Bankrotirala City travel agencija iz Novog Sada

Belgradeboy

Elita
VIP
Poruka
22.558
Turistička agencija "City travel" iz Novog Sada objavila je 5. avgusta da prestaje sa radom zbog finansijskih problema. Usled toga više građana iz ovog grada ostalo je bez novca i letovanja.

"Turistička agencija City travel prestaje da radi od 5. avgusta, kao što ste verovatno već čuli, zbog finansijskih problema. Razumemo one koji su nezadovoljni, svakako smo imali najbolje namere, kao svih prethodnih 13 godina“, objavila je u nedelju agencija na svojoj Fejsbuk stranici i najavila "duži rok za vraćanje sredstava“.

D. T. kaže da je porukom obaveštena da agencija prestaje s radom zbog bankrota. Istu poruku dobili su i drugi klijenti. "Uzeo nam je pare, a nije te pare prosledio agencijama koje su organizovale putovanja. U nekim slučajevima ljudi čak nisu ni rezervaciju imali, a uzeo im je pare. Priznanice i ugovore imamo. Poslao nam je svima poruke da je bankrotirao i da je zatvorio agenciju“, izjavila je D. T. govoreći o vlasniku agencije.

I M. E. kaže da su njegovi roditelji još u decembru uplatili more – njih dvoje i dvoje prijatelja i to po preporuci drugarice. M. E. je odmah posumnjao da nešto nije u redu pošto je aranžman "all inclusive" bio prejeftin za hotel sa četiri zvezdice. Ipak, roditelji su se odlučili za aranžman jer su imali preporuku. "Nisu dobili fiskalni račun, niti datum putovanja. Znali su samo da je jun“, priča M. E. Kako se približavao jun dobili su i datum putovanja – 24. jun.

M. E. objašnjava da organizator putovanja bila agencija "Fibula", a da je "City travel" bio samo posrednik. Nakon 10 dana, putovanje njegovim roditeljima pomereno je na 28. jun, a niko ih nije ni pitao da li im to odgovara. Sedam, osam dana pre puta vlasnik agencije javlja da je otkazan put i upućuje ih da potražuju novac od "Fibule“. "Ja sam se angažovao, otišao kod njega, tvrdio je da mu je "Fibula" otkazala. Kada sam otišao u "Fibulu", ispostavilo se da im nijedan dinar nije isplatio“, kaže M. E.
Dodaje da je vlasnik "City travela" napravio rezervaciju tek 13. 14. juna, a novac od njegovih roditelja uzeo je još u decembru. Situacija je bila jasna – da je "Fibula" otkazala putovanje njegovim roditgeljima jer im vlasnik "City travela" nije dao pare. "Rekao sam mu – dobro vrati pare", priseća se M. E. i dodaje da je dok je bio u agenciji za 20 minuta veliki broj ljudi došao da uplati aranžmane.

Kaže i da mu je vlasnik agencije obećavao u više navrata da će vratiti novac posle čega se porodica M. E. obratila advokatu i prijavila vlasnika agencije turističkoj inspekciji. "Prijavio sam ga i poreskoj inspekciji pošto nisu dobili fiskalni račun. Poslata mu je opomena od advokata na koju nije reagovao. Podneli smo zvaničnu tužbu. Pretpostavka moja je da planira da prevesla ljude, pokupi pare i nestane", kaže M.E.

A. S. navodi da je još u maju platila prvi deo aranžmana od 40 odsto za sedmodnevni boravak u Španiji i da je trebalo da otputuju 12. avgusta. I drugi deo aranžmana uplatili su u junu pošto im je stigla poruka da agencija nudi stalnim putnicima popust od pet do deset procenata ako u roku od dva dana izmire drugi deo duga. "I onda nam u subotu stiže poruka da je agencija bankrotirala, da su blokirani računi", navodi A. S. i dodaje da je platila ukupno 1.500 evra za dvoje.

Kada su vlasnika agencije pozvali, javio se na telefon rekao isto što i u poruci – da su blokirani račini, da je bankrotirao. A. S. objašnjava da je agencija koja je bankrotirala subagent i da su zato zvali agenciju koja je organizator putovanja, iz koje su im rekli da čak nemaju ni rezervaciju za putovanje. "Pitala sam onda kako bi mi i putovali, pošto na letu nije bilo mesta“, kaže A. S.

