Barselona Džipsi Balkan Orkestar

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.422
Barselona Džipsi Balkan Orkestar (BGKO) je bend koji je nastao 2012. godine u Barseloni, Španija.
Bend svira muziku različitih žanrova, uključujući i romsku muziku. BGKO takođe svira muziku sa prostora Istočne Evrope i crpi inspiraciju iz muzike Južne Amerike, Španije i Bliskog istoka.
Bend se ranije zvao Barselona Džipsi Klezmer Orkestar (Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra (BGKO)) , ali je 2015. promenio naziv u Barselona Džipsi Balkan Orkestar (Barcelona Gipsy balKan Orchestra) i pritom, zadržao stari akronim BGKO.
maxresdefault (1).jpg
Sadašnji članovi BGKO-a su pevačica Sandra Sangijao i nju prate Matija Široza na harmonici, Žulijen Šantal na gitari, Stelios Togijas na perkusijama, Ivan Kovačević na kontrbasu, Danijel Karbonel na klarinetu i Aleksandar Sora na violini. BGKO uključuje i rotirajuće "nomadske" muzičare.

Ova nesvakidašnja grupa na sceni pojavila se prvi put u proleće 2012. godine, kada se jedanaest muzičara okupilo u Barseloni na proslavi Svetskog dana Roma.
Godine 2013., Barselona Džipsi Klezmer Orkestar je samostalno objavio svoj prvi album, Imbarka, koji je ponovo objavljen 2014. godine uključujući i vinil EP ploču Satelit K. Ponovno objavljivanje donelo je i tri nove pesme: "Hasta sijempre, Komandante", "Cigani Ljubijat Pešnji" i "La dama de Arago". Nakon Satelit K-a, BGKO je išao na turneju po Italiji, Grčkoj, Malti, Srbiji, Sloveniji, Nemačkoj i Francuskoj. Takođe, nastupao je na koncertima i festivalima u Španiji i u Auditorijumu Barselone.

Vikipedia

Barcelona Gipsy balKan Orchestra je svetski poznata atrakcija world music scene i rado viđen bend širom sveta koji izvodi pesme na mnogim jezicima: španskom, ruskom, romskom, italijanskom, srpskom…

Sedište benda je u Barseloni i trenutno nastupa sa osmoro članova na bini: Margerita Abita (vokal, Italija), Dani Karbonelj (klarinet, Katalonija-Španija), Pere Nolasc (violina, Katalonija), Fernando Salinas (harmonika, Španija), Julien Čanal (gitara, Francuska), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija) i Stelios Togjas (perkusije, Grčka,) Oleksandr Sora (violina, Ukrajina).).

Ivan je rođeni Beograđanin koji već skoro dve decenije živi u Barseloni i sa svojim prijateljima čini bend Barcelona Gipsy balKan Orchestra.
BGKO-foto-cartel-2-1540x950.jpg

Ovaj bend je krajem 2020. objavio album “Nova Era” sa novom pevačicom Margeritom Abitom poreklom sa Sicilije, sa kojom je objavio obradu “dragulja” balkanske muzike Marijo deli bela Kumrijo i čuvenu pesmu Silvane Armenulić Ciganine sviraj, sviraj.

Ovaj ansambl održao je i koncerte u Barseloni i Beogradu 2017. na kojima je gost bio Bora Dugić. Svoj jubilej, 10 godina postojanja, bend obeležava upravo 2022. godine sa snimljenih 6 studijskih albuma.

Na pitanje šta to karakterizuje jednog od miljenika world music publike širom sveta kontrabasista Ivan Kovačević odgovara: “želja za istraživanjem, neiscrpnim idejama i neprekidnim radom”.

Vođeni svojim snovima i nakon 6 studijskih albuma, septet iz Gaudijevog grada ulazi u studijo da formalizuje pesme u koje su u prošlim mesecima uložili sve svoje stečeno znanje i iskustvo i time prave prvi korak za put koji vodi u budućnost, čija je neizvesnost ono što im je oduvek bila zvezda vodilja. Prekretnica i osveženje.

Danas

Nova pevacica im je poprilicno losija od originalne. Bio sam na njihovom koncertu u Vancouveru prosle godine.
Barcelona Gipsy balKan Orchestra je svetski poznata atrakcija world music scene
Tesko da ce biti tako, iako su meni dragi, na tom koncertu od prosle godine u sali koja prima oko 500 posetilaca mislim da je bilo maksimalno 300-350 ljudi. I to je odlicno sa obzirom da kad sam pricao sa nasim ljudima ovde skoro niko nije cuo za njih. No, meni je to vece bilo odlicno.

Back