Baptisti.

Pravedan

Iskusan
Poruka
5.686
Pozdrav forumasi.

Posto sam u Americi vec jedno vreme pocinjem razmisljati da krenem u crkvu, a posto je ovde previse baptista zanima me koje je vase misljenje o istima i da li bi bila dobra odluka ako bih krenuo kod njih?

Hvala unapred.

Pozdrav forumasi.

Posto sam u Americi vec jedno vreme pocinjem razmisljati da krenem u crkvu, a posto je ovde previse baptista zanima me koje je vase misljenje o istima i da li bi bila dobra odluka ako bih krenuo kod njih?

Hvala unapred.
Ono, baptisti imaju dobru muziku, ali cenim da ti je najbolje da odeš kod mormonaca, al onih fundamentalista što još žive u poligamiji. Još ako ti se posreći da postaneš scenski radnik, mož da opipaš svaku snajku kroz zavesu. A kad rikneš, imaš priliku da postaneš boss na nekoj drugoj planeti. :kafa:

Naziv

Reč ’baptisti’ potiče od grčke imenice βαπτιστής (baptistes), odnosno glagola βαπτίζω (baptizo), koji u prevodu znači ’krštavati, potopiti, zaroniti’.

Poreklo

Istoričari kažu da se u zapadnoj i srednjoj Evropi početkom 16. veka napetost mogla osetiti u vazduhu. Korupcija i bezumlje crkve dostižu vrhunac i reformacija je bila neizbežna. Teolozi i obični ljudi su se masovno odazivali na pozive reformatorskih vođa. Međutim, gotovo istovremeno se javljaju i međusobno povezuju svi oni koji uviđaju da je previše kompromisa načinjeno i da reformacija nije išla dovoljno duboko. Postoje zapisi po kojima su već u 16. veku u Nemačkoj i 17. veku u Engleskoj takve zajednice nazivane baptistima. Oni insistiraju na radikalnijem povratku na novozavetne principe, potpunijem odvajanju crkve od države, daljem smanjenju jaza između sveštenstva i naroda.
Verovanje

Kao deo šire hrišćanske porodice, baptisti veruju u Trojedinog Boga – Oca, Sina i Svetog duha. Veruju u Isusa Hrista – Spasitelja koji nas je svojom smrću i vaskrsenjem otkupio od greha. Drže protestantska načela po kojima je Sveto pismo vrhovni autoritet za hrišćansku doktrinu, a svaki čovek je sposoban da sâm čita i razume Sveto pismo i u njemu pronađe Božju promisao.
Mi smo deo celine, deo Tela Hristovog – Crkve, koja je okrenuta svim ljudima sveta i verujemo u jednog Boga: Oca i Sina i Duha Svetog
Zalažemo se da svaki pojedinac lično veruje u Gospoda Isusa Hrista i da bude što sličniji Njemu
Za veru i život nama je merodavan jedino Gospod Isus Hristos, onako kako je otkriven u Svetom pismu i kako je Duhom Svetim prisutan u svome narodu
Sveto pismo Starog i Novog zaveta priznajemo kao prvenstveno merodavno za upoznavanje Božijeg otkrivenja u Hristu
Smatramo da je Crkva zajednica ljudi koji veruju i koji dostojno učestvuju u pričešću/Večeri Gospodnjoj
Krštenjem postajemo udovi Tela Hristovog, a krštavaju nas da samostalno, svesno, odgovorno i oduševljeno uzverujemo u Spasitelja i Gospoda Isusa Hrista

Pa sta to bi Pravedni ? :mrgreen:

Do juce si se ovde kreveljio nad Biblijom ^^

Baptisti su protestantska zajednica, tako da ne moras da se plasis nekih demonskih srvari~~~~

Prisustvovala sam jednom koncertu hora baptisticke crkve u Bg, i pevali su jako lepo ... mislim da su te hriscanske himne iste u svim protest.crkvama.

