Bandži džamping

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.072
Bandži džamping, sport, rekreacija.. ili nešto izmedju?

Kao prvo, nije za svakoga.. ni blizu. A ni za one koji to rade, jer skok u ambis nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Koga privlači ovaj vrlo ekstremni sport? Postoje ljudi koji koji jednostavno ne mogu bez uzbuđenja.. oni uvijek traže više, uzbudljivije, opasnije, ekstremnije.
Te osobe vremenom postaju pravi zavisnici od adrenalina i uzbudjenja koje im taj način sporta donosi.

"Bandži su izmislili lokalna plemena na ostrvu Vanuatu. Jedan od bitnih običaja odnosio se na proces inicijacije kroz koji je svaki dječak morao da prođe da bi ga zajednica prihvatila kao odraslog muškarca.Ritual se sastojao u tome da cijelo pleme dođe do najvišeg drveta u okolini. Zatim bi se dječak kome je došlo doba da pređe u svijet odraslih peo do vrha za koji je vezivao relativno elastičnu lijanu. Drugi kraj lijane vezivao je oko svojih skočnih zglobova. Sve što je nakon toga trebalo da uradi jeste da skoči i da se nada da će lijana da ublaži pad. Iskustvo starijih pripadnika plemena sprečavalo je da lijana bude predugačka, tako da su mladići uglavnom prolazili kroz ceremoniju dobro ugruvani, bez većih povreda."

Wikipedia

Prvi skokovi su započeli krajem 70-ih godina i od tada se skače sa raznih pogodnih mjesta.. kanjoni. visoke litice. tornjevi, dimnjaci, mostovi.. najpodesnniji su oni u Austriji, Švajcarskoj.. Most Evropa spaja padine austrijske doline Vip. Na 192 m visine iznad rijeke Zil nalazi se početna tačka za skok. Samo dva metra niži, ali ništa manje uzbudljiv, je švajcarski Niuk most u Val Danivijeu.

Da li je opasan džamping?

"Povrede u ovom sportu nisu česte. Praktično bi bile eliminisane kada bi se svi pridržavali definisanih pravila. Jedna grupa pravila odnosi se na ispravnost opreme. Tehnologija je daleko odmakla, iz godine u godinu se izrađuju sve izdržljiviji i kvalitetniji materijali koji omogućavaju još veći nivo bezbednosti. Međutim, čovek je taj koji mora da izvrši kontrolu svih elemenata, i tu ponekad dolazi do greške. Druga grupa pravila odnosi se na zdravstvene predispozicije skakača. Problemi sa pritiskom ili kičmenim stubom su ozbiljna indikacija da bi trebalo da se vratite šahu. Lekarska kontrola pre skoka bi trebalo da bude obavezni deo procedure, baš kao i uplata odgovarajućeg osiguranja."

Ima toga i kod nas, na Tari, Adi Ciganliji..

Ipak, ponekad se dešavaju i greške..

Za Erin Lengvorti pokušaj bandži skoka sa mosta iznad reke Zambezi, tokom njenog odmora u Zambiji, na Viktorija vodopadima, definitivno je predstavljao iskustvo koje joj je pre gotovo deset godina potpuno promenilo život.

Za razliku od snimaka koje često možemo videti na društvenim mrežama, kada neko graciozno odskoči i vine se sa platforme ka vodi ispod, samo kako bi se vratio odmah nazad uz pomoć bandži kanapa, Erin je nastavila da pada dalje. Kanap ove žene je pukao i ona je produžila ka reci i zakucala se u njenu površinu. Razgovarajući sa novinarima Guardian publikacije, Erin je navela da se svega dan pre kobnog skoka šalila na temu smrti.

Kako je izjavila: „Bila sam nervozna, ali mi ni na kraj pameti nije bilo da nešto može poći po zlu. Bila sam sto peta osoba na redu za skok tog dana. Stajala sam na platformi, gledala u svoje članke koji su bili spojeni zajedno i brinula o tome da li mi noge mogu iskliznuti iz veza. Neko mi je tada rekao da bi to bila poslednja stvar koja se može dogoditi“.

Kako se ispostavilo, kanap je pukao na samom vrhu, dok snimak koji je krenuo da kruži društvenim mrežama predstavlja trenutak kada je ona skočila sa mosta i pucanje bandžija. Erin je padala oko četrdeset metara, udarajući u Zambezi ispod sebe. Međutim, iako je voda ublažila njen pad, Erinini problemi nisu bili gotovi, jer ju je struja vukla nizvodno i u jednom trenutku je ostala zarobljena ispod površine. Na svu sreću, neko iz kompanije koja je zadužena za ovaj bandži uspeo je da stigne do nje i izvuče je na suvo.

M.M.

Back