Balkanci (Balkanke) i mentalitet

Evo npr ti. Ti si jedan Balkanac sa dna.Znaci stavio si kravatu i nadenuo sebi ime Aron i mislis da si se prerusio. E pa nisi.
Gedzovan si prve klase.

Aha, a ti u Srbiji surfuješ ili?

"Gedzovan" se sam javio, izrazima, manirima, rečima kao što su "*****, muda, do jaja", time što si smešan u proseku svakoj 1.2 osobi na forumu... I da ne nabrajam dalje.

I još čovek izjavi "glupavi Balkanci", a onda "samo sebe ne poštuju, a hoće da ih drugi poštuju" (malo sam i opismenio tvoju rečenicu), pa ti samo malo pogledaj kontradiktornost izjave.

Šta kad je loše ...pa ja svuda glsno kažem da sam Srbin :D
A taj termin Balkanac i ne priznajem jer je došao sa osmanlijama , to za mene nema ama baš nikakvo značenje .

Sucim je, bre, doslo?

Ne znam šta imaš neraščišćeno sa Balkancima.
Ovde živi jedan prostodušan i srdačan narod.
Možda nema manire sa pete avenije ali ima srce i dušu,
:heart2:

Jes da voli i to srce i tu dušu da turi ponekad u tuđu čorbu ali sve je to u sklopu brežuljkastog mentaliteta

Jasta, sele.

Balkanac je pezorativan naziv za sve balkance, bez obzira na pol, narodnost, veru ili bilo sta drugo. Pojam su uveli Hrvati i Srbi koji su sebe lansirali u svetsku elitu i postali gradjani Sveta, Nusicevo drustvo. Naravno Balkanac je vrsta samokriticnih zivuljki, koja usvaja sve sto ima smisla, a ovo ima smisla, jer svi Balkanci misle da treba biti bolji nego sto jesi, te sam sebe kritikuje.
Sve druge karakteristike koje bi neko mogao da pripise Balkancima, osim samokriticnosti, lako bi bilo promeniti da nije bas te samosvesti koju nije potrebno menjati nego usmeravati.
Upoznao sam mnoge Nebalkance, koji su sebe ubrzo videli kao jednog od nas. I te tvoje Skandinavce.

Cesto cujemo taj izraz "Balkanac" koji obicno ima pogrdno znacenje za pripadnike muskog roda.
E sad, zasto je to tako? Zasto je taj izraz pogrdan i kakav je mentalitet jednog Balkanca?

Sta je sa zenskom populacijom? Jesu li i one pod uticajem balkanskog mentaliteta i kakve su Balkanke, jer malo mi je tesko poverovat da samo muskarci padaju pod uticaj balkanskog mentaliteta?

Meni Balkanac nije pogrdno znacenje, a za Balkanka nisam ni cula, mozda Juznjakinja, vrela krv i to ...

Back