Vlasnik "City travela", prema rečima A. S, na pitanje da li ima osiguranje, rekao je da "subagent ne mora da ima osiguranje“. "Rekao nam je da će vratiti novac ali da će proći duži vremenski period, da imamo pravo da ga tužimo ili možemo da potpišemo papir da se obavezuje da do decembra vrati novac“, kaže A. S.

Samo nedelju dana pre nego što će objaviti bankrot, agencija je na svom Fejsbuk nalogu reklamirala jesenje i zimske aranžmane po specijalnim cenama. "15 odsto popusta na sve avio aranžmane za jesen, zimu i Doček Nove godine! Samo u petak 28. jula od 10-15h“, objavljeno je 27. jula na Fejsbuku.

Agencija je prodavala aranžamane za Grčku, Tursku, Španiju, Tunis, ali i ture po evropskim gradovima. D. T. Kaže da je oko 50 porodica oštećeno, a da se među prevarenima nalaze i strani državljani. Svi oni povezali su se u Viber grupu. Podaci sa sajta Narodne banke Srbije pokazuju da je račun "City travela“ od petka 4. avgusta u blokadi, i to za iznos od 370.000 dinara.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre (APR), ova turistička agencija, sa sedištem u Novom Sadu, osnovana je 2010. godine i u vlasništvu je Gorana Pašića. Agencija se od 2016. godine nalazi u Registru turizma APR-a, i registrovana je kao posrednik u prodaji turističkih putovanja. City travel, međutim, nije članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a18...el-gradjani-ostali-bez-novca-i-letovanja.html

Ko danas pored Bookiga, AirBnB-ja i sličnih sajtova ide u agenciju da rezerviše letovanje...

Stvarno mi nije jasno.

Ево, ја ноћас крећем на пут.

Идем преко Букинга, међутим, до данас, до поднева смо разматрали различите опције, и неке су биле преко агенције, а неке преко букинга.

Додуше, ограничавајући фактор, који нас је упућивао на агенцију је превоз. Не идемо својим колима.

Некада је цена, мање-више иста + - , само што са агенцијом добијаш целу услугу, па не мораш много сам да се цимаш.

А некада је и занимљиво да си део групе. Увек се надаш да ће бити неких добрих рибица које путују истом агенцијом.

Svi građani koji su uplatili aranžmane preko posredničke turističke agencije „City travel“ iz Novog Sada, koja je u subotu objavila da prestaje s radom, treba što pre da se jave turističkoj inspekciji, kaže za portal N1 direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

Sagovornik portala N1 navodi da je prava adresa za sve oštećene putnike turistička inspekcija, kojoj treba da se obrate sa svim ugovorima i priznanicama koje imaju.

„Verujem da je inspekcija već počela sa kontrolom i da će imati saznanja o svim nerealizovanim aranžmanima. Kada im se oštećeni putnik javi, inspekcija će znati da mu kaže koja su njegova prava, da li organizator ima obavezu da ih odvede na putovanje ili će im sugerisati da se podnese prijava protiv vlasnika posredničke agencije. Očekujem da ću u narednih nekoliko dana imati tačne podatke o tome koliko je oštećenih ljudi“, ističe Seničić.

Prema njegovim rečima, ukoliko postoji ugovor o subagenturi i ukoliko su prodati aranžmani prethodno najavljeni organizatoru, bez obzira na to da mu li je posrednik uplatio dobijeni novac, organizator će imati obavezu da te putnike vodi na put.

„Ukoliko, pak, ta papiri ne postoje, putnici mogu jedino da podnesu prijavu protiv agencije City travel i zatraže povraćaj novca direktno od njenog vlasnika. Mogu protiv njega da podnesu i krivičnu prijavu jer to faktički jeste prevara. Ta agencija je, inače, registrovana kao preduzetnik i odgovara svojom imovinom, ali ne znamo da li je uopšte ima“, napominje naš sagovornik.

Zakonski je sva odgovornost na organizatoru putovanja​

Seničić objašnjava da posrednik u prodaji turističkih aranžmana nema garancije putovanja jer prodaje aranžmane agencija koje su organizatori putovanja i koje imaju licencu i polisu osiguranja.

„Prema našem zakonu, a tako je i u Evropi, sva odgovornost je na organizatoru putovanja. Ugovor o subagenturi je prvi preduslov koji posrednik mora ispuniti da bi mogao da prodaje programe. Pitanje je da li agencija City travel uopšte ima taj ugovor i da li je pravila rezervacije kod organizatora putovanja. Znam za slučaj kada je posrednička agencija u januaru ove godine uzela novac za aranžmane za Hurgadu, ali organizator putovanja do pre neki dan nije ni znao da je to prodato, pa sad ne može da potvrdi te rezervacije jer više nema mesta na avionima“, ističe Seničić.