Sem toga,mislim da bi crkvu trebao da izaberes zbog doktrine...koja se poklapa sa tvojim uverenjima.
Mislim..baptisti ne veruju u subotu, ti takodje....
Zeznuces se^^ ali to se poklapa sa tvojim stavovima ;)

Srecno :bye:

Bolje kod Baptista nego kod mormona.

Bezi od mormone...

Dobro, to jeste. :)

- - - - - - - - - -

Pa sta to bi Pravedni ? :mrgreen:

Do juce si se ovde kreveljio nad Biblijom ^^

Baptisti su protestantska zajednica, tako da ne moras da se plasis nekih demonskih srvari~~~~

Prisustvovala sam jednom koncertu hora baptisticke crkve u Bg, i pevali su jako lepo ... mislim da su te hriscanske himne iste u svim protest.crkvama.

Sem toga,mislim da bi crkvu trebao da izaberes zbog doktrine...koja se poklapa sa tvojim uverenjima.
Mislim..baptisti ne veruju u subotu, ti takodje....
Zeznuces se^^ ali to se poklapa sa tvojim stavovima ;)

Uzivaj.

Nisu iste. Baptisti su ljudi koji uživaju u životu. Priprosti, debeljuškasti i dobro raspoloženi. Takva im je i muzika. Nije čudo da ta crkva ima tako mnogo Crnaca i Cigana.
Pentekostalci pak, prilično su mračni tipovi. A himne su im takve da može svaka budala da ih peva, ali bodu uši.

Nisu iste. Baptisti su ljudi koji uživaju u životu. Priprosti, debeljuškasti i dobro raspoloženi. Takva im je i muzika. Nije čudo da ta crkva ima tako mnogo Crnaca i Cigana.
Pentekostalci pak, prilično su mračni tipovi. A himne su im takve da može svaka budala da ih peva, ali bodu uši.

Ako mislis na Gospel muziku,
ona se izvodi u svim crkvama... protestantskim.
Cak i mojoj.

Jedino je vise izvode u crnackim crkvana , u Engleskoj itd...

Evo ga mix baptisticke muzike:

Ova pesma Pass me not, o Gentle Savior je u adventistickim pesmaricama.

Poslednja izmena:
U crkvu se ne ide zbog muzike vec ucenja odredjene verske denominacije.
Takodje, mislim da bi ovde morala da se napravi i razlika izmedju protestanata i neoprotestanata (jer baptisti su neoprotestantni).
Kad govorimo o baptistima nisu ni svi baptisti isti. U SAD postoji vide vrsta baptista koji jesu slicni ali nisu isti i te razlike mogu da budu zaista znacajne.

Postoje protestantske crkve poput Reformata, Luterana, Anglikanaca i neoprotestantske crkve poput baptista, Hristovih crkava, Slobodnih crkava, adventista i sl.

Nisam to znala....

Znaci, baptisti sebe ne smatraju duhovnim naslednicima M.Luthera i ostalih reformatora ?

Pa od cega su oni poceli?

Adventisti su protestantska crkva...

U Crkvu se ne ide ni zbog popa , a ni zbog hora ili horovodje ...!
Mozda bi trebalo prvo malo o Dogmatama Pravoslavlja i da ih "upoznamo" pre nego sto ...

Samo ti nemoj da ih upoznajes sa pravoslavnom doktrinom, tesko se uskladjuje sa Bozijom recju, s obzirom da ima mnogo obreda koji nemaju veze sa Bogom.

Ne dokazuje,,insinuira!
Katolici imaju Papu kao vrhovnog poglavara crkve,Anglikanci do Pape drže kao do lanjskog snijega!

Vidi ako ne pripadaju protestantima, nije nuzno da su katolici..mada iskreno na osnovu dosadasnjih saznanja i ja sam misljenja da su protestanti, mada ne iskljucujem mogucnost da grijesim u tom misljenju. Katolici sigurno nisu, kao ni pripadnici istocne crkve

Back