Balaton - mini putopis

Čuo sam čak da je najisplativije promeniti forinte kod nas, ali to mi je manji problem.

Što se tiče madjarske kuhinje u to ne sumnjam jer imam iskustva iz Budimpešte od ranije. Iako najviše pijem pivo, tamo ću isključivo da pijem vino I to Tokajac I možda neko lokalno.

Idemo preko agencije tako da nam je malo ograničena sloboda, ali I to ima neke prednosti.

Jedino nemam neke brošure ili neke mape jer se onda mnogo lakše snalazim. Mada poznavajući madjarski turizam, verujem da tih stvari ima tamo na svakom koraku.

Hvala Fortes na savetima. Obećavam da ću da napišem svoje utiske kada se vratim I da postavim neke fotke.

Vratio sam se sa Balatona pun lepih utisaka. Prvo ću da počnem sa destinacijama koje se ovde skoro ne pominju, a to su Šiofok i Kesthelj.

Šiofok

Ovde smo bili smešteni. Hotel Balaton je pored samog jezera I korzoa. Većina soba gleda na jezero. Ima otvoren bazen, a doručak je posebna priča. Od bogate ponude izdvojio bih kačkavalj, domaće suhomesnate kobasice I pogotovo viršle koje su najukusnije koje sam jeo. Sam grad, ne računajući deo oko jezera, podseća na tipičan vojvodjanski grad te veličine. Ima vodotoranj u centru gde možete liftom da dodjete do vrha gde vas očekuje restoran koji se okreće oko svoje ose. Nažalost toranj je bio zatvoren. Ima nekoliko crkvi I od muzeja bih izdvojio muzej Imre Kalmana, možda najzvučnije ime rodjen u Šiofoku. Radi do 16h tako da ni ovo nisam obišao. Kod obale se nalazi panoramski točak, ali ni to nisam uspeo da doživim jer nije radio. Šiofok svoj vrhunac doživi u toku letnje sezone kada bude krcat turistima koji dodju prvenstveno zbog kupanja I sunčanja. Korzo je lep I načičkan ugostiteljskim objektima, ali bar pola nije radilo iz pomenutih razloga. Svidelo mi se šetalište pored jezera, a zanimljivo da imaju aparat za hranu za patke. Ubacite 100 forinti, izbace vam hranu za patke I hranite ih.

Kesthelj – Festetič

Kesthelj se nalazi na zapadnom delu Balatona. Mali je I interesantan gradić. Poznat je po dvorcu Festetič koji je impresivan I sa predivnim parkom. Ima dosta muzeja kao što su npr. muzeji marcipana, kočija I muzej Balatona. Žao mi je što nisam obišao makar ovaj poslednji. Bili smo ograničeni vremenom I na moje insistiranje smo otišli do jezera da vidimo šetalište gde nas dočekalo mnogo kućica sa raznim djakonijama I gde je bilo mnogo ljudi.

Balatonfured

Već su prethodnici sve rekli pa nemam potrebe mnogo da dodam. Imali smo 3 sata na raspolaganju I iskoristili smo da prošetamo predivnim parkom pored jezera I da pojedemo neki kolač.

Tihanj

Ovo je (po meni) ubedljivo najlepše mesto na Balatonu. Obišao sam kuću lavande koja je pored malog jezera na ovom poluostrvu. To je ustvari muzej gde možete saznati praktično sve o lavandi. Nije daleko od centra. Bio sam u muzeju lutaka. Nije veliki, ali ima mnogo lutaka uglavnom od porcelana. Obišao sam I Benediktansku opatiju I muzej u njoj. Žao mi je što se još uvek renovira, tj. sve je obloženo gradjevinskim skelama pa ne dolazi do izražaja njena lepota. Postoji mnogo etno restorana I ne zna se koji je bolji. Ja sam ručao u restoranu “Eho” koji se nalazi na brdu I odakle se pruža veličanstven pogled na jezero. Pio sam neki lokalni rizling, a jedina mana je što nije dozvoljeno pušenje što je ubrzalo moj odlazak. Ima svih mogućih proizvoda I suvenira od lavande. Prelepo za oko I mami da kupite.