Идем преко Букинга, међутим, до данас, до поднева смо разматрали различите опције, и неке су биле преко агенције, а неке преко букинга.

Додуше, ограничавајући фактор, који нас је упућивао на агенцију је превоз. Не идемо својим колима.

Некада је цена, мање-више иста + - , само што са агенцијом добијаш целу услугу, па не мораш много сам да се цимаш.

А некада је и занимљиво да си део групе. Увек се надаш да ће бити неких добрих рибица које путују истом агенцијом.
Meni je istraživanje i traženje smeštaja skoro sastavni deo celog ugođaja, kao i planiranje puta uopšte...ali dobro.

Generalno, sve je to ok da neko preferira "na izvol'te" da ide ali iz prakse kod naših agencija kvalitet zakupljenih vila, vodiči,izleti i sve ostalo nemaju kvalitet koji bi napravili razliku u korist agencija. Dodati još da agencije rade zaista mali broj mesta u odnosu na ono što može da se nađe.
Tako da jedina prednost ostaje što reče @Lorelajn da na nekim destinacijama agencijske ponude jesu znatno jeftinije.

Ne mislim samo na Grčku.
Na primer, nije bilo šanse da na Sejšele odemo u našem aranžmanu za taj novac sa avioprevozom, u tim hotelima i na tim izletima gde su nas oni vodili. Značajna razlika. Na Tajlandu i Vijetnamu sa druge strane je bilo suludo koristiti agencije, jednostavno turistička infrastruktura je takva da favorizuje "snalaženje".
Dakle kako kad. Ja ipak volim svoju slobodu i uvek sam biram sem kada je baš,baš povoljnije kao u gore navedenom slučaju što se desilo jednom u zadnjih 10 godina recimo,

P.S. Srećan put i lep provod :)

Meni je istraživanje i traženje smeštaja skoro sastavni deo celog ugođaja, kao i planiranje puta uopšte...ali dobro.

Generalno, sve je to ok da neko preferira "na izvol'te" da ide ali iz prakse kod naših agencija kvalitet zakupljenih vila, vodiči,izleti i sve ostalo nemaju kvalitet koji bi napravili razliku u korist agencija. Dodati još da agencije rade zaista mali broj mesta u odnosu na ono što može da se nađe.
Tako da jedina prednost ostaje što reče @Lorelajn da na nekim destinacijama agencijske ponude jesu znatno jeftinije.

Ne mislim samo na Grčku.
Na primer, nije bilo šanse da na Sejšele odemo u našem aranžmanu za taj novac sa avioprevozom, u tim hotelima i na tim izletima gde su nas oni vodili. Značajna razlika. Na Tajlandu i Vijetnamu sa druge strane je bilo suludo koristiti agencije, jednostavno turistička infrastruktura je takva da favorizuje "snalaženje".
Dakle kako kad. Ja ipak volim svoju slobodu i uvek sam biram sem kada je baš,baš povoljnije kao u gore navedenom slučaju što se desilo jednom u zadnjih 10 godina recimo,

P.S. Srećan put i lep provod :)

Ух...неквалитет вила преко наших агенција је посебна прича. После Тасоса прошле године сам себи рекао, мада, вероватно и порекао:"Никад више у Грчку преко агенције". Смештај је скоро увек баш, баш лош. И, ма колико да мислимо да је свеједно (не идем са породицом, већ "момачки", па тако могу да будем бачен где год, могу да будем смештен било где), међутим, увек се наново изненадим неквалитетом смештаја.

У агенцији увек на сајту покажу слике смештаја. Док показују, мислим у себи:"Ма, кога боли рацку, има 4 зида, кревет, купатило. За 10 дана. Очекујеш да има оно основно и нормално. Не треба ми ништа више од тога". Међутим, увек буду неке фалинке у смештају који ти упропасте сам угођај. На сајту то изгледа пристојно. Али, да је добро, не би власници правили уговор са српским агенцијама.

Зато сам прошле године рекао, само букинг за Грчку. Ту нема лажи, нема преваре. Да је лоше, имали би лоше оцене.

Ok, taj deo razumem.... :mrgreen:

Ali za to isto imaš sajt, bio je nekad Couch Sufer, ne znam da li još postoji

Nemojte da vam pobegne gazda sa milionima koje je pokrao! Organizujte se! Blokirajte ulicu!
Running Man Abandon Thread GIF by MOODMAN

Back