Balada o bureku

Jede mi se burek. Kad bolje razmislim burek jedna od malo konstanti u mom zivotu. Burek sa ocem,burek za dorucak,burek za ručak, burek za veceru,užina burek, burek protiv mamurluka,burek u društvu ili sam protiv bureka, hladan burek od juce,prazan burek,burek sa sirom,burek sa mesom, burek sa jabukama,burek na brzinu..... Godinama sam merio kvalitet gradova u kojima sam bio po kvalitetu bureka koji sam tamo jeo. Upoznao i jeo, gotovo sve škole i stilove, gotovljenja njegovog. Burek nije tek obična hrana, burek je zajednički činilac koji spaja. Bogate i one koji to nisu. Radnike i inteligenciju. Jelo i gastronomiju. Noć i dan.
Ucio sam moje klince da ga vole ali nisu bas nesto odusevljeni. Da li ja nisam dobar ucitelj ili je burek pregazilo vreme. Ko ce ga znati?
IMG-c5f4c745d8ad0751b525f317688480cd-V.jpg

Jede mi se burek. Kad bolje razmislim burek jedna od malo konstanti u mom zivotu. Burek sa ocem,burek za dorucak,burek za ručak, burek za veceru,užina burek, burek protiv mamurluka,burek u društvu ili sam protiv bureka, hladan burek od juce,prazan burek,burek sa sirom,burek sa mesom, burek sa jabukama,burek na brzinu..... Godinama sam merio kvalitet gradova u kojima sam bio po kvalitetu bureka koji sam tamo jeo. Upoznao i jeo, gotovo sve škole i stilove, gotovljenja njegovog. Burek nije tek obična hrana, burek je zajednički činilac koji spaja. Bogate i one koji to nisu. Radnike i inteligenciju. Jelo i gastronomiju. Noć i dan.
Ucio sam moje klince da ga vole ali nisu bas nesto odusevljeni. Da li ja nisam dobar ucitelj ili je burek pregazilo vreme. Ko ce ga znati?Pogledajte prilog 1330155
Burek je večan !
Jelo svih generacija iz prošlost i u budućnosti
Bogom dat! :heart:

Često od gotovih kora spremam bilo kakav burek za moju familiju jer su tugaljivo i kao po kazni jeli onaj koji su kupovali iz obližnje pekare.
Prestali su da daju pare tamo. Kupuju mi kore ti i tamo;
Jeste da je to neka moja verzija... kore su onako šuškave i osipaju se kad se konzumira, ali ukus je respektabilan.
Smatram za svoj naročit podvig to što je moj burek u familiji cenjeniji od pekarskog, mada kad je naša pekara u pitanju... biti bolji u tome nije bilo mnogo teško.

Inače, i sama mnogo cenim burek, i znam nekolicinu bošnjačkih, goranskih i novopazarskih mesta na kojima je to lepota življenja u svakom zalogaju!

Da kako neko ne zna šta je burek neka potraži na internetu... Ovo sam ja pronašao
Burek je tradicionalno jelo poreklom sa Balkana i šireg Bliskog istoka. Obično se pravi od tankog testa koje se puni različitim sastojcima, kao što su meso, sir, povrće ili njihova kombinacija.

Postoji mnogo varijanti bureka, u zavisnosti od zemlje ili regiona gde se priprema. Na primjer, u Bosni i Hercegovini burek se tradicionalno pravi od nasjeckane govedine ili govedine, dok se u Turskoj burek najčešće pravi od sira ili krompira.

Testo za burek se najčešće pravi od brašna, vode i soli, a ponekad se dodaju i jaja ili ulje. Nakon što se testo umesi, ostavi se da malo odstoji kako bi postalo mekše i lakše se razvlači. Zatim se testo razvlači u tanke listove i puni sastojcima po želji.

Nakon punjenja, testo se obično savija u rolnu ili kolač i peče u rerni ili na tiganju. Burek se obično služi topao i može se jesti kao glavno jelo ili kao lagani obrok.

Burek je veoma popularno jelo širom Balkana i često se služi za doručak, ručak ili večeru. Može se naći i u mnogim restoranima širom sveta koji nude balkansku ili tursku kuhinju..

Back