bajke za decu

poručila sam pre nekoliko dana klasične bajke, danas su mi stigle, stranice i ilustracije su potpuno iste kao što su u knjizi koju sam pre 20 godina imala, ako ne i više
čak i isto mirišu listovi

oduševila sam se

poručila sam pre nekoliko dana klasične bajke, danas su mi stigle, stranice i ilustracije su potpuno iste kao što su u knjizi koju sam pre 20 godina imala, ako ne i više
čak i isto mirišu listovi

oduševila sam se

Verujem da si se ti oduševila, al me kopka da li bi se oduševilo današnje dete? Nekad mi se čini da su ilustracije - pričam o našim izdanjima - u knjigama za decu često staromodne, dosadne, i neinventivne.

Verujem da si se ti oduševila, al me kopka da li bi se oduševilo današnje dete? Nekad mi se čini da su ilustracije - pričam o našim izdanjima - u knjigama za decu često staromodne, dosadne, i neinventivne.

ja sam se valjda odusevila jer sam obozavala istu tu knjigu kad sam bila mala, mozda bas zbog tih ilustracija, posto nisam znala da citam :)
ne znam sta odusevljava decu :) verovatno si u pravu, ja sto godina imam, nije ni cudo sto mi je super :D

moje dete je na primer provodilo sate uz ovu emisiju.

uveče smo čitali pričice iz ove knjige.
download.jpg

pričice su lake i nema nikakvih elemenata zla u njima, prilagođene su današnjem trenutku.
izostavljene su zle maćehe i spasioci u vidu prinčeva
žao mi je što je desetine generacija odrastalo na pogrešnom kodiranju uspavljujući se uz bizarne pričice poput crvenkape.
od straha da vuk ne pojede moju babu, obuče njenu spavaćicu i legne u njen krevet, spavala sam uvek sa jednim otvorenim okom :lol:
365-prica-za-laku-noc_slika_O_65130459.jpg

imali smo čitave serije emisija poput ove na disku
Planet Dinosaur | BBC

naravno sve epizode nevena, metlu bez drške ....
i crtaće cartoon networks
posle čega su nastajali sjajni crteži životinjica i dece koji bi joj se naročito svideli.

sad mi žao što je porasla :(
i ja sma uživala u programu za decu

Meni ceo zivot bajka...krenem ti ja danas....kad ono medjutim...taj rad :D
Salu na stranu jako volim bajke al ekranizovane.
To su jako ozbiljne price, SnowWhite and The Huntsman, Red Riding Hood, Cindarella, La Belle et La Bete, Maleficent...
Ono sto me odusevilo je Once Upon A Time, kakva transformacija Redzine Mils, zle kraljice, a vidim da nisam jedina, ko da sam ovde negde medju korisnicima videla taj nick i avatar

Poslednja izmena:
Najviše konfuzije sam joj unosila pokušavajući da ulepšam svet i prikažem ga ružičastim.
To otprilike ovako ide.
Ima strah od bubica, mušica, uobičajeni razvojni strahovi, ali stvarno se prestravi. Prvo pokušam da joj učinim bubice simpatičnim i pričam da je bubica beba, izgubila se kod nas na zidu, traži mamu, sad će da izađe kad vidi da je ovde kod nas nema. Kad to ne daje rezultate dam joj pecu da ubije bubicu i tako vidi da ima kontrolu nad situacijom. To konačno upali i nakon nekog vremena kad vidi bubicu kaže sama - vidi bubicu, to je beba bubica, traži mamu. Mama će da joj dođe i... mi ćemo da je ubijemo. :eek: Zanemim, blago rečeno. Ona sva zbunjena. Da li da se upuštam u objašnjenje da insekti rađaju po sto tih jajašca i da su bebe bube odmah prepuštene same sebi ili da ćutim.

Ili u basnama kad najednom posle sto basni sa hepiendom, naiđe jedna u kojoj vuk ipak pojede slatko jagnje, sa sve iliustracijom preslatkog uplašenog jagnjeta. Ili kad treba objasniti da je piletina koju jedemo, khm, kokoška, prava, ali zaklana. Ona kaže nijeeee. Ja ne znam šta da kažem.
E to su prave brutalnosti. Posle njih su klasične bajke mala maca.

Poslednja izmena:
  • Podržavam
Reactions: Em.
Ja nekako isto ne uspevam da im pricam bajke. Raspore vuka, napune ga kamenjem, vuk pojede baku, Snezanu otruju jabukom a pre toga je lovac vodi u šumu da je ubije brrrrrr...
Ne umem da to ispricam deci.
Svoj deci sam citala bajke, kad su moji dosli na red, tajac. Nisu mi adekvatne. Pa onda trazim adekvatne zamene za to. Mozda gresim. Jedino koju citamo i mnogo vole je Snezna Kraljica inace dosta dosta knjiga kupujemo i citamo, ali nsta od klasicnih bajki. :(
Svemir, ljudsko telo, insekti, mitologije, praistorija, otprilike to ih interesuje svaki dan, a ponekad i jos poneka tema. Volimo odlaske u gradsku biblioteku, ali i to ce verovatno biti jos koju godinu pa ce napustiti knigu. Sad imaju tek 4 godine i jos uvek su ludi za knjigama i za crtanjem.Trudicu se da tako i ostane.

_20180815_121230.jpg

Deo njihove kucne biblioteke

_20180815_120839.jpg

Prilozi

• DSC_0521.jpg
    DSC_0521.jpg
    83,2 KB · Pregleda: 2
Poslednja izmena:

Back