Šimeg, Vesprem, Tapolca
(mesta koja nisu pored jezera, a spadaju u Balatonsku regiju)

Šimeg je dvorac na jednom brdu, blizu Kesthelja. Lepo je očuvan, tj renoviran I pruža niz pratećih dešavanja da vam dočaraju vreme kada je nastao.
Tapolca je podzemna pećina sa pećinskim jezerom gde možete čamcem da veslate.
Vesprem je veći grad sa lepim starim centrom, ali pola nismo mogli da vidimo jer se renovira pa su zatvorili taj deo.

Heviz, Herend

(mesta koja nisam obišao)

Heviz je banja u blizini Kesthelja. Svi je hvale, ali ne mogu ništa više reći jer je nisam obišao.

Herend je mesto na severu Balatonske regije, a poznato je po izradi proizvoda od porcelana.

Zaključak

Evre u forinte sam promenio kod nas I dobio sam 374 a 1 evro. Tamo se kretao kurs oko 365, ali važnije mi bilo što nisam morao da jurim menjačnice kao ostali iz grupe. U mnogim lokalima prolazi I evro. Verovatno je lošiji kurs, ali dobra je mogućnost ako ste pri kraju boravka.

Što se tiče hrane zaista nemoguće je ostati gladan. Madjari su kulinarstvo podigli na najviši nivo. U Tihanju sam jeo neku cigojner šniclu pomešanu sa paprikašom I još nekim djakonijama. Pio sam neki Tihanjski rizling. To sam konzumirao u restoranu “Eho” sa pogledom na jezero. Probao sam I njihov langoš, kao I pivo Šoproni. Bilo šta da jedete nećete se pokajati.

Ima mnogo ponude za svaki uzrast. Možda je najbolje otići krajem juna kada se održavaju dva (po meni) najzanimljivija festivala, Festival lavande u Tihanju I Balaton sound u Zamardiju, a to je prekoputa Tihanja. Idealno je da odete kao ja na 2-3 dana da nešto vidite, da se informišete I onda možete da isplanirate sledeći svoj boravak. Jer iako izgleda da je tri dana dovoljno, videli smo I doživeli od svega po malo, a ipak smo ostali uskraćeni u svemu. Kada budete otišli videćete koliko je Balaton moćan. Naravno, obavezno nabavite mape da se lakše snadjete.

Od jezika pored madjarskog najbolje prolazi nemački, a za nijansu lošije engleski. Negde mogu da se nadju publikacije I na nekim drugim jezicima, ali to je veoma retko.

I na kraju nekoliko reči o Madjaricama. Zaista su ljubazne, šarmantne, lepe I vesele. Ako vam se ukaže prilika da ih gledate uživo kako djuskaju folklor, obavezno pogledajte. Neće vas ostaviti ravnodušnim. Ja sam imao takvu priliku, jer KUD iz Šiofoka je poznato I van Balatona.

Trudio sam se da moj izveštaj bude u kratkim crtama, da ne opterećujem forum. Ako ima pitanja sa zadovoljstvom ću da odgovorim.

Bonus

Još smo obišli Sekešfehervar koji ne pripada Balatonskoj regiji. Grad me oduševio. Mislim na stari deo. O dvorcu Bori koji je na periferiji, Lori je detaljno opisala.

Fotografije
Šiofok

13.jpg
21.jpg
31.jpg
36.jpg
42.jpg

Video sam da neke agencije organizuju izlet na festival lavande na 1 dan. Odmah sam odustao jer su pre podne u Tihanju na festivalu, a posle podne u Šiofoku što je gubljenje vremena.
Sta ja znam...moze biti jeftini izlet da se popuni dan ako zivis blizu granice :)
Ukoliko se rano ujutru krene ima se ceo dan za seckati malo, pogotovo ako je leti i dan traje duze.
Pitanje je samo koliko se brzo prelazi granica.

Mislim da mi je jedna drugarica bila tako preko agencije 1 dan, kada je vidim pitacu je kako joj se svidelo.

Back