Bananu je najsigurnije zasaditi u veću posudu ( bure od 50L je na slici) , pa u baštu zajedno sa "saksijom" zakopati. Tako zasađena će brže napredovati, jer koren nije izložen oscilacijama temperature ( kada bi saksija bila van zemlje).
Moja banana -
Musa Basjo, uzgaja se ovde još i Musa Kavendiš, ali
Basjo podnosi niže temperature zimi. Zimi se unese u prostoriju gde ne smrzava - zajedno sa saksijom,.. pa na proleće nazad u baštu.
Ako se redovno zaliva i hrani (jako voli organska đubriva), uskoro ćete biti u problemu sa velikom biljkom,.. kao ja

. Ako ostaje preko zime u bašti treba slama okolo, radi zaštite od niskih T.
Da bi biljka nastavila da raste i razmnožava se treba razdvojiti ove dve biljke,.. vi nemojte tako dugo čekati,.. ja sam smeo jer sam na "ti" sa biljkama
Razdvajanje se vrši testerom,.. sekli smo i bure.
Ako vam slučajno i ne uspe "transplatacija", važno je da vam biljka ne istrune- da je u početku manje zalivate ( a više orošavate), jer ima mladica (mladih izbojaka), koje će sigurnije produžiti potomstvo
Banane koje se kod nas iz hobija uzgajaju ne donose rod, jer im treba od 12 do 14 meseci vegetacije (preko 15*C) bez mraza, a to ovde nemaju. I u zaštićenom prostoru će se to teže desiti (plastenicima i staklenicima).
Najsigurniji način razmnožavanja je odvajanje ( mladih ) izdanaka.