunke za oko 4,5 evra.

Naravno izbor restorana sa morskim plodovima je ogroman ali kao što rekoh nisam imk nešto rad pa nisam ni zagledao. Takođe ima dosta meksičkih,kineskih,italijanskih,tajlandskih,suši barova...ali da skratimo priču nema ovde jeftine klope,osim ako možda spremate sami ali i onda računajte da je većina stvari skuplja po njihovim marketima nego našim. Jedino što se isplatilo kupiti je pakovanje serrano šunke za oko 2€ 200g.

Kafa po kafićima je oko 2-3€,sokovi od 3 naviše,čaša vina kuće od 1.5 naviše,piva isto tako od 3 pa do 7-8...opet kažem lokacija ovde čini veliku razliku.

Tapasi se naravno služe u svakom kafeu,restoranu,kafiću počev od 3-4€ ali iz iskustva nisam naleteo na neki tapas da me je zasitio.
Tapas je inače zajedničko ime za manji obrok,nešto kao snack tako da tu spada sve od tanjira maslina i tosta,prženih lignji,šunke,tortiljica sa salsom.... do škampa sa koktel sosom...samim tim i cene značajno variraju.

Back