BALANSIRANJE
Oduvek sam umela da pišem....sad, što to nisam stalno i radila ima svoje razloge. I dobro je što je tako, jer su reči moje izgleda čekale da sazru, da imam vremena za njih. Retorika mi je jača strana.......što nikako ne znači da usta ne zatvaram.....čak naprotiv......ali kad imam da kažem onda to i uradim pismeno i smisleno.
I tako, prošlog leta krstarim ja malo ovom Krstricom i uočim blog. Nisam do tad tu zalazila, nije mi privuklo pažnju a ni vremena nisam imala za nova istraživanja. Do tada sam bila samo na Svetu životinja....meni dovoljno. Elem, vidim šta se tu zbiva, pročitam nekoliko blogova, jedan mi se baš dopao. Nežan i setan, melanholičan....baš kao i ja u tom momentu....napisao ga je muškarac a to nije mala stvar (posle više nije pisao tako nežno)......dotače me baš onako pošteno (mada sam ja inače nedodirljiva hahaha) .....i tras....pade Ljiljka kao zrela kruška (kao one gospa Marine kad uzriju pa same padnu ali se rascopaju.....a slatke, med im ravan nije).Već sam uveliko pisala tu moju knjigicu (znam da je nepravilno, ali ja tako volim da kažem) te otvorih novi folder i stadoh na megdan belom ekranu. I tako je počelo.......jedna priča, druga priča, pa priče iz knjigice, pa pesmice, pa fotografije, pa priče o psima, porodici, stvaranju, vaspitanju, gubitku i dobitku....a sve vedre, nasmejane, klibere se moje reči sa ekrana, ja se smejem dok pišem jer se sećam pa se sve trudim da odaberem prave reči ne bi li eventualnom čitaocu što potpuniju sliku stvorila.....da se i on smeje.....ma pozitiva i to ogromna......i tako skoro do broja 150....pa sam obrisala......
A lepo sam napisala, to znaju oni koji su malo duže ovde, da neću pisati o lošem, o tuzi, bolu, nevoljama, strahovima i životnim tugama......neću, ne zato što toga nemam, naprotiv, već zato što to nije ono što želim dati. Zato, svo blatište koje mi je život dovukao ljubomorno zadržavam za sebe jer želim da dam samo lepotu, vedrinu, osmeh i istinite priče (jedino gde sam izmišljala je u Pepeljuzi 2...ali ne zato što sam ja htela nego zato što su me čikali....nisam ni znala da i to umem hahaha). I tako......čitajući te vesele priče, ljudi stekoše utisak da je moj život savršen i naravno da sam ja kao glavna junakinja savršena, a kakva ću i biti nego takva...ma, princeza koja ume da gletuje, farba, brusi, okopava, prodaje na pijaci, odgaja decu ( i to dobru decu) i pse i cveće i uz sve to ima svoju firmicu.....uglavnom.....ispadoh u očima čitalaca savršena žena u savršenoj porodici i svi zajedno u savršenom dvorištu sa savršenim psima .....ma bre, treba da dodju da snime film o meni hahaha
To sam zaključila na osnovu komentara....ma mogu ja da objašnjavam koliko hoćeš zašto mi treba komentar, ali ljudi neće da napišu pa to ti je....osim nekolicine
oni što prodjoše ne znam da l' shvatiše,
oni što zastaše, ne znam da l' ne razumeše.
Moja greška.......nisam dovoljno analitički sagledala konačan efekat svog poduhvata „lepe reči“.
Pošto sam knjigovodja, to se mora izbalansirati.....moram na drugu stranu da dodam ružno, bolno, užasno, teško......kako bi saldo bio 0 (slovima: nula)...hahaha....šalim se, saldo će biti u korist lepih reči jer ako bi bio 0 zašto uopšte živim, a ako bi bio negativan, tj. u korist užasnih reči ....e, onda treba da se samoubijem. Zato je sada u toku poduhvat „užasne reči“ koje su do sada vama na monitore donele samo deo one strane mog života kojeg sam htela da poštedim čitaoce.......a sve u cilju da savršenstvo ne postoji.....samo ljubav, rad, razmišljanje, planiranje, dogovar i razgovor, poverenje.......jednom rečju zajedništvo.
Još jednom napominjem da su sve priče i pesme istinite kao i fotografije,i da sve ulaze u knjigicu koja će, čini mi se, ako je ikada sredim, ličiti na papazjaniju jednog života.
Za kraj, odlomak iz bloga “Tren” o tri žene, mojoj majci, tetki I nani…..
Ne hulim na Boga I ne kunem sudbu jer davno naučih od njih tri da se život živi, voli I ljubi, da se suza I osmeh jednako poštuju, da pružena ruka ne znači uvek “daj mi” nego I “izvolte”, da male stvari smeh u oko nateraju, da živimo trenutke I lepe I ružne……….
Zato je ova knjiga, koju pišem za moju porodicu, posvećena njima. Za prošlo, sadašnje I buduće pokolenje. Da se zna, da se uči I da se pamti filozofija mojih gospi koje život nije mazio ……….”Život je lep onoliko koliko si sposoban da iz trena , a u trenu, lepote upiješ”
Posvećeno mojim gospama koje odmaraju
PS Znam da je poduži tekst,ali je informativnog karaktera...nešto kao izmene i dopune....tako da, baš me briga...ugodno vam čitanje dragi moji, sad i ubuduće